Vágólapra másolva!
Négy nem magyar állampolgár is meghívót kapott a hokiválogatottba, de a szövetség főtitkára szerint nem összevissza honosítgatunk, a játékosok meghívása inkább egy hosszútávú építkezés része. A szövetség szerint mindenki próbálkozik hasonlóval, egy magyar tehetségre például a svédek nyomultak, őt is a válogatott meghívójával tudták itthon tartani. A mostani behívók 2012-ben fizetődhetnek ki, de marad hely a fiatal magyar tehetségeknek is.

Meglepetést okozott a jégkorong-válogatott új szövetségi kapitányának, Ted Satornak első keretnévsora. A 43 fős listában négy olyan játékos is szerepelt, aki nem rendelkezik magyar útlevéllel. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szabályzata lehetővé teszi, hogy a nem általa szervezett barátságos mérkőzéseken más nemzetiségű játékosok is jégre lépjenek, a magyar válogatott pedig kihasználta ezt a kiskaput - nem először.

Arra viszont még sohasem akadt példa, hogy egyszerre négy nem magyar állampolgárságú játékos - Vladimir Dubek, Ladislav Sikorcin, Mihály Árpád, Nathan Martz - is meghívást kapjon a válogatottba, ráadásul olyanok, akik közül mindössze, a sérülés miatt végül kimaradó Dubek lehet az egyetlen, aki a 2010-es, ljubljanai divízió I-es világbajnokságon pályára léphet.

"Az egész ügy Mihály Árpád miatt indult el. Satorral autópályán haladtunk, amikor azt kérdezte tőlem, mi van azzal a csíkszeredai sráccal, aki játszott a Volán ellen is. Sikorcín és Dubek valószínűleg Énekes Lajos (a válogatott és az Alba Volán másodedzője - a szerk.) révén került a képbe, velük kapcsolatban nagyon jó hír, hogy állítólag novemberben magyar állampolgárok lesznek, így az nem lehet akadálya a válogatottságnak. De szerintem ez Mihály esetében sem lehet probléma, hiszen a politika egyre inkább afelé megy, hogy az erdélyiek magyar állampolgársághoz jussanak" - mondta az [origo]-nak Kovács Zoltán, a hokiszövetség főtitkára.

Kovács szerint azonban nem is ez okozza a legnagyobb gondot, hanem a szövetségi előírások. "Az IIHF szabályai szerint válogatott játékos akkor játszhat másik nemzet csapatában, ha négy naptári éven át nem játszik válogatott meccsen. Miután jelöltjeink nem szerepeltek még hazájuk válogatottjában, ezért nekik két naptári évet kell kihagyniuk onnantól kezdve, hogy átigazolási lapjuk magyar klubhoz kerül. Azaz, jelen állás szerint Dubek ugyan 2010-ben bemutatkozhatna a ljubljanai világbajnokságon, de Sikorcinnak 2011-ig, Martznek és Mihálynak 2012-ig kellene erre várnia."

Kovács szerint a szövetség most egyfajta gesztust gyakorolt azzal, hogy meghívta őket. És persze, egy kicsit előregondolkodva lépést tett afelé, hogy 2012-ben már mind a négyükre számíthasson az aktuális kapitány. "Okos politikában gondolkodunk. Vegyük példaként Mihályt. Szeretnénk megnyerni a válogatottnak, ehhez először az kell, hogy itt maradjon Magyarországon. A mostani meghívása két okból is fontos tehát. Egyrészt a torna Fehérváron van, ott, ahol klubjában, a Volánnal játszik. Másrészt ezzel a gesztussal mutatjuk neki, hogy szeretnénk, ha nálunk maradna, szeretnénk, ha hosszú távon magyar klubban folytatná. Mondhatnám, eljegyeztük Mihályt a magyar válogatottal. Nathan Martz helyzete ugyanez, ha ügyesek vagyunk, megnyerhetjük magunknak és a Volánnak vagy más magyar klubnak is".

Hallgassa meg Vladimir Dubek véleményét is a honosításról!


Az IIHF szabályzata azonban fordítva is elsülhet, azaz félő, tehetséges magyar fiatalokra csapnak le más országok. "Legutóbb Hári Jánossal kapcsolatban voltak aggodalmaink. Ő öt éve játszik Svédországban, korosztályának legnagyobb tehetsége, vezeti a bajnokságban a pontlistát, nem véletlen, hogy a svédek megkörnyékezték, hogy folytassa náluk. Féltünk, elveszítjük a legnagyobb ígéretünket, ezért beszéltünk a szülőkkel, mondtuk, hogy szükségünk van rá, de tudattuk velük, ha pályára lép a magyar válogatottban, akkor legközelebb négy év múlva válthatna. Elfogadták, s a fiatal játékos magyar színekben szerepelt a korosztályos divizíó 1-es világbajnokságon".

