Vágólapra másolva!
Fél évtizedes szünet után újra Székesfehérváron játszik a magyar felnőtt jégkorong-válogatott. A november 6-8. között zajló Pannon Hoki Kupán Ted Sator együttesének ellenfele Szlovénia, Horvátország és Olaszország lesz. A torna előkészületeiről a házigazda Sapa Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója, Ocskay Gábor nyilatkozott.

- A szövetség vagy a klub kezdeményezése volt, hogy idén Székesfehérvár lássa vendégül a mezőnyt?
- Is-is. Bevallom őszintén, az erőltetett EBEL-menetelés közepette nem jutott eszembe a tornarendezés gondolata, de aztán egy szövetségi egyeztetésen szóba került a téma, s rögtön megtetszett az ötlet. Hiszen tényleg régen találkozhatott már a fehérvári publikum a nemzeti együttessel, s most remek alkalom kínálkozik, hogy a szapporói hősöket válogatott mezben viszontlássa - mondta Ocskay Gábor, aki egyben az MJSZ elnökségének is tagja.

- Milyen megfontolások alapján esik a szövetség választása az egyik vagy a másik településre?
- Alapvető szempont a helyi klub motiváltsága, no és az adott város vezetőségének aktivitása. Az például, hogy az utóbbi időben a válogatott sűrűn vendégeskedett Miskolcon, főként a Jegesmedvék elnökének, Egri Istvánnak, illetve a borsodi megyeszékhely önkormányzatának köszönhető. Volt ugyanakkor válogatott meccs Dunaújvárosban és Debrecenben is, az is cél tudniillik, hogy a nemzeti együttes az ország minél több pontjára eljusson.

- Ha már a városvezetőség szerepét kiemelte: a kupa megrendezéséről szóló szerződés aláírásán megjelent Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő is, aki bejelentette, Székesfehérvár önkormányzata anyagilag is hozzájárul a torna megrendezéséhez.
- Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy az utóbbi évek fehérvári sikerei nem születhettek volna meg a város nagyvonalú támogatása nélkül. Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok üzemben tartása, illetve korszerűsítése az eredményességünk egyik alappillére, hiszen megfelelő létesítmény nélkül képtelenség lenne minőségi szakmai munkát végezni.

- Milyen modernizálásokra került sor a nyár folyamán a jégcsarnokban?
- Ennek a harminckét éves létesítménynek a hűtése ez idáig teljes mértékben a székesfehérvári hűtőháztól függött. Ami az energiaárak elszabadulása miatt igen jelentős költséggel járt, ráadásul az itt használt ammóniahűtés már teljesen kiment a divatból. Európában talán a mi pályánkon alkalmazták utolsóként. Nos, a csarnok egy százmillió forintos beruházás keretében három hónap alatt gépészetileg, illetve a hűtésrendszerét illetően teljesen megújult, s reményeink szerint a következő két évtizedben problémamentesen üzemelhet. Ezzel azonban még nincs vége a korszerűsítésnek. A következő lépés a létesítmény szigetelésének megoldása. Tudni kell, hogy a csarnok lemezborítású, ami nem éppen energiatakarékos módi. Ezért benyújtottunk egy anyagot egy energiahatékonysági pályázatra, amely légtechnikai rekonstrukcióról szól, s amelynek keretében például a földhőt is hasznosítanánk. A harmadik lépés pedig egy második fedett csarnok felépítése lenne, amelynek üzembe állításával megduplázhatnánk a jégidőt, s fél éven át két pályán lehetne korcsolyázni, jégkorongozni. Ennek óriási jelentősége lenne az utánpótlás-nevelésben, no és több jégóra jutna az iskolai testnevelésre is. Hét hónapon át, napi négy órában ugyanis már manapság is diákok korcsolyáznak a jégcsarnokban.

- No igen, az utánpótlás-nevelés fontosságát nem lehet elégszer hangoztatni. Ugyanakkor szerencsére még jégen van a szapporói hősök többsége, a válogatott gerincét továbbra is az A csoportban szerepelt gárda tagjai jelentik. Akik közül a nyáron többen az Alba Volánhoz igazoltak. A csapat már eddig is afféle kis válogatott volt, s most még inkább az lett. Ön szerint ennek érződik-e majd a jótékony hatása?
- Ez a jövő áprilisi, szlovéniai divízió I-es világbajnokságon derül ki. Tény, hogy miközben Szuper Levente Hannoverbe igazolt, nálunk folytatja Ladányi Balázs, a két Vas fivér és Peterdi Imre is. Így a válogatott bő keretében akár a Sapa Fehérvár AV 19 másfél tucat játékosa is ott lehet. Hogy aztán kik jutnak el Ljubljanába, az természetesen a szövetségi kapitány döntésén múlik. Úgy érzem, Szapporóban is hasznára volt a válogatottnak, hogy a fehérvári hokisoknak az EBEL jóvoltából majd félszáz kemény meccs volt a kezükben, lábukban. Ez egyenletesen magasabb szintű terhelést jelentett, mint a korábbi évek bajnoki találkozói. Az osztrák bajnokság persze nem csak az új szerzeményeink, hanem a régebben itt jégkorongozók számára is nívós szakmai teszt.

- Mikortól lehet jegyhez jutni a Pannon Hoki Kupára, s milyen érdeklődésre számít?
- A torna megrendezéséről szóló szerződés aláírásán, illetve az első szervező bizottsági ülésen már túl vagyunk, innentől kezdve felpörögnek az események. A jegyárakról napokon belül döntés születik. Várhatóan az EBEL-meccsek belépőinél valamelyest drágábbak lesznek a tikettek, de nem számottevően. Az a cél, hogy háromszor legalább kilencven százalékban megteljen a lelátó, bár az igazi boldogságot az jelentené, ha kitehetnénk a telt ház táblát.

- Milyen eredményre számít jövőre a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon?
- Minden benne van a pakliban: az első négy hely bármelyikén végezhetünk. Ez magától értetődően azt is jelenti, hogy akár a feljutást is kiharcolhatjuk. A legfőbb ellenfélnek egyelőre a házigazdák tűnnek, de a szlovén hoki fejlődése mostanság nem olyan egyértelmű. Szerintem a szomszéd ország válogatottja akár saját közönsége előtt is legyőzhető lesz.

Elkészül a vb menetrendje

Elkészítették a 2010-es divízió I-es felnőtt világbajnokság sorsolását. A magyar együttes jövő április 17-én, szombaton Korea ellen kezd 16.30-kor, egy nappal később - ugyanebben az időben - Lengyelország következik. A hétfői szünnapot követően jönnek a horvátok (16.30), aztán 21-én, megint csak fél ötkor a britek. Csütörtökön újfent lehet erőt gyűjteni, majd 23-án, pénteken jön a sokak által sorsdöntőnek mondott csata, a Szlovénia-Magyarország találkozó 20 órától. A belépők értékesítése várhatóan novemberben indul az interneten is, a jegyértékesítő az Eventim.si nevű cég. A válogatott vb-felkészülését szolgálhatja a február 12-14-ei az új vilniusi sportarénában rendezendő Euro Ice Hockey Challenge torna, ahová Ted Sator gárdáján kívül várják még Lengyelországot, Észtországot és Litvániát, de a román szövetség is várja az együttest egy Négy Nemzet Tornára.