Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott 33-25-re nyert az esélytelenebb tunéziai csapat ellen a kínai világbajnokság szombati nyitófordulójában, Szucsouban.

eredmény, 1. forduló, C csoport (Szucsou):
Magyarország - Tunézia 33-25 (15-11)
gól:
Tóth T. 9/2, Vérten 5, Bulath 5, Bódi 3, Zácsik 2, Tóth K. 2, Orbán 2, Juhász 2, Szucsánszki 1, Szabó 1, Tomori 1, illetve Huildi 7, Cseba 5/1, Abdelhak 3, Dali 2, Tumi 2, Mszad 2, Ben Cseih 2, el-Gaui 1, Gerisszi 1

A nyitómeccs - melyről a beteg Triffa és a kisebb sérüléssel bajlódó Kovacsics maradt ki - Tóth Tímea góljával kezdődött, erre kettővel válaszolt a rivális, majd a magyar játékost arcsérülés miatt le kellett vinni a pályáról.

Váltótársának, Tomorinak nem ment, első három kísérlete célt tévesztett. Helyettük Bulath szállította a gólokat. Emberelőnyben sikerült fordítani, majd negyedóra elteltével 7-5 lett az állás. A kapuban Herr egyre inkább magára talált, és szép védésekkel segítette csapatát, de Mátéfi Eszter szövetségi kapitány érezte: ez nem elég, és inkább időt kért.

Ezt követően hatékonyabb lett a támadójáték, és 12-9-nél már az afrikai gárda próbálta rendezni sorait. Fel is zárkózott 12-11-re, ám a szünetig hátralévő időben nőtt a különbség, pedig emberhátrányban is játszottak a magyarok.

A második félidő a vb-újonc Tóth Kata kibirkózott találatával és az érte kapott emberelőnnyel indult. Újabb kiállítás, és a dupla létszámfölényben, a 35. percre 19-13-ra ellépett a magyar válogatott. Ekkor Tomori és Szucsánszki ült ki, ám maradt a megnyugtató előny (20-14).

A folytatásban egyre durvábbak lettek a tunéziaiak, Bulathnak például beletérdeltek a combjába, az átlövőt le kellett cserélni. A megérdemelt emberelőnyök során nem szakadtak le az afrikaiak, csak akkor, amikor Tóth Tímea beindult, és sorra dobta a gólokat. Az utolsó negyedóra 25-18-ról indult, ekkor az ellenfél sorozatban háromszor volt eredményes.

A hajrában Mátéfi Eszter szövetségi kapitány már a cseréknek is bizonyítási lehetőséget adott, majd 29-22-nél Bulath megkapta harmadik kétperces büntetését, ami automatikus kizárást ért. Ekkor már akadozott a gépezet, több ziccer kimaradt, de a biztos győzelem nem forgott veszélyben.

Mátéfi Eszter: "Nem volt sok információnk Tunézia csapatáról, az első félidőben még döcögött egy picit a szekér, de a folytatásban jól megoldották a lányok a feladatot. Tudomásul kell venni, hogy egy ilyen hosszú világbajnokságon nem a nyitómeccsen kell extrát alkotni, nem vagyunk még csúcsformában, nem is lenne jó, ha abban lennénk. Minden játékosnak lehetőséget adtam, szokni kell nekik a vb hangulatát, a nyolcgólos győzelem összességében nem rossz eredmény. Ami bosszantott, hogy emberelőnyben sok gólt kaptunk. Minden pályára lépett mezőnyjátékos dobott gólt, ez a csapategységet mutatja, de voltak jó egyéni teljesítmények is, kiemelem Tóth Tímea góljait, Herr Orsolya védéseit."

Vérten Orsolya: "Minden kezdet nehéz, ez a mondás tökéletesen illett a mérkőzésre. Az elején pontatlanul játszottunk, voltak eladott labdáink, de összeszedtük magunkat és 8 góllal hoztuk a meccset. Az ellenféllel kapcsolatban nem lepett meg bennünket semmi. Nálunk sokaknak ez volt az első világbajnoki mérkőzése, a félidőben szóltam is nekik, hogy ne idegeskedjenek és ez hatott. A folytatásban már jobban játszottunk. Chile ellen vasárnap is komolyan kell venni a meccset.

Herr Orsolya: "Éreztem, hogy jól ment a védés, de fontos is volt mindez az első félidőben, a 43 százalékos mutató ezen a szinten jónak mondható. Nem sokat tudtunk az afrikai csapatról, főleg a közbelövéseik voltak váratlanok, ezek kissé meglepték a csapatot. A második félidőben már domináltunk, de kíváncsi leszek a vasárnapi napra, amikor Chile lesz az ellenfél. Nem tudom, hogy ellenük védek-e, ezt majd eldönti a szövetségi kapitány."

A magyarok vasárnap - közép-európai idő szerint 10.15 órakor - a csoport leggyengébb együttesével, Chilével találkoznak.

A csoport másik két mérkőzésén:
Románia - Chile 51-17 (20-7)
Norvégia - Japán 34-19 (15-9)

További eredmények:
A csoport (Vuhszi):
Dánia - Németország 27-26 (15-10)
Brazília - Franciaország 22-20 (13-9)
Svédország - Kongó 28-19 (9-9)

B csoport (Csangcsiakang):
Oroszország - Ukrajna 27-18 (11-10)
Angola - Ausztrália 39-9 (22-6)
Ausztria - Thaiföld 52-11 (24-7)

D csoport (Csangcsou):
Koreai Köztársaság - Kazahsztán 39-21 (17-14)
Spanyolország - Elefántcsontpart 29-18 (13-9)
Kína - Argentína 26-15 (12-6)