Vágólapra másolva!
Kevés olyan terület van, amelyben Magyarország a legjobb a világon, a férfivízilabda azonban kétségkívül ilyen. 2000 óta csak a magyar válogatott nyert olimpiát, s bár az aranygeneráció korosodóban van, olyan erős az utánpótlás, hogy a sorozatban negyedik olimpiai cím sem elképzelhetetlen. A válogatott hátterét adó hazai egyesületek azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, a legtöbb élcsapat jelentős megszorításokra kényszerül, ennek megfelelően a játékospiacon is nagy volt a mozgás.   

A hazai bajnokságban hat éven át (2001 és 2006 között) a Domino-Honvéd, majd most már harmadik éve a TEVA-VasasPlaket uralkodik, uralkodott. A status quóba azonban egyik rivális sem kíván belenyugodni, ennek megfelelően korábban sohasem tapasztalt aktivitás jellemezte az átigazolási időszakot.

A tizenkét, az elmúlt idényben még idehaza játszó magyar olimpiai bajnok (Szécsi Zoltán, Gergely István, Steinmetz Ádám, Biros Péter, Varga Tamás, Molnár Tamás, Vári Attila, Székely Bulcsú, Varga Dániel, Varga Dénes, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor) közül négyen (Steinmetz, Vári, Molnár, Varga Tamás) klubot váltottak, és a válogatott keret több más erőssége is elhagyta eddigi egyesületét.

A nyolcvanas évek óta Olaszország a sportág eldorádója - Csapó Gábortól Faragó Tamáson és Gerendás Györgyön át Benedek Tiborig és Madaras Norbertig szinte valamennyi magyar olimpiai bajnok megfordult az olasz ligában -, mostanában viszont Montenegró tűnik a legvonzóbb célállomásnak. Nem véletlen, hogy Kiss Gergely és Steinmetz Ádám vezérletével a Primorac Kotor nyerte az Euroligát a Benedeket, Kásás Tamást, Madarast és Märtz Tamást felvonultató Pro Recco előtt.

Pólóparadicsom a Kotori-öbölben

Gerendás György, a ZF-Eger 55 éves montreali olimpiai bajnok szakvezetője - aki a Ferencváros, a Bp. Honvéd és a BVSC mellett a Possilipo Napoli csapatában is megfordult - elképesztő szakmai és financiális koncentrációra hívta fel a figyelmünket.

"Adott egy néhány kilométeres partszakasz a Kotori-, régi nevén a Cattarói-öbölben: itt található maga Kotor, valamint Budva és Herceg Novi városa, a három település együttvéve hatvanezer lakossal. Ezen a tenyérnyi területen hemzsegnek az olimpiai bajnok pólósok, és dől a pénz a sportágba még most, a világgazdasági válság körülményei között is" - mondta Gerendás.

Nem véletlen, hogy Kiss Gergely és Steinmetz Ádám itt játszik, Gór-Nagy Miklós itt játszott, s most Varga Tamás is ide szerződött. De rajtuk kívül itt pólózik a teljes montenegrói válogatott, továbbá a szerb és a horvát elit jelentős része is."

Kásás Zoltán ugyancsak jól ismeri a délszláv vízilabdát, hiszen korábban a Becej csapatával Euroligát is nyert. A jelenleg a Szeged-Betont irányító szakember szerint Montenegróban a vízilabda egyeduralkodó a sportágak között. "Mirko Vicevic, a VA Cattaro klubigazgatója kapott a szponzoroktól egymillió eurót, hogy rakjon össze egy világverő csapatot. Minden remény megvan rá, hogy sikerül is neki - legutóbb éppen tőlünk szerződtette le Varga Tamást. Montenegró ma már méltó vetélytársa lett Olaszországnak a játékospiacon."

Zsugorodó költségvetések

Magyarország válogatott szinten hiába emelkedik ki a nemzetközi mezőnyből, a hazai egyesületek lehetőségei meg sem közelítik az olasz vagy a montenegrói klubokéit, a gazdasági szakadék pedig egyre szélesebbé válik.

