Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott 15-5-ös győzelmet aratott a Dél-afrikai Köztársaság csapata felett a római vizes világbajnokságon, az A csoport utolsó fordulójában. Kemény Dénes tanítványai ezzel csoportelsőként zártak, miután a németek ugyanis nemhogy nem nyertek tíz góllal Kanada nemzeti együttesével szemben, amivel a négyes élén végeztek volna, hanem - hatalmas meglepetésre - kikaptak az észak-amerikaiaktól. Így végül csak a harmadik hely lett az övék az A betűjelű kvartettben, s Kanada végzett másodikként.

férfi vízilabda, A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság 15-5 (6-1, 3-1, 4-1, 2-2)
a magyar góldobók: Varga Dénes 4, Biros, Varga II. Zs. 2-2, Gór-Nagy, Kiss G., Hosnyánszky, Varga Dániel, Hárai, Madaras, Szivós 1-1

Hogy Kemény Dénes csapata az első vagy a második helyen végez csoportjában, az a kvartett másik pénteki mérkőzésén, a 17 órakor kezdődő Németország-Kanada meccsen dől el. A magyarok korábban kilenc góllal bizonyultak jobbnak a tengerentúli alakulatnál, s ha a németek ennél nagyobb arányú győzelmet aratnak Kanada felett, akkor ők lesznek a csoportelsők, és jutnak egyenes ágon a negyeddöntőbe.

A dél-afrikaiakkal - miután helyi kuriózum gyanánt egy seprűs ember begyűjtött egy kígyót a medence partján - sportágtörténeti jelentőségű meccsen találkozott Kemény Dénes alakulata, eddig még egyszer sem mérkőzött meg egymással a két ország válogatottja. A találkozón már az első negyedben záporoztak a magyar gólok. Akár jellemző momentumnak is lehetne nevezni, hogy például Biros Péter "életidegen" pozícióból, centerből szerzett gólt már az elején (2-0), vagy hogy az ifjabbik Varga fivér, Dénes szinte mindenhonnan betalált, és összesen négyszer volt eredményes.

A nap gólja mégis egyértelműen Madaras Norbertnek adandó, aki egészen ifjú apaként - a felesége péntek reggel szülte meg első gyermeküket, egy fiút - hatalmas gólt lőtt az utód tiszteletére (12-3).

"Negyven fokos melegben negyven százalékos volt az iram is" - nyilatkozta Kemény Dénes a mérkőzés után.

Meglepő végkifejletet hozott a csoport zárómeccse, az elsőséggel kacérkodó németek ugyanis nemhogy nem nyertek tíz góllal Kanada nemzeti együttesével szemben, amivel a négyes élén végeztek volna, hanem - hatalmas meglepetésre - kikaptak az észak-amerikaiaktól. Így végül csak a harmadik hely lett az övék az A betűjelű kvartettben, Kanada végzett másodikként, és Kemény Dénes alakulata pedig első lett.

További eredmény, férfi vízilabda, A csoport, 3. forduló:
Kanada - Németország 5-4 (1-1, 1-0, 1-0, 2-3)

A németek egészen hihetetlen módon a negyedik negyed elejéig csupán egyszer tudták bevenni a kanadai kaput, miközben roppant lelkes és jól is játszó ellenfelük elhúzott 3-1-re, majd 4-2-re. A zárónegyedben aztán megindult a gólgyártás, de a németek elkéstek a hajrával, már csak felzárkózni tudtak, az egyenlítésre nem maradt idejük.

Az A csoport végeredménye: 1. Magyarország 5 pont, 2. Kanada 4, 3. Németország 3, 4. Dél-afrikai Köztársaság 0

A folytatásban a magyar válogatott legközelebb kedden játszik 14 órától a legjobb négy közé jutásért, gyaníthatóan a szerbekkel, amennyiben vasárnap a papírforma szerint győznek a negyeddöntőbe jutásért rendezendő meccsen.

B csoport, 3. forduló:
Montenegró - Brazília 19-5 (4-1, 6-0, 6-3, 3-1)
Horvátország - Kína 15-5 (3-2, 4-1, 5-0, 3-2)

A B csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Montenegró 4, 3. Kína 2, 4. Brazília 0

C csoport, 3. forduló:
Spanyolország - Kazahsztán 11-5 (4-1, 2-0, 2-1, 3-3)
Szerbia - Ausztrália 8-8 (2-1, 1-2, 3-4, 2-1)

A C csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Szerbia 3 (37-22), 3. Ausztrália 3 (32-28), 4. Kazahsztán 0

D csoport, 3. forduló:
Egyesült Államok - Románia 7-5 (1-2, 2-0, 2-2, 2-1)
Olaszország-Macedónia 12-5 (3-2, 3-0, 3-3, 3-0)

A D csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Románia 4, 3. Olaszország 2, 4. Macedónia 0