Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnoki címvédő férfivízilabda-válogatott tagjai szerint 2009 legjobb magyar pólósa - akárcsak a szövetségnél - a külföldön játszó Kiss Gergely volt, aki egyetlen szavazattal előzte meg a Vasasban játszó Varga Dénest. A légiósok kategóriájában a futballista Dzsudzsák Balázsra is érkezett egy szavazat. A voksolás végeredményét a nemzeti együttes hivatalos honlapja, a www.vlv.hu tette közzé szerdán, miután körkérdést intézett a tavaly a válogatottban megfordult mind a 23 játékoshoz.

A magyar férfivízilabda-válogatott honlapja tíz kérdést tett fel ahhoz a 23 játékoshoz, aki tavaly hivatalos mérkőzésen játszott a csapatban. Ezzel a módszerrel a legilletékesebbek döntötték el, ki volt 2009 legjobb magyar vízilabdázója, legjobb légiósa, legjobb nem magyar játékosa, illetve melyik volt az év mérkőzése.

A pólósok Kiss Gergelyt választották a legjobbnak, a Primorac Kotor balkezese egyetlen szavazattal előzte meg Varga Dénest, és megnyerte az év legjobb külföldön játszó magyar légiósa szavazást is. Utóbbi kategóriában Varga Dániel Dzsudzsák Balázst, a PSV Eindhoven labdarúgóját nevezte meg.

A legjobb magyarországi idegenlégiós óriási fölénnyel Aaron Feltham lett. A világ legjobb nem magyar játékos címet Vanja Udovicic szerezte meg Filip Filipovicot megelőzve.

A játékosok holtversenyben a Szerbia-Spanyolország vb-döntőt és a Magyar Kupa hosszabbításban eldőlt fináléját (Vasas-Eger) választották az év mérkőzésének.

Az év meglepetésének a válogatottak nagy többséggel a Primorac Kotornak az Euroligában aratott Final Four-győzelmét választották. A leginkább érintettek szerint 2009 csalódása a magyar csapat római vb-szereplése, az ottani ötödik hely, de akadt, aki legfőbb negatívumnak a vízilabda-válogatott eredménytelenségét (minthogy nem nyert érmet) jelölte meg, s olyan is, aki az utánpótlástól várt jóval többet.

A kellemes csalódások között szinte azonos gyakorisággal fogalmazódott meg a szolnoki vízilabdázás előrelépése, az egri fiatalok gyors beilleszkedése a több fronton is helytálló felnőtt csapatba, a Szeged LEN-kupa-győzelme és a hathatós magyar részvétellel kivívott kotori Euroliga-siker.