Vágólapra másolva!
Kijutott a januári ausztriai Európa-bajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután vasárnap a selejtező utolsó fordulójában álomszerű játékkal 30-19-re nyert Szlovákiában, ezzel csoportjában a horvátok mögött a második helyen végzett. A sorsdöntő, galgóci összecsapáson ott volt az [origo] forgatócsoportja is.

70 százalékos támadóhatékonyságú, elképesztő iramú első félidőt produkálva, Fazekas Nándor bravúrjainak is köszönhetően könnyed, 30-19-es győzelmet aratott a magyar férfikézilabda-válogatott Szlovákia ellen, s ezzel nemcsak a szombathelyi vereséget feledtette, de kiharcolta a 2010-es Európa-bajnokságon való szereplést is.

A mérkőzés után Iváncsik Gergő mesélt a látottakról: "Saját magunknak nehezítettük meg a helyzetet, erre a mérkőzésre jött ki a csapatból az, aminek már korábban meg kellett volna valósulnia. Tudta mindkét csapat, mekkora a tét, mi az elejétől fogva úgy mentünk a meccsbe, ahogy kell. Nagyot küzdöttünk, most már készülhetünk a januári Eb-re."

Hajdu János szövetségi kapitány úgy vélte, ilyen jól még soha sem látta játszani tanítványait. "Kívánom minden edzőnek, hogy átéljen egyszer egy ilyen élményt: hiba nélküli 30 percet játszottunk, hatalmas lelkesedéssel, jó morállal, kiváló szakmaisággal. Egyszerűen nem hibáztunk"

A szakember szerint egyértelműen benne volt a csapatban a győzelem. "Ezek jó játékosok, jó csapatokban meghatározó emberek, nem tojnak be egy ilyen feladattól, ezt már a vébén is bizonyították. Itthon a horvátok ellen 3-4 gólos hátrányról nyertünk, most pedig ritmust diktálva Eklemovics és Fazekas irányításával fantasztikusan kézilabdáztunk."


De vajon ez a siker teljesen elfeledi-e a szombathelyi, Szlovákia elleni zakót? "Mindenből tanul az ember. A szombathelyi meccset nem feledjük, amíg élünk, az mindig ott lesz a tarsolyban. Ez a mérkőzés is ott lesz mellette, az életünkben elkísér, ez szolgál tanulsággal, ebből kell tanulni edzőknek, játékosoknak."

Az Európa-bajnoki sorsolásra szerdán, 19 órakor kerül sor a bécsi Lichtenstein Múzeumban. A kiemelésnél a hét csoportgyőztes, illetve a címvédő Dánia kerül az első két kalapba, míg a csoportmásodikok (köztük a magyar válogatott), valamint a házigazda Ausztria a 3-4. kalapból várja a folytatást.

A kontinenstorna 16 csapatos mezőnye: Ausztria (házigazda), Dánia (címvédő), Svédország, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Izland, Norvégia, Horvátország, MAGYARORSZÁG, Németország, Szlovénia, Franciaország, Csehország, Spanyolország, Ukrajna

Harmadik kalapban a nők

A harmadik kalapba sorolta be a Nemzetközi Kézilabda Szövetség a magyar női válogatottat a decemberi kínai világbajnokság július 15-i sorsolása előtt, így biztos, hogy a házigazdákkal, valamint az osztrákokkal és a svédekkel nem kerülhetnek egy csoportba a mieink. A kiemelést a 2007-es világbajnoki és a 2008-as Európa-bajnoki eredmények alapján készítették el, így a magyar válogatott két nyolcadik helyezését vették figyelembe a kalapok kiosztásánál, az olimpiai negyedik pozíciót azonban figyelmen kívül hagyta az IHF.

A női vb-sorsolás kiemelése:
1. kalap: Németország, Norvégia, Oroszország, Spanyolország
2. kalap: Angola, Franciaország, Koreai köztársaság, Románia
3. kalap: Ausztria, Kína, Magyarország, Svédország
4. kalap: Dánia, Elefántcsontpart, Japán, Ukrajna
5. kalap: Kongó, Thaiföld, Tunézia, Amerika-1.
6. kalap: Ausztrália, Kazahsztán, Amerika-2., Amerika-3.

Az amerikai kontinens kvótáiról a június 27-én kezdődő Pán-Amerika-bajnokság dönt. A sorsolásra július 15-én, Bázelben kerül sor. A világbajnokságra december 5-20. között kerül sor Kínában.

Forrás: Kezi.hu