Vágólapra másolva!
Fantasztikus mérkőzésen, Pálinger Katalin világklasszis teljesítményének köszönhetően, a sérült Görbicz Anitát és a piros lappal kiállított Kovacsics Anikót nélkülözve 26-24-re nyerte a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája első, dániai összecsapását a Viborg ellen, ezzel nagy lépést tett a végső siker felé. A visszavágóra egy hét múlva Veszprémben kerül sor.

Eredmény, nőikézilabda-BL, döntő, 1. mérkőzés:
Viborg HK (dán) - Győri Audi ETO KC 24-26 (14-15)
Aalborg, Gigantium, 5000 néző
v.: Geipel, Helbig (németek)
gól: Althaus 6, Skov 6/1, Jurack 4/1, Mikkelsen 2, Varzaru 2, Kristine Lunde 2, Lund Nielsen 1, Kovacsicz 1, illetve Tomori 7/2, Vérten 6, Herr A. 5/4, Kovacsics 3, Mravíkova 2, Spiridon 2, Hornyák 1
hetes: 4/2, illetve 10/6
kiállítás: 10, illetve 6 perc

Tíz év alatt hatodik nemzetközi kupadöntőjét vívja a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata, amely a korábbi öt sikertelen kísérlet után története első Bajnokok Ligája fináléjában a Viborg ellen lép pályára. Ahogy a magyar bajnok Veszprémben vívja majd a visszavágót, úgy a Viborg is nagyobb arénába, a hazai pályától 100 km-re található Aalborga vitte a mérkőzést.

A találkozó előtt Konkoly Csaba vezetőedző elmondta, Görbicz Anita nélkül is győzelemre tör a csapat.

Első félidő:

A Győr kezdte a mérkőzést, az első akció során Kovacsics harcolt ki büntetőt, amelyet aztán úgy hagyott ki, hogy fejbe találta Lunde-Haraldsent. A másik oldalon Althaus került helyzetbe, de kapu mellé lőtt. A mérkőzés első gólját a 3. percben Mikkelsen szerezte a bal szélről, Mravikova ejtését Haraldsen leszedte, Althaus lerohant bennünket (2-0). Három és fél perc után végre megzörrent a Viborg hálója, Tomori gyilkos átlövése a jobb sarokban kötött ki.

Egy Pálinger-bravúrt követően a 17 éves Kovacsics akcióból villant (2-2), majd Herr Anita pimaszul átejtette a kapust büntetőből, előny az ETO-nál (2-3). Megzavarodott a Viborg, Skov három átlövését is fogta Pálinger, kiválóan védekezett az együttes, s mikor végre labdát szerzett, Vérten lódult meg (2-4). Jurack szépített.

Hét és fél perc után Herr második hetesét Lunde-Haraldsen már védte, majd Tomori kísérletét is lehalászta. Kovacsicsot viszont nem lehetett tartani (3-5). A fantasztikus győri védekezést tíz percig nézte tétlenül Jakob Vestergaard, s idegesen kért időt - a dánok képtelenek voltak megbirkózni a Győr hatosfalával.

Kristine Lunde találatával kapaszkodott a Viborg (4-5), Althaus azonban a kiállítás sorsára jutott, hamarosan Skov is követte, kettős előnyben azonban gyorsan labdát vesztett a Győr, szerencsére a következő lehetőséget Mravíkova bevágta (4-6).

Varzaru szélsőbefutást követően ejtett gólt (5-6), majd a rendkívül gyengén játszó Skov vesztett labdát, Vérten pazar gólt lőtt (5-7). A 16. percben Konkoly Csaba is időt kért. Folytatódott a rohanás, előbb Jurack lőtt kapu fölé, Tomori jobban célzott (5-8). A 18. percben Skov került ziccerbe, így már nem hibázott (6-8), majd Lunde-Haraldsen védéséből Mikkelsen viharzott el a balszélen (7-8). A 19. percben újabb kontra, ezúttal Varzaru pattintott a hálóba (8-8), aztán Spiridon kapott kiállítást, a büntetőt Jurack belőtte (9-8) - plusz háromról két perc alatt lett mínusz egy.

