Vágólapra másolva!
Marian Cozmának, a Veszprém februárban meggyilkolt román válogatott kézilabdázójának édesapja úgy érzi, itthon van Magyarországon, és azt akarja, hogy majdan fiúunokája is Veszprémben játsszon.

Petre Cozma a fia drámáját feldolgozó film első részének csütörtöki, veszprémi díszbemutatója előtt nyilatkozott, előrebocsátva, hogy sokadszor jár itt, s a jövőben még többször fog jönni abba az országba, ahol otthon érzi magát, és ahol Marian Cozma emlékét számára felejthetetlen módon ápolják.

"Nem múlik a fájdalom, de enyhíti a tudat, ahogy folyamatosan tapasztalatom a fiam iránt megnyilvánuló, el nem múló szeretetet, a veszprémiek, a csapattársak nagyszerűségét, emberségét - mondta az édesapa, aki a jövőben még szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot. - Az augusztusi, magyar-román barátságos labdarúgó-mérkőzés, amelyet Marian emlékére játszanak, lesz a következő kiemelt állomás, majd kezdődnek a Veszprém Bajnokok Ligája-meccsei, amelyeken ott leszek, kivétel nélkül. És nem egyedül, mert hozom magammal ezentúl minden lehetséges alkalommal az unokámat, aki még nincs hároméves, de már eldöntött dolog, hogy ha felnő, ő is a Veszprémben fog kézilabdázni, ez száz százalékig biztos. Ő fogja befejezni azt, amit Marian elkezdett."

Petre Cozma kitért rá, hogy ha odahaza van, Bukarestben, naponta két-három alkalommal is kimegy a feleségével a temetőbe fiuk sírjához, és hogy Romániában sem feledik a tragikus véget ért válogatott játékost.

"Most szombaton volt három hónapja, hogy meghalt, s erről úgy emlékeztek meg Bukarestben, hogy a főváros Floreasca negyedében fél órára megállt az élet, szünetelt a forgalom, amúgy pedig szinte minden második autón az ő arcképe látható. Romániában sem felejtették el a fiamat..."

Az édesapa elmesélte még, hogy Marian legjobb barátja február nyolcadikán, vagyis éppen azon a napon született, amelyen a kézilabdást meggyilkolták. Halála után úgy döntött, soha többé nem ünnepli meg a születésnapját...

Forrás: foto24.hu

A kérdésre, hogy szerinte mi történt azon a tragikus éjszakán, s miért nincs még mindig kész hatósági hivatalos válasz, ezt felelte:

"Nincsenek tanúk, nem beszélnek, így a rendőröknek is nehéz. A véleményem pedig ugyanaz, mint az első perctől volt: előre megfontolt szándékkal végeztek Mariannal, a gyilkosok oda voltak küldve, ölni mentek..."

Petre Cozma úgy fogalmazott, hogy életének és szívének egy darabja fia halálával Veszprémben maradt, majd példával szolgált arra, hogy román létére immár magyarnak is tekinti magát:

"Nemzetközi mérkőzéseken, amikor felhangzik, én a szívemre tett kézzel hallgatom a magyar Himnuszt. Mindkét országhoz odatartozom."