Kovács szerint nem fenyeget az a veszély, hogy az ilyen eljegyzéseket az utánpótlás-korosztály sínyli meg azáltal, hogy mire a legnagyobb tehetségek beérhetnének, a helyükön mások játszanak. "Sohasem fordult még elő a magyar jégkorongsport történetében, hogy 43 játékos készüljön egyszerre az edzőtáborban. Erre se pénzügyileg nem volt fedezet, se megfelelő emberanyag nem állt rendelkezésre. Nem érzem, hogy Mihályék elvennék a helyet a fiataloktól. Aki számít, ott van most is a keretben. S miután a három légiós, plusz Palkovics Krisztián csak az olaszok elleni, pénteki meccsen játszott, azért látható, Ted Sator igenis figyel a tehetséges, fiatal generációra, akiknek a két mérkőzés különösen nagy ugródeszka a jövőjük szempontjából."

A főtitkár vélemyényét ugyanakkor nem mindenki osztja a szakmán belül. "Támogatom, hogy erősítsék meg a válogatottat, mert a mi generációnk mögött nagy az űr, de ez így kicsit korai. Erősítsünk, de ne így!" - nyilatkozta Tokaji Viktor a Nemzeti Sportnak. A fehérvári védő hozzátette, összetett probléma ez, de félő, a külföldiek akarva-akaratlanul is a fiatalok elől veszik el a helyet.

Korábban Sille Tamás, Ennaffati Omar és Ondrejcik Rastislav honosítását azzal indokolta a szövetség, hogy nincsenek védőink, pontosabban, akik vannak, már az idősebb korosztályt képviselik. Ehhez képest Dubekék csatárok, ám a főtitkár szerint nem mi kerestük a lehetőséget, hanem a lehetőség jött házhoz. "Jogos a felvetés, sajnos igaz is: védő utánpótlás terén nagyon rosszul állunk. Ennaffati Omar esetében például azért javasoltuk a Volánnak, már áprilisban szerződtesse, hogy két évvel később minden rendben legyen, s játszhasson a világbajnokságon. Sajnos nehéz jó játékosra lelni, olyanra, aki beférne a válogatottba, ráadásul Magyarországon játszana huzamosabb ideig. Ilyen lehetett volna a lett Guntis Galvins, de a Volán nem bírt konkurálni a vetélytársak anyagi ajánlataival. Így hiába gondolkodtunk volna bármin, nem maradt Magyarországon."

Forrás: MTI
Palkovics és Sikorcin egymás mellett játszhat a magyar válogatottban

A magyar felmenők sem mindig jelentenek előnyt: vagy nem vonzó a magyar válogatott, vagy nincs hazai kötődésű jégkorongozó. "Amikor az NHL-ben 2004-2005-ben anyagi viták miatt elmaradt a szezon, több ügynökkel kapcsolatba kerültünk, kértük a segítségüket, még Pat Cortinával is beszéltünk, hogy adunk hivatalos, névre szóló felhatalmazást, csak segítsenek keresni magyar felmenőkkel rendelkező játékosokat. Nos, az ominózus 2004-2005-ös szezon óta erre a megkeresésre egyetlen válasz sem érkezett."

Kovács ellenpéldaként Olaszországot hozta fel. Azt mondja, amikor kiderült, 2006-ban Torino rendezi a téli olimpiát, a szövetség külön honlapot nyitott, hogy keressenek kanadai olaszokat, s megnyerjék őket a válogatottnak. "Mi ennyire nem akarunk messzire menni, nekünk már Mihály Árpi megszerzése is nagy lépés lehet. De például Dubek édesanyja és Martz nagyapja is magyar származású, tehát nem mondhatjuk, hogy összevissza honosítgatunk."

Vegyes benyomásokkal gazdagodott Ted Sator a vasárnap zárult Pannon-kupán. Az NHL-es múlttal rendelkező amerikai edző az MTI-nek hétfőn elmondta: nagyon örült annak, hogy a fiatalok megmutatták, lehet rájuk számítani, ugyanakkor bízik abban, hogy a fegyelem terén fejlődik a csapat több játékosa.

Sator nem kívánja elítélni a szlovénok elleni mérkőzésen védő Hetényit, aki 3 perccel a vége előtt, vitatható módon megadott gól után nekirontott Kincses Gergely játékvezetőnek. A kapus végleges fegyelmi büntetést kapott és mivel senki nem jelezte, hogy fegyelmi tárgyalást kezdeményez, így az ügynek nincs utóélete.

A szlovénok 1-1-es állásnál, 57:00-nál, egy kapu előtti kavarodás után voltak eredményesek. Az a videózás után sem derült ki, hogy a korong sípszó előtt vagy után került a hálóba, ugyanakkor Kincses megadta a találatot. A hajrában kitámadó magyarok aztán - a kiállított Hetényi helyett beálló Szuper Leventével - még egy gólt kaptak, így a vendégek nyerték a tornát.