Vágólapra másolva!
A Svájcban zajló A csoportos jégkorong-világbajnokság kiesés elkerüléséért vívott körmérkőzés-sorozatának első fordulójában a csoportmeccsek során érezhetően elfáradt magyar válogatott fásult, enervált játékkal 6-0-s vereséget szenvedett Ausztriától, így már csak a körülmények számára lehető legszerencsésebb alakulása esetén hosszabbíthatja meg A csoportos tagságát. Folytatás vasárnap Dánia ellen.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Zürichből

A csoportos jégkorong-világbajnokság, a kiesés elkerüléséért:
Ausztria - Magyarország 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
Zürich
gól: Koch (19:13, 21:43, 58:48), Setzinger (23:56), Vanek (33:27), Kaspitz (59:35)
kiállítások: 18, illetve 14 perc

Prológ
Magyarországot sosem tartották számon hokinagyhatalomként, a sportág hazai népszerűsége mégis régóta elvitathatatlan volt. Ez a népszerűség pedig még inkább megnőtt a szapporói divízió I-es világbajnokság megnyerése után, mégha ez nem is mutatkozott meg új jégcsarnokok építésében, vagy az élvonalbeli csapatok számának ugrásszerű növekedésében.

Szurkolói részről azonban érezhető volt a hirtelen jött előrelépés okozta eufória, a svájci világbajnokság csoportmeccsein látott magyar drukkerinvázió ugyanis elsöprő bizonyítékként szolgált arról, hogy a jégkorong felnőtt a kézilabda és kosárlabda mellé, sőt, talán meg is előzte a két szintén kedvelt csapatsportágat.

A hokiőrület a Budapest-Zürich vonatjáratot sem kerülte el, hatfős fülkénkben hiába volt négy férfi és két nő az ivararány, öten szinte végig a jeges sport történéseit taglaltuk, a magyar válogatott bennmaradási esélyei mellett Ladányi Balázs újpesti éveitől kezdve a "Mikor nyer végre Stanley-kupát az Ottawa" kérdéskörön át szinte minden előkerült. Győrben aztán megérkeztek a szlovákok is, akik szintén a vébére igyekeztek, mezbe öltözbe, sörtől kissé elázva, így aztán a Zürichig hátralévő röpke tíz órában hol a "Slovensko, slovensko", hol a "Ria-ria-Hungária" hangzott fel.

Szombat reggel fél hétkor aztán mindenki ment a maga útjára, volt, aki összegyűrt ábrázattal szenvedett amiatt, hogy még órákat kell kibekkelnie a szállás átvételéig, és volt, aki egyből a Zürich-Klotenben található csarnok felé vette az irányt, ki korán kel, meccsjegyet lel alapon.

Forrás: MTI

Horváth András hiába próbálta áttuszkolni a pakkot Brückler alatt
A kép csalóka, a magyar kapu előtt sokkal nagyobb volt a forgalom

Nem mondhatni, hogy a svájciak agyonhirdetnék a vébét, néha elszórva látni egy-egy Welcome to ice hockey country (Isten hozott hokiországban) feliratú plakátot, de a tavalyi foci-Eb-n tapasztalt reklámokhoz képest ez elenyészőnek számít. Sportcsarnokból viszont jól áll a Kloten nevű városrész, a Sporthalle névre hallgató buszmegálló ugyanis még véletlenül sem a vébé helyszínéül szolgáló Kolping Arénát jelöli, és mivel várakozásommal ellentétben a magyar drukkerek sem kerültek elő, így aztán maradt a kérdezősködés, hátha a helyiek tudják, merre érdemes elindulni. Nos, a négy megkérdezettből mindössze egy ifjú katona rendelkezett ismeretekkel az "ice hockey" és a "world championships" kifejezéseket hallva, igaz, az ő útbaigazítása negyedóra gyalogás után végül eljuttatott a helyes útra.

Itt már magyar drukkerekben sem volt hiány, csak jöttek és jöttek kisebb-nagyobb csoportokban a piros-fehér-zöldbe öltözött sporttársak, akik fantasztikus hangulatot teremtettek az eddigi meccseken, kiváltva ezzel a mieinket eddig nem ismerő hokivilág szimpátiáját.

