Vágólapra másolva!
"Ez a 47. jégkorong-világbajnokságom, de a legkedvesebb, mert a magyar válogatott is játszani fog" - mondta Pásztor György, a nemzetközi szövetség (IIHF) örökös tagja.  A 87 esztendős, kiváló egészségnek örvendő, örökifjú Pásztor elárulta: nem hitte volna, hogy a magyarok fel tudnak jutni az élmezőnybe, legalábbis most nem, talán néhány évtizeddel később.

"A második világháború után szándékosan leépítették ezt a gyönyörű sportágat otthon. Egyrészt politikai okok miatt, hiszen a 20-as, 30-as években többek között grófok is űzték. Másrészt a labdarúgás nagy rivális volt. Előfordult, hogy egy válogatott futballmeccsre 6700-an mentek el, míg a vele egy időben rendezett városligeti bajnoki rangadóra több mint 10 ezren, és a Hősök terén 3-4-szeres árat kértek el a jegyekért" - mondta a magyar szövetség (MJSZ) tiszteletbeli elnöke, az IIHF orvosi bizottságának korábbi vezetője.

"Amit ezek a játékosok elértek, az példátlan! Nem gondoltam volna, hogy megérem: láthatom őket a nagy vb-n játszani. Csodálatos élményt szereztek" - jegyezte meg az IIHF Hírességek Csarnokának első magyarja (Schell László visszavonult játékvezetőt május 5-én iktatják be a Hall of Fame-be).

A magyar csapat közben egy nappal a rajt előtt átbuszozott Sierre-ből Zürichbe, és este a vb-csarnoktól 8 km-re fekvő Dübendorfban tréningezik. A játékosok a zürichi csarnok öltözőjében öltöznek át, és felszerelésben utaznak át az edzésre.

Azért Svájcban sem minden tökéletes: Studniczky Ferenc, az MJSZ elnöke, Kovács Zoltán főtitkár és Imre Lajos csapatvezető csütörtökön nem tudta átvenni akkreditációját, mert "lefagyott" a rendszer, így egyelőre csak erre a napra szóló belépőt kaptak.

Pat Cortina szövetségi kapitány a tervek szerint péntek délelőtt dönti el, hogy ki az a húsz mezőnyjátékos és két kapus, akit benevez az első három fordulóba.

A magyar válogatott 1939. február 11-én játszotta mindeddig utolsó meccsét az elitben, ennek pénteken lesz 25 640 napja, vagyis 70 éve, 2 hónapja és 13 napja, azaz 3662 hete.

A magyar-szlovák vb-csata pénteken 20:15-kor kezdődik.