Vágólapra másolva!
Nyílt levelet intézett a belgrádi Universiadén részt vevő magyar csapat a világjátékok mögött álló szervezethez, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséghez (FISU). A dokumentumban a magyar küldöttség tiltakozik a szerdai magyar-görög vízilabdameccsen Hegedüs Gábort ért súlyos atrocitás miatt.

"A banjicai uszodában rendezett mérkőzés második percében a magyar csapat brutalitás miatt elveszítette legjobb játékosát, egy arcra célzott, szándékos, durva rúgás következtében. A két játékvezető és a delegátus nem látott semmit... A magyar játékost - Hegedüs Gábort - az elsősegélynyújtás után mentőautó szállította kórházba, ahol azonnal megoperálták. Nem a görög csapat ellen akarunk tiltakozni, de szeretnénk kiállni a fair play, a tisztességes játék mellett. Óvni szeretnénk az Universiade és az olimpiai játékok szellemét és reméljük, hogy a jövőben nem dől el játék, mérkőzés ilyen módon" - írta nyílt levelében a magyar küldöttség.

A már a Kemény Dénes vezette olimpiai bajnoki címvédő válogatott bővebb keretébe is bekerült Hegedüs Gábornak a súlyos szabálytalanság következtében a bal oldali arccsontja törött el. A balszerencsés pólósnak volt már hasonlóképpen sajnálatos esete: 2006 januárjában, az Eger-Brescia LEN-kupa-meccsen az olasz csapat egyik idegenlégiósa, a szerb Aleksandar Ciric bántalmazta alattomos módon és brutálisan. Akkor Hegedüs arca jobb felét érte a víz feletti hatalmas ütés, amelynek nyomán agyrázkódást, továbbá szemüreg-, orr- és arccsonttörést szenvedett. Akkor is meg kellett operálni, hosszadalmas rehabilitációt követően, egy hónapnyi kihagyás után edzhetett, majd speciális védőmaszkot viselve játszhatott újra.

Belgrádból származó információk szerint Hegedüs második műtétje jól sikerült, arcába nem kellett fémlemezt beültetni, mint a Ciric-féle affér után, gyógyulása így várhatóan gyorsabb lesz.