Az öt magyar élcsapat - a legutóbbi bajnoki elődöntőt vívó TEVA-VasasPlaket, ZF-Eger, Domino-Honvéd és az FTC-Aprilia, valamint a LEN-kupa-győztes Szeged-Beton - közül egyedül a Fradi volt képes minimális mértékben növelni a következő szezonra tervezett büdzséjét, a többieknél már a szinten tartás is komoly akadályokba ütközik.

Az öt nagycsapat éves költségvetése 100 és 150 millió forint között mozog, a legjobb helyzetben TEVA-VasasPlaket van, ám még a bajnoki címvédő anyagi forrásai is jócskán elmaradnak a nagyobb hazai kosár- és kézilabdaklubok vagy az Alba Volán éves büdzséjétől. Az osztrák ligában is érdekelt székesfehérvári hokiklub tavalyi költségvetése 350 millió volt, a Pick Szeged kézicsapata félmilliárd forintból gazdálkodhatott, míg a nőikosár-bajnok MKB-Euroleasing Sopron az utánpótlásra és a létesítmény-fenntartásra fordított összeg nélkül 240 millióval számolhat.

Vasas - mínusz huszonöt százalék

A legutóbbi három év pólóbajnoka, a TEVA-VasasPlaket mintegy negyedével volt kénytelen csökkenteni a következő szezonra tervezett költségvetését.

"Húztunk a nadrágszíjon, két lyukkal is beljebb, de öt olimpiai bajnokunk közül azért négyet sikerült megőriznünk" - mondta az [origo]-nak Méhes Jenő, az angyalföldiek szakosztály-igazgatója.

"Steinmetz Barnabásnak lejárt a szerződése, ugyanazokat a feltételeket már nem tudtuk kínálni, mint eddig, s mivel kecsegtető ajánlatot kapott az FTC-Apriliától, békében elváltunk. Olyannyira békében, hogy Barna továbbra is főszponzorunk, a TEVA jogi osztályán dolgozik, készül szakvizsgájára."

Forrás: AFP

A Vasasnál az anyaegyesület nehéz pénzügyi helyzete rányomja a bélyegét a pólósok életére is. "Eddig a klub adta költségvetésünk egynegyedét, a további háromnegyedet mi magunk teremtettük elő, most már a büdzsé öthatodának a megszerzése hárul ránk. Egyre nehezebben tartjuk a lépést a riválisokkal, ezért kellett elengednünk egyik erősségünket, a bajnoki döntőn remeklő Tóth Mártont is. A fizetését csökkentettük volna, egyik szponzorunk sem tudta már biztosítani számára a gépkocsit, így Marci végül a Fradinál kötött ki. Kállay Márkkal mi bontottunk szerződést, érkezett viszont Decker Ádám Egerből, akivel megpróbáljuk pótolni Steinmetzet. Ha az Universiade-válogatott Látay Krisztiánt is meg tudjuk szerezni, akkor lesz egy kiváló balkezesünk, és mivel a négy pekingi olimpiai bajnok - Varga Dániel, Dénes, Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert -, valamint a kapus Nagy Viktor is maradt, utóbbi annak ellenére, hogy kevesebb pénzt kap idén, mint tavaly -, jónak érzem az esélyeinket a bajnoki aranyérem megvédésére."

Méhes az egész magyar sport jövőjét illetően pesszimista. "Elit koldusok vagyunk. A finanszírozás csődöt mondott, semmi sem piaci alapon működik" - mondta a sportvezető.

Eger - jöjjenek a fiatalok!

Gerendás György, a bajnoki ezüstérmes, kupavédő ZF-Eger vezetőedzője nem titkolja, hogy ki szeretne lépni csapatával a másodhegedűs szerepéből, ezt azonban szintén az eddiginél kevesebb pénzből kéne véghezvinnie.

