Vágólapra másolva!
A magyar szabályok értelmében nem kaphat sportorvosi engedélyt Ivan Pesic, így a horvát válogatott kapus közös megegyezéssel távozik az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatától. Mivel Horvátországban egy vesével is pályára léphet, várhatóan ott folytatja pályafutását a Cozma-gyilkosság során súlyosan megsebesült játékos.

A horvát válogatott kapus tavaly februárban szenvedett súlyos sérülést, amikor a veszprémi Patrióta bárban egy garázda banda néhány tagja belekötött az ott szórakozó veszprémi kézilabdásokba. Marian Cozmát halálos mellkasi szúrás érte, a segítségére siető Pesicet hátulról szúrták meg, egyik veséjét ki is kellett venni, Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták.

Pesic a felépülést és a rehabilitációt követően ősszel visszatért volna a pályára, ám kiderült, a magyar szabályok értelmében nem kaphat sportorvosi engedélyt. "Páros szervek esetében, ha az egyiket eltávolítják, akkor a másik hosszabb távon kompenzálja a hiányt, azaz hétköznapi értelemben gyógyultnak tekinthető a beteg. Az olyan sportágak esetében viszont, mint például a kézilabda, az edzések és a mérkőzések során fellépő folyadéktér-változás révén - értem ezalatt a folyadékfelvételt, majd az izzadást - komolyan terhelődik a vese" - mondta az [origo] érdeklődésére dr. Balogh Péter, a Győri Audi ETO KC sportorvosa.

Dr. Tállay András, az Országos Sportegészségügyi Intézet vezető keretorvosa hozzátette, emberileg érthető, hogy Pesic vissza szeretne térni, ez nagyszerű is lenne, de ha most kivételt tesznek vele, ezentúl mindenki erre az esetre hivatkozott volna, akinek egy veséje van.

Dr. Magyarády Péter, az MKB Veszprém gazdasági és operatív elnöke elmondta, hónapok óta tudják, hogy nem számíthatnak a tehetséges kapusra. "Ivant évekkel ezelőtt kinéztük, s azért szerződtettük, hogy hosszabb távon megoldjuk a kapuskérdést. A tragédia után sokáig az sem volt biztos, folytathatja pályafutását, ám amikor szabad utat kapott, máris edzésre jelentkezett. A csapat orvosa, dr. Sydó Tibor ezt követően szólt, hogy a magyar szabályozás értelmében nem kaphat sportorvosi engedélyt."

Magyarády szerint ugyan lenne arra lehetőség, hogy egyedi elbírálást kérjenek, lehet, fel is vállalná a klub, hogy kivárja az esetleges pozitív végkifejletet, de előfordulhat, hogy 8-10 hónapig is elhúzódna a procedúra.

"Meg kell érteni Pesicet, a körülmények, a tragédia és annak emberi vonatkozása mind-mind arra sarkall bennünket, hogy tudomásul vegyük távozását, s közös megegyezéssel váljunk el egymástól. Játszani akar, s bár Magyarországon nem léphet pályára, Horvátországban igen, ott nincs ilyen engedélyhez kötve a szereplése."

Pesic: CO Zagreb?

"Négy hónapja normálisan edzek, ennek ellenére Mocsai nem adott bizonyítási alkalmat. A Veszprém egy másik klubnak akart kölcsönadni, ebbe nem egyeztem bele, végül úgy döntöttem, felbontom a szerződésemet. Ha őszinte akarok lenni, el kell mondanom, meglepett Lino Cervar szövetségi kapitány döntése, aki beválogatott az Eb-re készülő bő keretbe. Igaz, hogy nem védtem, de az utóbbi négy hónapban minden edzést végigcsináltam. Tavasszal olyan klubban szerepelek majd, ahol védeni is fogok. Lehet, hogy pont a CO Zagreb lesz az. Egy vese teljesen elégedett a normális élethez és a sportoláshoz is" - nyilatkozta Ivan Pesic a sportal.hr portálnak.

Cervar megerősítette, azt mondta a kapusnak, muszáj, hogy találjon egy olyan klubot, ahol állandóan véd, mivel ez az alapja annak, hogy visszanyerje régi formáját, s ugyanúgy védjen, mint tragédia előtt.

"Igazak a hírek, beszélgettem Ivannal, ám egyelőre újabb előrelépés nem történt. Bízom abban, hogy a következő néhány napban sikerült legalább egy játékost szerződtetnünk a tavaszi idényre" - nyilatkozta Bartol Kaleb, CO Zagreb igazgatója, aki elmondta, Pesic mellett két dán játékos, Kasper Nielsen és Lasse Boesen szerepel a klub kívánságlistáján.