Vágólapra másolva!
Az osztrák Hypo Niederösterreich női együttesének hat évvel ezelőtti dicstelen szereplése után a 2009-2010-es idényben ismét külföldi csapat próbálna szerencsét a magyar kézilabda-bajnokságban. Ezúttal a szlovák Tatran Presov férficsapata nyert felvételt, s Szalai Tibor klubigazgató szerint ebből nemcsak az eperjesiek, de a magyar klubok is profitálhatnak.

Május 28-án döntött úgy a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége, hogy a férfi kézilabda NB I következő idényében a szlovák Tatran Presov is indulhat. A felvidéki Eperjes eredményei csupán az alapszakasz-eredménybe számítanak bele, a rájátszásban már csak hazai csapatok szerepelhetnek.

"Négy évvel ezelőtt egyszer már próbálkozott a klub, akkor nem sikerült felvételt nyernünk a magyar bajnokság csapatai közé. Mostanra azonban teljesen más lett a helyzet, mindkét ország az Európai Unió tagja, nincs határ, jobb az úthálózat, azaz az emberek és települések is közelebb vannak egymáshoz" - mondta az [origo] megkeresésére Szalai Tibor, az eperjesi klub igazgatója.

Szalai elmondta, a csapat éppen megérdemelt vakációját tölti Horvátországban, a cseh alapszakasz-győzelem és a szlovák bajnoki cím megszerzése után ezt az ajándékot kapták a játékosok a tulajdonostól.

"Valamikor én is kézilabdáztam, tagja voltam a csehszlovák válogatottnak, így akad néhány ismerősöm a sportágon belül. Tavaly puhatolózni kezdtem, felhívtam pár barátot, akik azt javasolták, próbáljuk meg hivatalos formában megkeresni a magyar szövetséget. Meglepetésemre az október-novemberi tárgyalásokon már azt a visszajelzést kaptam, a kluboknak tetszik az ötlet, kell az új vér a bajnokságba, így nem zárkóznak el a Tatran tizenharmadik csapatként való szerepeltetésétől."

A Tatran Presov 2008-2009-es kerete:
Kapusok: Michal Melus, Lubos Kaminsky, Jakub Krupa
Mezőnyjátékosok: Tomás Mazár, Juraj Géci, Peter Dudás, Adam Mazúr, Tomás Marusák, Marián Hunady, Michal Urban, Radovan Pekár, Alexander Radcenko, Peter Tumidalsky, Marek Mikéci, Martin Mokris, Vlastimil Funak, Radoslav Kozlov
Edző: Rastislav Trtík


Szalai megerősítette, a Tatran Presov csupán az alapszakaszban csatlakozna a férfikézilabda-bajnoksághoz, amely Barátság-kupa néven fut majd. "Nagyon köszönjük a magyar kluboknak, hogy támogatták az indulásunkat, bízunk benne, hogy ez a lépés mindkét fél számára hasznos lesz. Úgy látom, a Bajnokok Ligáját az utóbbi években már csak a spanyol és a német csapatoknak csinálták, nem tartom valószínűtlennek, hogy sikeres bemutatkozásunkat esetleg követheti szlovén, osztrák és horvát csapat is, s kialakul majd egy nagyon érdekes, nemzetközi bajnokság."

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt két szezonban Csehországban versenyző klub miért keresett új bajnokságot, Szalai azt válaszolta, az Eperjes kinőtte az ottani ligát. "Csehországban nagyon sok csapat amatőr alapon működött, az utóbbi időben alig 300-400 ember volt kíváncsi arra, hogy húsz góllal nyerünk."

A klubigazgató szerint a magyar csapatok sokat profitálhatnak az új helyzettől, elsősorban marketingszempontból. "Sok szlovák cég van jelen Magyarországon, s ugyanez igaz fordítva is, ezért szerintem reklám- és marketingszempontból hasznos lehet az együttműködés. A sorsolás még nincs is meg, de a szlovák televízió már érdeklődött nálam, milyen mérkőzések lesznek, mert szívesen közvetítene ősszel 2-3 összecsapást."

Nem kerülhettük meg a szlovák-magyar külpolitikai kérdést, a tavalyi, dunaszerdahelyi botrány utóhatását, amely még a svájci A csoportos jégkorong-világbajnokságon is éreztette hatását. Szalai azonban nem fél attól, hogy a szlovák csapat indulása indulatokat gerjesztene.

"Nem foglalkozunk ezzel, mi sportolni akarunk. Meg akarjuk mutatni annak a pár buta nacionalista embernek, hogy így is lehet élni. Sok magyar él Szlovákiában, Eperjesen is, a többség nem úgy látja a dolgokat. A tüzet csak az a néhány politikus csinálja, aki egyik, illetve másik országban néhány szavazathoz szeretne jutni. Megismétlem, mi kézilabdázni szeretnénk. Nálunk szelíd emberek járnak mérkőzésre, ha tudomást szerzünk arról, hogy egy-egy csapat nagyobb szurkolótáborral jönne, akkor inkább kérünk segítséget a magyar rendőröktől, s kifizetjük a munkájukat."

Hypo, Tatran
A magyar férfibajnokságban még nem volt példa arra, hogy külföldi klub induljon. A nőknél egyszer, 2003-2004-ben az osztrák Hypo NÖ szerepelt, s a 12 csapatos alapszakaszban a 7. helyen zárt. A férfi NB I 2009/10-es szezonja augusztus 30-án rajtol, a nevezési határidő június 30.