Vágólapra másolva!
Két papírforma győzelem után az első igazán komoly erőpróba várt a magyar nőikézilabda-válogatottra a világbajnokság harmadik fordulójában, amelyben Románia volt az ellenfél. A rosszul sikerült első félidő után hiába hajrázott nagy szívvel a csapat, a románok a fontos pillanatokban pontosabban játszottak, és végül 31-25-re nyertek. Kedden szünnap van, szerdán az olimpiai bajnok Norvégia következik.

nőikézilabda-világbajnokság, C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Románia 25-31 (7-16)
gól:
Tóth T. 7, Bulath 6/1, Szucsánszki 4, Szabó 4, Vérten 2, Zácsik 1, Bódi 1, illetve Lecusanu 12/5, Neagu 6, Stanca 5, Varzaru 4, Puscasu 3, Fiera 1
kiállítások: 12, illetve 2 perc
hétméteresek: 5/1, illetve 6/5

Nem indult rosszul a mérkőzés magyar szempontból, annak ellenére, hogy Szucsánszki révén csak a hatodik percben született az első gólunk, de ezzel akkor vezetni tudtunk, mivel a védekezés rendben volt, Herr is bravúrokkal mutatkozott be.

Az első tíz percben még a támadások is működtek, 4-2-re is vezettünk, aztán a románok sokkal szigorúbban vették a védekezést, támadásban pedig Lecusanu és Stanca vezérletével fordítottak, majd állva hagyták a Mátéfi-csapatot. A rutintalan magyar csapat hosszú percekig nem tudott gólt dobni, sokszor lövésig sem jutottunk el, amikor igen, akkor meg ex-dunaújvárosi Ungureanu odaért a labdákra.

Az sem mellékes, hogy az első félidőben ötször került emberhátrányba a magyar válogatott, míg a román egyszer sem, a német játékvezetők ha nem is látványosan, de meg-megtolták a románok szekerét. A félidő második negyedórájában csak két gólt dobtunk, így 16-7-es román vezetéssel mentek szünetre a csapatok, elúszni látszott a hajó.

A második félidő elején mintha mezt cseréltek volna a csapatok, a románokat talán kissé elaltatta a nagy előny, mindenesetre Tóth Tímea és Bulath Anita vezérletével egyre közelebb kerültünk, a 44. percben Szabó Valéria találatával már csak két gól volt a hátrány (18-20).

Ennél közelebb viszont már nem tudtunk férkőzni a románokhoz, Lecusanu, Neagu és Varzaru góljaival újra magabiztos előnyt épített fel keleti szomszédunk, ráadásul a heteseket is sorra kihagytuk (ötből mindössze egy lett gól), úgyhogy be kellett érnünk annyival, hogy megnyertük a második félidőt. A 31-25-ös vereség a papírforma kategóriába tartozik, kedden szünnap, szerdán az olimpiai és Európa-bajnok Norvégia következik, az sem lesz könnyebb meccs.

Mátéfi Eszter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Szerettünk volna meglepetést okozni, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Az elején a nyitott védekezésünk nem jött be, nagyon jó játékosok voltak a túloldalon, akik rögtön tudtak a mi játékunkhoz alkalmazkodni. Vezetésünk után, amikor láttuk, hogy semmi sem jön össze, sajnos, hitehagyottá vált az együttes, elillant az önbizalom. A szünetben sikerült valamennyire rendezni a sorokat, ezt bizonyította a második félidő is, ahol 20-11-ről 20-18-ra tudtunk felzárkózni, ám ez nagyon sok erőnket felemésztette, ezzel együtt nincs szégyenkeznivalónk. Úgy gondolom, amit lehetett, megtettünk. Sajnálom a négy kihagyott büntetőt, ez is benne van a játékban. Az elején rengeteget kellett emberhátrányban védekeznünk, a játékvezetők talán kissé szigorúan osztották a kiállításokat. Jót fog tenni a szünnap, a norvégok ellen sem szeretnénk feladni, de igazából - ahogyan azt előre sejteni lehetett - a japánok elleni meccs lesz a sorsdöntő. Továbbra is az a célunk, hogy jussunk tovább a csoportból."

Tóth Tímea, a magyar válogatott átlövője: "Ha pozitívan szeretném nézni az eseményeket, akkor a második félidei játékra lehet alapozni. Az első félidőt nagyon sajnálom, küzdésben akadtak gondjaink, meg talán túlságosan is tiszteltük az ellenfelet. A románok a vb egyik esélyesei, nem történt semmi jóvátehetetlen. Az elkeserítő volt, amikor 9 góllal vezettek, de onnan is fel tudtunk állni. A kihagyott büntetőkről annyit, hogy nagy önbizalommal, magabiztosan mentem oda a második büntetőmhöz is - kapufa lett, sajnálom. A vereség nem a kihagyott heteseken, hanem az első félidőben nyújtott játékunkon múlott. Továbbra is szeretném, ha bejutnánk a legjobb nyolc közé, szerintem mindez nem kivitelezhetetlen. A keddi pihenőnapon is edzeni fogunk, és kielemezzük a hibákat. Szeretném, ha az otthon értünk szurkolók se csüggednének, szorítsanak nekünk továbbra is, mert szükségünk van a biztatásra. Nagyon jó lenne emelt fővel hazatérni Kínából."

A csoport állása:

1.Norvégia3300114-596
2.Románia3300119-706
3.MAGYARORSZÁG3201106-704
4.Tunézia301281-1001
5.Japán301278-1021
6.Chile300346-1430