Rá is fért a buzdítás a szurkolókról ódákat zengő Cortina-csapatnak, a németek ugyanis csúnyán bekavartak azzal, hogy meglepő vereségét szenvedtek a franciáktól, és ezzel a középdöntő helyett az alsóházba kerültek. Ez pedig azért nem jött jól a magyar csapatnak, mert a németek lesznek a jövő évi vébé házigazdái, és mint ilyen, nem eshetnek ki idén az A csoportból. A németekkel persze ráérünk még foglalkozni, előbb az osztrákokat kellene legyűrni. Az osztrák keret nagy része ismerős lehet a mieink számára, hiszen a magyar válogatott jelentős részét adó Alba Volán már második éve edződik a szomszéd bajnokságban.

Thomas Vaneket azonban maximum az NHL-közvetítés alkalmával láthatták a mieink, mivel a 25 éves csatár a Buffalo színeiben döntögeti halomra a védőket, és mivel a Sabres idén nem jutott be a rájátszásba, úgy gondolta, a vb-részvétellel meghosszabbítja a szezont. Enyhén szólva nem örültünk Vanek hazafias megnyilvánulásának...

A magyar szakmai stáb erre a meccsre Szuper Leventét és Budai Krisztiánt nevezte a három kapus közül, a mezőnyjátékosoknál pedig vb-debütálás előtt állt a keret kég legfiatalabb tagja, Kóger Dániel és Nagy Gergő, Ondrejcik Rastislav viszont így kimaradt.

Élő közvetítés
1. harmad:

A magyar szurkolók most is többségben voltak a lelátón, hangjuk ellentmondást nem tűrően nyomott el minden mást. Ezúttal a magyar válogatott kapta az első emberelőnyt, Unterluggauernek kellett leülnie két percre. Gyorsan felállt a magyar válogatott, de igazi helyzetig nem jutott.

11 másodperccel az emberelőny lejárta előtt Andre Lakost is leküldték a játékvezetők, a magyar csapat pedig óriási tűzijátékot rendezett az osztrák kapu előtt, előbb azonban közvetlen közelről sem sikerült a kapuba tuszkolni a korongot, majd Vas Márton lövését nyelte le Brückler.

Magyar részről Holéczy kapta az első büntetést, az osztrákok pedig azonnal felálltak, de Vanek lövését óriási bravúrral védte Szuper. Szerencsére csak 25 másodpercig volt hátrányban a magyar válogatott, mert osztrák részről Kochnak is le kellett ülnie bottal akasztásért.

Unterluggauer remekül kerülte meg a magyar kaput, rá is tudott fordulni, de Szuper résen volt, ezzel együtt érezhetően nagyobb sebességre kapcsoltak az osztrákok. Az ellenoldalon a Salzburg magyar légiósa, Kóger húzott kapura, remek szóló után azonban a rövid sarkot jól záró Brückler lábvédőjébe püfölte a korongot.

Kovács Csaba is megpróbálkozott a gólszerzéssel, de éles szögből leadott lövését magabiztosan védte Brückler. Az utolsó percben Koch húzott remekül keresztbe a magyar kapu előtt, elfektette Szupert, majd oldalról, fonákkal remekül emelt vissza a magyar kapuba (1-0).

Forrás: MTI

Koch és Oraze az első osztrák gólt ünnepli

2. harmad:
Tömegjelenettel kezdődött a második harmad, azonban a Szuperrel együtt a magyar kapuba birkózott korong nem ért újabb osztrák gólt. Sajnos nem sokáig örülhettünk, ugyanis egy védekezési hibát követően a Szuperről kijövő korongot Koch védhetetlenül bombázta vissza a magyar kapu bal oldalába (2-0).

Enerváltnak, idegesnek tűnt a magyar válogatott, valahogyan nem találta az elmúlt meccseken mutatott játékát a Cortina-csapat. Tokaji hagyta el a korongot, utána bottal akasztás miatt kiállították, az emberelőnyt pedig Setzinger gyorsan és remek góllal büntette (3-0).