"Tény, ami tény: húsz százalékkal kisebb költségvetéssel vágunk neki az új szezonnak az előző idényéhez képest" - ismertette a legfontosabb adatot Gerendás. "Mivel azonban nekünk a legjobb az utánpótlásunk az országban - három éve nyerjük a korosztályos bajnokságot -, saját forrásból tudjuk pótolni a távozókat: Kiss Csabát, Decker Ádámot, Nyéki Balázst és Petrovai Mártont. Amikor ide kerültem, nem is volt saját nevelésű játékos a csapatban, most a tizenhatból tíz egri, ha a miskolci születésű, de klasszis játékossá az Egerben váló Biros Pétert is ide számítom. Most felhoztuk a juniorból a roppant tehetséges Chilkó Mártont és Cseh Tibort, érkezett továbbá a montenegrói Budva csapatából a kanadai Kevin Graham. Ő balkezes, és honfitársával, Aaron Felthammel együtt csapatunk erőssége lehet."

Forrás: AFP

A temperamentumos szakember - aki a Vasas elleni bajnoki döntőben elkövetett sportszerűtlensége után felajánlotta lemondását, ám a klubvezetés ezt nem fogadta el - úgy érzi, a következő idényben csapata a két olimpiai bajnok, Szécsi Zoltán és Biros Péter vezérletével még több eséllyel küzdhet a klub első bajnoki címéért, mint korábban.

Domino-Honvéd - egy évre is nehéz tervezni

Az elmúlt években gyakran volt nehéz helyzetben a Domino, ennek ellenére a Kőér utcai fellegvár egyelőre tartja magát. 2010 nyaráig mindenképpen - hogy aztán mi lesz, arra Novák Ferenc szakosztály-igazgató nem tud, de nem is próbál meg választ adni.

"Egyelőre egy évre tervezünk előre, az is éppen elég nehéz" - sóhajtott fel a sportember. "Azt hiszem, büszkének kell lennünk a bronzéremre, s jelenleg nem lehet magasabbra törő célunk, mint jelenlegi pozíciónk megőrzése a hazai mezőnyben. Mostani költségvetésünk legfeljebb ötven százaléka annak, amennyi 2004 környékén volt, amikor a csúcson álltunk. Hat, sorozatban megszerzett bajnoki cím, Euroliga-győzelem fémjelezte azt a korszakot, s a játékosállomány, valamint a költségvetés is ahhoz méltó volt."

Vad Lajos vezetőedző egészséges optimizmussal tervez: "Miénk az OB I legutóbbi szezonjának legjobb kapusa, Gergely István és a gólkirály, Szivós Márton. Bár Molnár Tamás és Vári Attila távozott, azért maradt még egy olimpiai bajnokunk Székely Bulcsú személyében. Igaz, ő ma már inkább a jövőjét építgeti, nem is eredménytelenül. Nem hinném, hogy esélytelenek lennénk, a bronzéremre ráhajtunk, már csak azért is, mert a T-Mobile-lal még jövő nyárig érvényes szerződésünk meg is kívánja a dobogós helyezést, valamint a szereplést nemzetközi porondon.

FTC - titkos siker nincs

Somossy József az élmezőny egyetlen olyan csapatának vezetőedzője, amely minimum szinten tartotta költségvetését, sőt, még talán növelte is azt. Az FTC-Aprilia vezetőedzője úgy véli, bármennyire sanyarú is a gazdasági környezet, tovább kell lépkedni felfelé, mert a közönséget nem érdeklik a kifogások.

"Nem helyezésben gondolkodom, hanem eredményes, látványos játékban. Ha ez megvan, akkor a sikerek maguktól jönnek. Vissza kell hódítanunk a közönséget, a mottóm ugyanis: titkos siker nincsen! Azért csalódott lennék, ha minimum a bronzérmet nem tudnánk megszerezni és nem harcolnánk ki az Euroliga-indulást."

Somossy tisztában van azzal, ami szerinte számos magyar sportvezető számára még nem evidencia: közönség nélkül nincs értelme a profi sportnak. "A siker mértékegysége nem a helyezés, hanem a közönség. És bár a vízilabda népszerűségét botorság lenne összevetni a kosár- vagy a kézilabdáéval, azért egy négyszáz fős befogadó képességű lelátót illene megtölteni. Ezért mondom, hogy a támadójátékban várok előrelépést a csapatomtól, mivel a védekezéssel már eddig sem volt gondunk: csak a Vasas kapott kevesebb gólt az elmúlt idényben a Fradinál."

