Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott hétfőn 15 ponttal legyőzte a cseheket Szolnokon európai osztályozó mérkőzésen.

Eredmény, osztályozó, 5. mérkőzés:
Magyarország - Csehország 70-55 (16-9, 21-11, 25-17, 8-18)
A legjobb magyar dobók:
Horváth 21, Lóránt 12, Kámán 10, Körtélyesi 9

A legutóbb Ukrajnában 77-69-re alulmaradt magyar válogatott csak másfél perc elteltével talált a gyűrűbe, ekkor Lóránt Péter duplája az egyenlítésre volt jó, az első negyed derekán még mindig csak 3-2 állt a táblán. A pontszegény "állóvizet" 7-7-nél Horváth Ákos két és Körtélyesi Gergely egy triplája kavarta fel, a nyitány 16-9-re a házigazdáké lett. A folytatásban 24-11-re, majd 35-16-ra elléptek Mészáros Lajos remekül védekező tanítványai, akik a félidőben 37-20-ra vezettek.

A nagyszünetet követően maradt a tekintélyes különbség, az ellenfélnél csak a center Benda villogott, miközben a házigazdák részéről Horváth és Lóránt is már 12 pontnál tartott. Kámán Tamás triplája látványosan zárta a harmadik negyedet, ekkor már 62-37-et mutatott az eredményjelző. Ezzel voltaképpen eldőlt a meccs, az utolsó szakaszban a csehek már csak szépíteni tudtak a kiadós vereségen, míg a magyarok tovább fényesítették hibátlan itthoni mérlegüket.

A piros-fehér-zöld válogatott a tavaly szeptemberben lezárult Európa-bajnoki selejtezősorozatban az A csoport utolsó helyén végzett, ezért kényszerül arra, hogy az ukránokkal, a csehekkel és az észtekkel oda-visszavágó alapon osztályozót játsszon az A divízióban maradásért. A kvartett győztese és másodikja bennmarad, míg a harmadik és negyedik kiesik a B osztályba.

Mészáros Lajos szakmai igazgató érthető boldogsággal nyilatkozott: "Tét azért lesz Tallinnban, mert oda is nyerni megyünk. Sok munka van amögött, hogy eljutottunk idáig, és teljesítettük a célkitűzést. Fontos, hogy az A divízióból vághatunk neki a következő Európa-bajnoki selejtezősorozatnak, továbbra is türelemre és bizalomra van szükségünk. A jelszavam az, hogy: egy csapat vagyunk! Ebbe a játékosok mellett a szakmai stábot is beléeértem. Márpedig a győztes csapaton köztudomásúlag nem szabad változtatni..."

A csoport másik mérkőzésén:
Észtország - Ukrajna 72-75 - hosszabbítás után

Az állás öt forduló után: 1. Magyarország 8 pont (370-334) 2. Csehország 8 (342-322) 3. Ukrajna 8 (354-367) 4. Észtország 6

A magyarok további programja:
augusztus 20., Tallinn: Észtország - Magyarország 17.00