Hornyák és Skov gólváltását követően Kovacsics és Lund Nielsen is betalált (11-10), a 23. perc végén sajnos Kovacsics újabb hetest hibázott. Tomori újabb bombájával ismét egál lett az eredmény (11-11), aztán sajnos bekövetkezett a legrosszabb: a mezőny egyik legjobbja, Kovacsics nyakon csapta Jurackot, amiért egyből piros lapot kapott. Görbicz után második irányítóját is elvesztette az ETO.

Forrás: MTI

Tomorit nem zavarta meg a közjáték, negyedik góljával ismét vezetett a magyar bajnok, Althaus egyenlített beállós posztról (12-12). Vérten még hátrányban leckéztette meg Lunde-Haraldsent, szinte az alapvonalról lőtte harmadik gólját (12-13). Sőt, ha egy üzlet beindul: Spiridon ismét gólt szerzett, Althaus megint úgy szépített, hogy lövésébe Pálinger beleért.

Két perccel a félidő vége előtt Jurack egyenlített (14-14), majd Pálinger védett két ziccert 5 másodpercen belül. 45 másodperccel a szünet előtt Althaus terítette le Tomorit, két perc. Az első 30 perc időntúli hetessel zárult, Herr Anita a bal alsó sarokba talált (14-15).

Második félidő:

Jurack-kapufával kezdődött a második játékrész, majd Kovacsicz kísérletét fogta Pálinger, a másik oldalon Lunde-Haraldsen brillírozott. Majdnem négy perc telt el az első gólig, Jurack lerohanásból talált be (15-15), aztán Kovacsicz nyargalt a hálóig, előny a Viborgnál (16-15). Herr Anita újabb hetest értékesített, s ismét átejtette a norvég hálóőrt (16-16).

Kovacsicz kiállítását követően Jurack ütötte le Herr Anitát, még két percet sem kapott... Vérten góllal büntetett (16-17), Skov a sánc segítségével egyenlített (17-17), Vérten ismét megvillant (17-18). Nagyon jól játszott a Győr, az idegen környezet és a klasszis hiányzók ellenére Konkoly Csaba tanítványai irányították a játékot.

A 43. percben Jurack hetesét Pálinger kiütötte, a mérkőzés háromnegyedénél is megállapíthattuk, a Győr jobb teljesítményt nyújt. A 46. percben Tomori kettőre növelte az előnyt (17-19), Althaus szépített (18-19). Aztán Tomori lövését Lunde-Haraldsen ütötte léc fölé, az ellentámadásból Jurack betörését Pálinger fogta a kapufa segítségével. Sőt, a magyar hálóőr Mikkelsen büntetőjét is a kapufára tolta, Herr Anita viszont kilőtte hetesből a jobb felsőt (18-20).

11 perccel a lefújás előtt Herr Anita akcióból is megvillant, 18-21-nél Vestergaard edző időt kért, nem is tehetett mást. Skov negyedszer késztette megadásra a magyar kapust (19-21). Az utolsó tíz perc emberelőnyben kezdődött, Jurack kiállítását Herr Anita nem tudta megfejelni egy újabb hetessel, Lunde-Haraldsen védett. Sikerült viszont Mravíkovának, kicselezve a fél Viborgot 22-19-re módosította az állást.

Kiegészülve szerezte újabb találatát a dán gárda Althaus révén (20-22), Vérten beállós posztról lőtte ki a jobb alsót (20-23). Pálinger átjátszhatatlan volt, elképesztő százalékkal védett. Skov és Tomori heteseivel maradt a háromgólos különbség (21-24).

Az 57. percben Althaus hatodik gólját szerezte, Hornyák büntetőt harcolt ki, amit Tomori nem hibázott el (22-25). Két perccel a vége előtt Skov lőtt gólt (23-25), majd Kristine Lunde is begyötört egyet (24-25). 54 másodperccel a végső dudaszó előtt Konkoly Csaba időt kért. A véghajrában Tomori lövését Lunde-Haraldsen védte, az ellentámadás során labdát vesztett a Viborg, Spiridon pedig beállította a 26-24-es végeredményt.

Így láttuk:

Ha mindkét szakvezető külön napokat szentelt a felkészülésnek, akkor Konkoly Csabáról elmondható, mérföldekkel megelőzte dán kollégáját. Ugyan mindkét csapatból hiányzott egy-egy extraklasszis Bojana Popovic, illetve Görbicz Anita személyében, arra azért kevesen számítottak, hogy a Győr könnyedén nyer.

