Vágólapra másolva!
Pénteken rajtol a jégkorong-világbajnokság Svájcban, s a magyar válogatott 70 év után visszatérve az elitmezőnybe Szlovákia ellen kezdi meg szereplését. Pat Cortina szövetségi kapitány szerint nagyobb csoda lenne a bennmaradás, mint a tavalyi feljutás.

Pat Cortina szövetségi kapitány szerint helyén kell kezelni a szereplést: most olyan erős ellenfelekkel találkozik együttes, amilyenekkel tétmérkőzésen még soha. Minden csoportellenfél - a szlovák, a kanadai és a fehérorosz is - NHL-es sztárokkal áll ki, míg a magyarok mostani keretében csak Szuper Levente és Vas János mondhatja el magáról, hogy volt szerződése tengerentúli profiligás alakulattal, ám egyikük sem lépett pályára az NHL-ben.

"A realitásokat nézve nekünk nem a vb elején kell villognunk, hanem a második héten. Persze ha a szlovákok vagy a fehéroroszok ellen van esély a bravúrra, akkor megpróbáljuk a lehetetlent. Kanada más, ellenük nincs keresnivalónk, persze egy meccsen bármi megtörténhet. Ha pedig a csoportban az utolsók leszünk, akkor sincs baj, mert játszunk a kiesés elkerüléséért a mi játékerőnkhöz közelebb állókkal" - mondta Cortina, aki az olasz válogatott kapitányaként már ismeri a világbajnokság semmihez sem hasonlítható légkörét.

"Tavaly Szapporóban a fiúk megdolgoztak azért, hogy most itt lehessenek, és a világ legjobbjaival vehessék fel a küzdelmet. A divízió I-ből bravúrral jutottunk tovább, most viszont kétnaponta keményebbnél keményebb meccsek várnak ránk."

A kvartettekből az utolsó helyezettek az alsóházban folytatják, és a körmérkőzések után az utolsó kettő kiesik. A magyarok a 16-os mezőnyben a leggyengébb helyen állnak a világranglistán, huszadikként. Magyarországon 2000 igazolt játékos és 17 fedett pálya van, míg a csoportellenfél Szlovákia 10 ezer hokist és 47 fedett arénát, Kanada 560 ezer (!) játékost, 2451 fedett és 11 ezer nyitott pályát tud felmutatni. Az ellenfeleknél például a szlovák Michal Handzus négymillió, a kanadai Dany Heatley 10 millió dollárt keres, miközben a magyar szövetség éves költségvetése megközelítőleg egymillió dollár.

"Szeretnénk megmutatni, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Jó lenne ismét csodát tenni, de nem lesz egyszerű "- nyilatkozta a 231-szeres válogatott, 39 éves Kangyal Balázs csapatkapitány, aki nem felejtette el megemlíteni a néhány hete elhunyt csapattársát, Ocskay Gábort sem: "Azt viszont ígérhetem, hogy minden megteszünk, és küzdeni fogunk Gáborért is."

Forrás: [origo]

A vb legnagyobb esélyesének a címvédő oroszokat tartják, ők szerdán 5-1-re verték a Cortina-sereget. Mellettük a kanadai, a svéd, a finn vagy a cseh válogatott lehet a befutó. A mérkőzések mellett két fontos magyar vonatkozású esemény is lesz a tornán.

Május 8-án dől el, hogy ki rendezi a 2014-es vb-t. Az eddig háromszor sikertelenül pályázó magyarok mellett a fehéroroszok, a lettek és az ukránok kandidálnak. A pályázati anyag szerint Budapest és Székesfehérvár lenne a házigazda, a fővárosban a 12.500 férőhelyes Papp László Budapest Sportarénában, Székesfehérváron pedig a 2012-re elkészülő, 7500 fős új csarnokban játszanák a mérkőzéseket. Tartalékhelyszín a debreceni Főnix Aréna, amely 7500 néző befogadására bővíthető. Az üzleti terv alapján a kiadások közel 9,5 millió, a bevételek 12 millió euróra rúgnak, így állami támogatás nélkül is nyereséges lehet a rendezvény.

Május 5-én, Bernben iktatják be Schell László korábbi játékvezetőt a sportág nagyjait felvonultató Hírességek Csarnokának tagjai közé.

A láthatatlan lobogó
Id. Ocskay Gábor minden Svájcban tartózkodó hokisnak és szakembernek sms-t küldött péntek reggel, Wass Albert: A láthatatlan lobogó című versének egy részletével buzdítva a csapatot, egyben emlékezve egy hónapja elhunyt fiára. Ifj. Ocskay Gábor meghatározó tagja volt a tavalyi divízió I-es szapporói világbajnokság megnyerésével a világ élvonalába feljutott válogatottnak, amelyben 187-szer szerepelt. A székesfehérvári hokis emlékére a játékostársak a vb-n fejvédőjükön viselik majd visszavonultatott 19-es mezszámát. Az otthonról szurkoló édesapa így zárta sorait: "15 millió magyar ember szorít nektek és értük küzdjetek!"