Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers jutott előnyhöz az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének nyitányán, miután a 40 pontos Kobe Bryant vezetésével simán legyőzte a vendég Orlando Magicet.

Eredmény, NBA-döntő, 1. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Orlando Magic 100-75 (22-24, 31-19, 29-15, 18-17)
Legjobb dobók:
Bryant 40, Gasol 16, Odom 11, illetve Pietrus 14, Türkoglu 13, Howard 12

Meglepetésre az első bajnoki címére hajtó Orlando kezdte jobban az egyik fél negyedik sikeréig tartó finálét, és a Staples Centert zsúfolásig megtöltő szurkolók bosszúságára két ponttal hozta a nyitónegyedet.

A folytatásban a hazaiak feljavuló védekezése miatt háttérbe szorult a címvédő Bostont és az alapszakaszgyőztes Clevelandet is búcsúztató floridaiak sztárja, a tavalyi zsákolóverseny óta Supermannek becézett Dwight Howard, ezzel párhuzamosan pedig erőre kapott a Lakers-vezér Kobe Bryant. A tavalyi döntőt 4-2-re elbukó kaliforniaiak olimpiai bajnok ásza szinte minden dobást elvállalt, ráadásul alig hibázott, így a félidőben már 53-43 volt az állás.

Nagyszünet után eldőlt a mérkőzés, ugyanis a lenyűgöző Bryant-show révén a házigazdák 29-15-re nyerték a harmadik szakaszt, a tavalyi idény legjobbjává választott sztár pedig 36 perc elteltével már 36 pontnál, 8 gólpassznál és 7 lepattanónál tartott.

A tét nélküli utolsó felvonásra már nagyrészt pihentette őt az edzőként tizedik bajnoki aranygyűrűjére áhítozó Phil Jackson, ekkor már jelentősen visszaesett a mérkőzés színvonala. A Lakers végül a vártnál simábban hozta a meccset, a finálé magyar idő szerint hétfőn hajnalban folytatódik, ugyancsak Los Angelesben.

LeBron James 25 ezer dolláros büntetése
Huszonötezer dolláros büntetést kapott LeBron James, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) egyik legnagyobb sztárja, mivel nem ment el az Orlando Magic ellen szombaton elveszített keleti döntő utáni sajtótájékoztatóra. A Cleveland Cavaliers ásza - aki kedden sikeres műtéten esett át, miután a jobb fültőmirigyében találtak egy daganatot - bocsánatot kért a ligától és a médiától.