Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok csapata vasárnap 5-3-ra legyőzte a házigazda Kanada együttesét a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornáján, így az amerikaiak százszázalékos teljesítménnyel megnyerték csoportjukat és biztosan negyeddöntősök.

A csoport:
Egyesült Államok - Kanada 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)
gól: Rafalski (1., 10.), Drury (37.), Langenbrunner (48.), Kesler (60.), illetve Staal (9.), Heatley (24.), Crosby (57.)

Svájc ellen büntetőkkel kiszenvedte a sikert a kanadai hokiválogatott, az Egyesült Államok ellen a csoportelsőség volt a tét a hazaiak számára. A pontvesztés miatt csak győzelem esetén lehetett volna meg a kanadai első hely, az amerikaiak azonban a 18 ezer néző kedvéért sem akartak rosszul játszani.

Pedig előzetesen nem sok minden szólt mellettük, utoljára 1960-ban verték meg Kanadát olimpián, ennek ellenére most már 41 másodperc után vezetést szerzett Brian Rafalski. Eric Staal egyenlített, majd 22 másodperccel ezután Rafalski ismételt, Dany Heatley egyenlítése után Chris Drury és Jamie Langenbrunner juttatta 4-2-es előnyhöz az Egyesült Államokat. Sidney Crosby négy perccel a lefújás előtt még szépített, extázisban tombolt a stadion, Ryan Kesler viszont mindent eldöntött, miután az utolsó pillanatokban az üresen maradt kanadai kapuba pofozta a korongot.

A mérkőzésen többnyire a hazaiak játszottak fölényben, de az amerikaiak kapusa, Ryan Miller nagyszerű napot fogott ki és összesen 42 lövést hárított, elévülhetetlen érdemeket szerezve csapata sikerében.

"Megvoltak az esélyeink, nagyon is jó sanszokat kaptunk" - mondta Crosby. "Az utolsó harmadban rengeteg emberelőnyünk volt, de kifutottunk az időőből. Miller nagyszerű napot fogott ki, mi meg néha nagyon balszerencsések voltunk."

Az Egyesült Államok a győzelemmel negyeddöntős, Kanadának túlóráznia kell a legjobb nyolcért Németország ellen.

A csoport végeredménye:
1. Egyesült Államok 9 pont
2. Kanada 5
3. Svájc 3
4. Norvégia 1