Vágólapra másolva!
Nagy csatában, mindössze egygólos győzelmet tudott kiharcolni a magyar nőikézilabda-válogatott Szlovákiában a világbajnoki selejtező első mérkőzésén. A visszavágóra egy hét múlva Nyíregyházán kerül sor.

Eredmény, női vb-selejtező, 1. mérkőzés
Szlovákia - Magyarország 21-22 (9-11)
Partizánske, 2000 néző
v.: Maric, Masic (szerb)
gól: Dubajova 6/4, Jakubisova 4, Popluharova 3, Stuparicova 2, Benuskova 2/1, Halasova 1, Hodoskova 1, Jansakova 1, Pajtasova 1, illetve Tóth T. 7/2, Tomori 3, Tóth K. 3, Vérten 3, Kovacsicz 2, Bognár 2, Szucsánszki 1, Orbán 1
hetesek: 6/5, illetve 2/2
kiállítások: 2, illetve 14 perc

Gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, amelynek első perceit a fejetlenség és a rohanás uralta. A 9. percig 1-1 állt az eredményjelzőn, majd Tomori és Tóth Tímea vezérletével sikerült 5-3-as előnyre szert tenni.

Herr Orsolya jól védett, de talán könnyebb dolga volt, mint a másik oldalon a békéscsabai Tóth Zsanettnek, akit többször hozták nehéz helyzetbe védőtársai, ám olykor fantasztikus védésekkel a mérkőzésben tartotta csapatát.

A kihagyott ziccerek elbizonytalanították az együttest, a 20. és 22. perc között Jakubisová, Stuparicová, majd Dubajová három találatával már Szlovákiánál volt az előny - Imre Vilmos időt is kért (7-6).

A 25. percben Herrt Pastrovics váltotta, amikor emberhátrányban Tóth Tímea már ötödik találatát dobta, s ismét nálunk volt az előny (9-10), Lubomir Popluhar is időt kért. Gólt azonban csupán Orbán ért el a félidő végéig (balszerencséjére estében beverte orrát a padlóba, a hírek szerint az egyik foga letört), így kétgólos magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a felek (9-11).

Nem kezdődött jól a második játékrész, Dubajová hetesből, Halasová pedig beállós pozícióból vette be Pastrovics kapuját (11-11), szerencsére Tomori kiállítását átvészelve Bognár két találatával visszaállt a kétgólos különbség (11-13).

A 40. percre megint kiegyenlítettek a hazaiak, akik a magyar védőfalat inkább szétzilálni, mint átlőni akarták. Amíg az első félidőben Jakubisová villogott, addig szünet után a kapitány lánya, Popluharová zilálta szét a védelmet (15-15).

Forrás: MTI

Bognár Barbara nagy küzdelmet folytatott

Alkalmi felvillanásai voltak csak a magyar válogatottnak, az újonc Tóth Katalin beállóból kétszer is betalált, Tóth Tímea a legnehezebb pillanatokban segített. A mérkőzés egyik legszebb találatát azonban a betegséggel és lázzal küzdő Pajtasová szerezte, aki keresztbe futás közben úgy lőtte a labdát a bal alsó sarokba, hogy Herr nem is vette észre.

Az utolsó tíz percre 20-18-as magyar előnnyel fordultak a csapatok, több mint négy perc után Benusková szépített, amire Tóth Tímea hetesből válaszolt (19-21). Az előny kitartott a végéig, a magyar válogatott az utolsó két percet kettős hátrányban küzdve végül 22-21-re nyert, ám a mutatott játékkal nem lehet elégedett a szakvezetés, az egygólos diadal nem fényes Európa egyik középcsapatával szemben.

Imre Vilmos szövetségi kapitány: "A szlovákok kihasználták a hazai pálya előnyét, de így is kikaptak. Most már kettős győzelemmel kell továbbjutnunk. Feszült volt a hangulat, ám a védekezésünkre ez nem hatott ki. Támadásban nem voltunk elég jók, a szélsőket alig tudtuk megjátszani. A nehéz szakaszokban szerencsére mindig akadt valaki, aki átlendítette a csapatot a holtponton. Nagyon örülök, hogy a sérült Szamoránskyt Tóth Katalin megfelelően helyettesítette első válogatott meccsén. Most két nap pihenő következik, aztán megpróbáljuk kijavítani a hibáinkat."

További eredmények:
Portugália - Dánia 21-38 (8-18)
Peso da Régua, 500 néző
v.: Opava, Válek (cseh)
gól: A. M. Sousa 6/1, V. Silva 4, A. Correia 3, Seabra 3/1, Andrade 2, Barbosa 1, Fernandes 1, Sabino 1, illetve Troelsen 9, Augustesen 4, Kristensen 4, L. Mortensen 3, Lund Nielsen 3, Dalby 3/1, Möller 3/1, Grigel 3/2, Kviesgaard 2, Larsen 2, Krogshede 2
hetesek: 2/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 8 perc

Fehéroroszország - Románia 31-32 (14-18)
Mogiljev
v.: Johansson, Kliko (svéd)
a román góllövők: Neagu 8, Lecuoanu 6, Stanca 5, Manea 4, Ardean-Elisei 4, Maier 3, Moldovan 1, Amariei 1.

Ukrajna - Hollandia 27-21 (12-9)
Ungvár
v.: Andersen, Södal (norvég)
gól: Ljapina 9, Simkutye 8, Manaharova 4, Vascsuk 3, Bahirjeva 2, Skljarik 1, illetve Lamein 7, Visser 5, van der Wissel 3, Robben 3, Karsten 2, Kramer 1, Cocx 1
kiállítások: 12, illetve 14 perc

A vb-selejtezők vasárnapi programja:
17.30: Svédország - Montenegró
18.30: Horvátország - Franciaország
20.00: Szerbia - Németország
20.15: Macedónia - Ausztria

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.