Magyar részről egy kósza Jánosi-lövést jegyezhettünk fel, ez azonban nem okozott gondot Brücklernek. Tokaij nem bírt Vanekkel, ismét kiállították, de az osztrákok hiába játszották ziccerig a fórt, Szuper két remek védéssel keserítette a mesterhármasra hajtó Kochot.

Jánosit a szabályok adta kereten túli keménységgel tolta a palánkra Kristler, az ötödik magyar emberelőny éltethette volna a magyar reményeket, azonban hamarosan Svaszneket is kiállították, így odalett a fór. Sőt, az osztrákok kerültek újból létszámfölénybe, melynek végén a buffalói Vanek is feliratkozott a gólszerzők közé (4-0).

1:11 percre kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, talán az utolsó esély kínálkozott a meccs megmentésére. Sajnos a magyar válogatottnak ezen a meccsen ez sem volt elég, így négygólos osztrák előnnyel ért végett a második harmad.

3. harmad:
A harmadik játékrész elején öt az öt ellen is felálltak az osztrákok, szerencsére Szuper továbbra is nagyszerűen védett. A magyar szurkolótábor újfent jelesre vizsgázott, és a 0-4 dacára lankadatlanul űzte, hajtotta Ladányiékat.

A másik Lakos, Philippe is a büntetőpadra került, de a magyar válogatott mai meccséről mindent elmond, hogy nem hogy gólt nem szerzett, de helyzetet sem tudott kialakítani.

Mezőnyben a legelemibb dolgok sem működtek a magyar válogatottnál, ha Szuper nem úgy véd, ahogy, akkor akár már kétszámjegyű is lehetett volna a különbség.

A hajrában Koch csak meglőtte a mesterhármast, majd Kapsitz is betalált, így a vége hatgólos osztrák győzelem, amellyel a matematika birodalmába (és az ellenfelek kezébe) került a Cortina-csapat bentmaradásának lehetősége.

Így láttuk mi:
A magyar válogatott már az A csoportba jutással is jócskán erőn felül teljesített, így istenigazából a svájci túra előtt sem lehetett számszerű célkitűzése a csapatnak. A sportág közvetlen élvonalának bő kéthetes seregszemléjén minden nap, minden meccs ajándéknak tűnt Pat Cortina fiaianak, amelyhez ha mindent elsöprő odaadás párosul, akkor már senkinek nem lehet hiányérzete.

A szlovákok elleni nyitómeccsen Palkovicsék hatvan percen át partiban is voltak egy sokkal jobb csapattal, Fehéroroszország ellene pedig kifejezetten jól hokizott a válogatott, csak rutintalanságának és balszerencséjének (meg némiképpen a sors igazságtalanságának) köszönhette, hogy végül nem a középdöntőben folytathatta (Kanadát itt nem érdemes citálni, a juharlevelesek St. Louis-val, Spezzával, Heatleyvel és a többiekkel teljesen más dimenzió).

Az osztrákok elleni meccset nehéz értékelni, nem történt más, mint hogy az eddig teljesen szokatlan iramú és színvonalú meccsektől elfáradt magyar csapatnál valami elpattant, és egészen egyszerűen semmi nem jött össze. Az A csoportban maradás mindentől függetlenül csoda lett volna (és lenne, hiszen matematikai esély még van), így nem is igazán érdemes sem keseregni, sem számolgatni, neki kell menni mindkét hátralévő ellenfélnek, lesz, ami lesz.

A csapatot Svájcba elkísérő több ezer szurkoló is valahogyan így gondolhatta, hiszen csakúgy mint a Kanada elleni 0-9 után, most a 0-6-ot követően is zúgott a szép volt fiúk, ez pedig mindent megmagyaráz. Folytatás vasárnap, 12:15-kor Dánia ellen.

A másik összecsapáson:
Dánia - Németország 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)
gól:
Mikkel Bödker (11.), Regin (50.), Hardt (54.), illetve Schubert (14.)