Vágólapra másolva!
Hiába győzte le hosszabbításban Svájc az Egyesült Államokat a jégkorong-világbajnokságon, a házigazdának a rendes játékidőben kellett volna nyernie ahhoz, hogy bejusson a negyeddöntőbe. A másik középdöntős csoport élén az esélyeknek megfelelően Kanada végzett, annak ellenére, hogy a juharlevelesek büntetőkkel kikaptak a finnektől. Kedden szünnap következik, aztán szerdán jön az egyenes kieséses szakasz.

A középdöntő utolsó berni meccsére csurig megtelt a PostFinance Arena, a házigazda ugyanis az Egyesült Államok legyőzésével megválthatta volna jegyét a legjobb nyolc közé. Ennek megfelelően a nézőtér pirosban virított, és óriási lelkesedéssel hajtotta a kedvenceket, akik meg is nyomták az első perceket.

A nyolcadik percben komoly veszélyben voltak a dobhártyák, Backes ugyanis a palánkra kente Sprengert, akit csak hosszú ápolás után vittek le hordágyon a jégről. Backes az öt perc mellé végleges kiállítást kapott, és mivel a túlfűtött hangulatban a csapatkapitány Brown is elvesztette a fejét, így két percig kettős emberelőnybe kerültek a hazaiak. Brown büntetéséből már csak öt másodperc volt vissza, amikor egy kipattanót Ambühl közelről bevakart, és máris remegtek a berni csarnok falai a gólörömtől.

A harmad végén a tengerentúliak is játszhatták kettős fórban, de a passzolgatásnál tovább nem jutottak, ráadásul O'Sullivan fegyelmezetlensége miatt ők is megfogyatkoztak. Az első húsz perc minden tekintetben a hazaiaké volt, amit a 10-6-os kapuralövési arány is híven tükröz.

Svájci helyzetekben a második játékrészben sem volt hiány, gólt viszont az amerikaiak ütöttek, kettőt is, de ebből csak egyet adtak meg: Hainsey emberelőnyből bombázott a bal alsóba. Nem omlottak össze a svájciak, egy kapu mögül visszatett korongot Lemm emelt a léc alá, megint ünnepelt a csarnok. A harmad utolsó öt perce azonban meghozta a fordulatot, előbb Higgins lövése csorgott be Gerber lábvédői között, majd Hainsey használt ki egy kettős emberelőnyt, csak ezúttal a jobb felsőt választotta.

Így nem volt más választása a házigazdának, a záró felvonásban menni kellett előre kamikaze módon, hiszen csak a rendes játékidőben elért győzelem ért volna negyeddöntőt. Benne volt a levegőben, hogy az USA egy újabb góllal mindent eldönt, de a svájciak gondoskodtak az izgalmas végjátékról, Plüss zárt le eredményesen egy szép támadást.

Forrás: AFP

A nézőkön semmit nem múlott, ha dicsértük a magyar tábort, akkor szólni kell a svájciakról is, akik egészen hihetetlen hangulatot varázsoltak. Persze erre rásegített a helyi zenefelelős is, aki mindig olyan dalt játszott le, amit a publikum átvett, és tovább énekelt. Az utolsó másfél percre Svájc lehozta a kapusát, ami majdnem megbosszulta magát, de a kapuvas hazai pályához illően besegített, a lényegen viszont ez már nem változtatott, a rendes játékidő 3-3-mal zárult, így a házigazda nem jutott negyeddöntőbe.

Azért szépségtapasz gyanánt a két pontot érő győzelem így is meglett Svájcnak, Wick bravúrosan találta meg azt a picike rést Clemmensen válla és a kapuvas között, ahol a korong elfért, de ez sem nagyon vigasztalta a legjobb nyolcról álmodó hazai játékosokat.

Eredmények, jégkorong-világbajnokság, középdöntő, E csoport:
Svájc - Egyesült Államok 4-3 (1-0, 1-3, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után
Bern, PostFinance Arena, 10 317 néző
gól: Ambühl (9:42, kettős emberelőnyből, gólpassz: Blindebacher, Streit), Lemm 31:03 (Jeannin, Wick), Plüss (49:42, Du Bois, Ruthemann), wick (60:13, illetve Hainsey (25:57, ee., Pavelski; 39:48, kettős ee., O'Sullivan), Higgins (35:08, Ballard)

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 14 pont
2. Svédország 10
3. Egyesült Államok 8
4. Lettország 7
5. Svájc 6
6. Franciaország 0

F csoport:
Kanada - Finnország 3-4 (1-2, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1) - büntetőkkel
gól:
Spezza (16:02, ee., St. Louis, Weber), Heatley (38:16, ee., D. Roy, Weber; 49:20, ee., Spezza, St. Louis), illetve Pihlman (4:02, S. Kapanen), Salmela (7:54, J. Ruutu, Komarov), N. Kapanen (37:22, Miettinen, Niskala), Hyvonen (65:00, győztes büntető)

A csoport végeredménye:
1. Kanada 13
2. Finnország 11
3. Csehország 9
4. Fehéroroszország 6
5. Szlovákia 4
6. Norvégia 2

A negyeddöntő párosítása:
Oroszország - Fehéroroszország
Svédország - Csehország
Egyesült Államok - Finnország
Kanada - Lettország