Márpedig a szoros eredmény ellenére ez történt.

Pálinger Katalin elképesztően védett, BL-döntőben, idegenben mindössze 24 gólt kapni nagyon ritka esemény. A védekezés tökéletesen működött, a világverő norvég válogatott csillaga, Kristine Lunde reménytelenül szenvedett irányítóban, a német jobbátlövő, Grit Jurack gyakorlatilag öt perc után elveszítette játékkedvét, Rikke Skov pedig (már bocsánat a sokszoros dán válogatott kézilabdázótól) alaposan túlértékelt, jól menedzselt játékos, semmi más.

Kiiktatva a nehéztüzéreket sikerült megakadályozni a gyors lefordulásokat, Mikkelsen és Varzaru alig-alig élt ezzel a fegyverrel - mondhatni a Viborgot Katrine Lunde-Haraldsen kapus tartotta 60 percen keresztül versenyben.

A Győrben Kovacsics Anikó kiválóan játszott piros lapjáig, amellyel nem is az a baj, hogy felmutatták a német játékvezetők, sokkal inkább, hogy a két honfitárs, Anja Althaus és Jurack miért nem kapta meg a maga kizárását hasonló durvaságért.

Tomorit alig bírták tartani, hármas pozícióban Spiridonnal kimagaslót nyújtott védekezésben, 7 gólja pedig önmagáért beszél. Ugyancsak világklasszisként játszott a hat gólig jutó Vérten Orsolya.

A helyzet most már papíron egyszerű: kétgólos idegenbeli győzelem után "hazai környezetben" a Veszprém Arénában is a Győri Audi ETO az esélyes. De az elbizakodottsággal vigyázni kell, ez a Viborg kétszer egymás után nem biztos, hogy ilyen gyalázatosan rosszul játszik...

Vanyus Attila, a Győri Audi ETO KC elnöke: "Szenzációs mérkőzés volt, ezek a fantasztikus lányok hatalmas örömöt okoztak ma Győr városának és egész Magyarországnak. Az az óriási munka, amit Konkoly Csaba végez a csapattal, meghozta a gyümölcsét. Egymeccses finálé lesz, ezt értük itt el, így Magyarországon dől el a sorozat. Remélem, Veszprémben az ötezer ember remek hangulatot teremt, és a mérkőzés végén mi emeljük fel a kupát."

Kovacsics Anikó: "Fantasztikus volt a pályán, a csapat nagyszerűen kézilabdázott, élveztem a játékot, amíg a pályán lehettem. Ami a kiállítást illeti: eltaláltam Jurackot, piros lapot kaptam, így is meg lehetett ítélni a helyzetet. Remélem, nem tiltanak el."

Görbicz Anita: "Fantasztikusak voltak a lányok, ha Veszprémben is nyerünk, a térdemmel nem törődve ott fogok ünnepelni, ugrálni a pályán velük együtt."

Vérten Orsolya: "Tudtuk, hogy Görbicz Anita nélkül kell megvívnunk a meccset, arra nem számítottunk, hogy Kovacsicsot is elveszítjük. Pálinger Kati teljesítményére nem találok szavakat."

Hornyák Ágnes: "Ezúttal is a védekezésünk dominált, Pálinger pedig fantasztikusan védett. Tudtuk, hogy türelmesen kell játszanunk, nem szabad kapkodtunk, hogy ne tudjon átrohanni rajtunk az ellenfél.

Pálinger Katalin: "Tisztában voltunk azzal, hogy a Viborg kemény védekezéssel megzavarható. De azt azért mindenkinek tudni kell: a veszprémi visszavágó ennél is nehezebb lesz."

Herr Anita: "Pálinger Kati ötlete volt, hogy próbáljam ejteni a heteseket, mert Lunde-Haraldsen azt nem szereti, bejött. Korábban sohasem ejtettem még büntetőből..."


Magyar csapat legutóbb 2002-ben volt BL-finalista, akkor a Ferencváros - Németh Andrással - nem tudott nyerni a macedón Kometal Szkopje ellen. Az eddigi utolsó magyar BL-siker a Dunaferré, még 1999-ből, amikor is a szlovén Krim Ljubljanát verte.