Somossy nem osztja kollégáinak azt a meggyőződését, hogy a Vasas és az Eger kiemelkedik majd a mezőnyből az új bajnokságban. "Nyugodtan lehetek elfogult, ezért megkockáztatom: a korábbinál sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a verseny, az öt élcsapat szórakoztató, éles meccseket fog vívni. Mi is küzdeni akarunk az aranyéremért, hiszen az erős csapatok nem erősödtek, a kissé gyengébbek - köztük a Fradi is - viszont igen."

Somossy annak ellenére bízik az erőviszonyok kiegyenlítődésében, hogy állítja: nem egyenlők az anyagi feltételek, még az első négy csapat között is óriásiak a különbségek. "Talán mi vagyunk az egyetlenek az éllovasok közül, ahol sikerült növelni valamelyest a büdzsét. De ez nem a jóléti társadalom beköszöntének a következménye, hanem szponzoraink önfeláldozásáé. A Fradi egyszerűen nem lehet kicsi, ezért is igazoltuk le Steinmetz Barnabást, Weszelovszky Lászlót és Tóth Mártont, hogy csak a legnevesebb szerzeményeinket említsem. Három év alatt óriási fejlődésen mentünk keresztül, amikor ide kerültem, egyetlen szerződtetett játékosunk volt, arra készült a szakosztályvezetés, hogy bejelentse a csapat megszűnését. Most viszont reálisan megcélozhatjuk a bajnoki címet, de ismétlem: a cél a látványos játék, a közönség visszahódítása. Ha ez nem megy, akkor azonnal le kell mondani."

Szeged - Varga Tamás a dupláját keresi

Kásás Zoltánt, a Szeged-Beton vezetőedzőjét nem rendítette meg Varga Tamás váratlan távozása. "Csuvi fontos játékosunk volt, de az azért túlzás, hogy ő nyerte volna meg a Szegednek a LEN-kupát, ahogy azt a tudósítások alapján sokan gondolták. Varga Péterről például méltatlanul kevés szó esett, márpedig a hajrában ő volt a kulcsemberünk. Ettől függetlenül nehéz lesz pótolni Tamást, viszont egy másik olimpiai bajnok, Molnár Tamás érkezése hatalmas pluszt jelent. Az ő centerjátéka, rutinja aranyat érhet, meggyőződésem, hogy nem csak levezetni jön vissza korábbi sikerei színhelyére. Egy légiósunk lesz, a román Andrei Busila, a szerb kontingenstől viszont megváltunk, ami annyiban is könnyebbséget jelent, hogy őket euróban kellett fizetnünk."

Varga Tamásra visszatérve Kásás elmondta: nem tudnak konkurálni a Cattaróval, ahol egymillió eurót kapott a csapatvezetés arra, hogy hozzon össze egy nemzetközileg is ütőképes csapatot. "Ez több mint a duplája a mi büdzsénknek" - tette hozzá a szakvezető.

Forrás: AFP

Annak ellenére, hogy Varga és Weszelovszky személyében kulcsemberek távoztak, Kásás a minimális célként jelölte meg a négy közé jutást. "Tavaly későn álltunk össze, csak a LEN-kupára, ezért is nem tudtunk bejutni a bajnoki elődöntőbe. Idén ilyesmi nem fordulhat elő. Szerintem az új érdekeltségi rendszer is ösztönző lesz - a játékosok javadalmazásuknak csak egy részét kapják meg havonta, a többit majd csak a szezon végén, az eredményesség függvényében."

A kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás, aki újabban modellkarrierjét is ápolja, a szíciliai Cataniából nyilatkozott az [origo]-nak. "Maradhattam volna Szegeden, de egyfelől 30 százalékkal csökkentették volna a fizetésemet, másfelől családi okok is belejátszottak abba, hogy elfogadtam a VA Cattaro megkeresését. Egyébként sok helyre hívtak, és nem is a montenegróiak kínálták a legtöbb pénzt, én mégis ide szerződtem. Ennek az a legfőbb oka, hogy szeretnék ott lenni a londoni olimpián Kemény Dénes válogatottjában, és úgy érzem, a Cattaro csapatában még 34 évesen is képes vagyok a fejlődésre. Másfelől itt a dupláját keresem annak, amennyit Szegeden kaptam volna, ha maradok."