Vágólapra másolva!
Csapatként a legerősebb, de az egész idényen át tartó veretlenség a klubelnök szerint hiú ábránd. A Zalakerámia-ZTE KK tizenkilenc fordulóban aratott tizenkilenc győzelemmel toronymagasan vezeti a férfikosárlabda-bajnokságot, az alapszakasz-győzelem emberi számítás szerint már a kék-fehéreké. Patonay Imre szakmai tanácsadó érkezése olyan volt, mint amikor Ebedli Zoltán a Fraditól az Újpesthez igazolt.

Az előzmények a legendás múlt ködébe vesznek: 1988-ban Gellér Sándor, 1990-ben és 1992-ben Farkas Sándor szakmai irányításával nyert bajnokságot a zalai csapat, de azt követően, hogy 1994-ben 2:0-s vezetésről 3:2-re elbukta a Bp. Honvéd elleni bajnoki finálét, nem sok babér termett a háromszoros bajnoknak.

"A kilencvenes évek közepétől fokozatosan átalakult a magyar férfikosárlabda-sport mezőnye. Addig jobbára a nevelőegyesületek, a Körmend, illetve a ZTE felnőtt gárdái, no meg a katonacsapat, a Honvéd uralták a bajnokságot, de lassan átvették a hatalmat a gazdag klubok, a Paks, az Albacomp, a Szolnok, a Falco. Ebben a reménytelen versenyfutásban lemaradtunk, már-már úgy tűnt, Zalaegerszeg végképp eltűnik a magyar kosárlabdázás térképéről" - boncolgatja Kelemen Péter klubelnök az elmúlt másfél évtized zalai mélyrepülésének okait.

"Legújabb kori feltámadásunk két körülménynek köszönhető. Egyfelől a Zalaegerszeg városával három és fél éve kötött, példaértékű, öt plusz ötéves szerződésnek, másfelől pedig a Zalakerámia támogatásának. A cég éves költségvetésünk tizenöt százalékát állja, míg az önkormányzat negyven százalékot, s reméljük - a néhány hónappal ezelőtti, baljós hírekre rácáfolva - a Zalakerámia csődjével, illetve krízishelyzetével kapcsolatos információk is tévesnek bizonyulnak, azaz talpra áll a vállalkozás. 130 milliós büdzsénk jelentős hányadát fedezi, s ezzel tartós biztonságot garantál a klubnak. S mindezt teszi úgy, hogy nem is tulajdonos, velünk csak reklámszerződése van, azt viszont eddig óraműpontossággal teljesítette."

Kis költségvetés, nagy eredmények

A klubnak tulajdonosi szerkezete összetett: a 71 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező önkormányzat mellett megannyi helyi kis- és középvállalkozó adja össze a hiányzó forintokat.

"Mindig is a több lábon állás volt az elképzelésünk, ez a széles körű összefogás azonban valóságos bűvészmutatványt követel meg tőlünk" - állítja a civilben praktizáló ügyvéd Kelemen, aki 38 éves fejjel az élvonal alighanem legfiatalabb egyesületi vezetője közé tartozik, s aki annak idején maga is kosarazott a Farkas Sándor irányította ZTE-ben.

"Százharminc milliós költségvetésünk nincs az első öt között az NB I-ben, hozzánk nem azért jönnek kosarazni, mert meg akarnak gazdagodni. Szerintem a miliő, az atmoszféra ragadja meg játékosainkat. Legszilárdabb pillérünk nem az önkormányzat, még csak nem is a Zalakerámia, hanem a rohamosan növekedő szurkolótáborunk. Rajongóink tavaly újból ráéreztek a tizenöt-húsz évvel ezelőtti sikerek hangulatára, s meccsről meccsre megtöltik a csarnok lelátóit. A Körmend elleni mérkőzésünk előtt két órával már nem lehetett jegyet kapni, amikor pedig Szombathelyen játszottunk, s a kezdés előtt kissé idegesen tébláboltunk az öltözőben, mindenki egy csapásra megnyugodott a nézőtérről beszűrődő zaj hallatán. Tudniillik a Falco katlanjában is csak azt hallottuk, Hajrá, Zete!"

Kelemen persze kitért a szakmai okokra is.

"Abban, hogy a termék, a csapat játéka egyre jobban eladhatóvá válik, oroszlánrésze van a két nagyszerű szakembernek, Patonay Imre szakmai igazgatónak és Völgyi Péter vezetőedzőnek. Nekik köszönhető, hogy ma már csapatként vagyunk a legerősebbek az NB I-ben. Különösen Putesz szerződtetése volt telitalálat. Az, hogy a tősgyökeres körmendi lokálpatrióta átjött Zalaegerszegre, olyan szenzáció, mint annak idején Ebedli Zoltán átigazolása volt az Üllői útról Újpestre. Mentálisan roppant erősek vagyunk, a Sopron ellen idegenben mínusz tizenhét pontról fordítottunk, de a szombathelyi sikerünk is a csoda kategóriájába sorolható."

29 éves rekordot döntött meg a ZTE

Az idei bajnokságban zsinórban 19 győzelemnél tart a Zalakerámia-ZTE KK férfikosárlabda-csapata. Az abszolút csúcsot a 33-szoros bajnok Bp. Honvéd tartja, amely 1954. október 18-tól 1960. október 6-ig 143 meccsen nem talált legyőzőre. Ugyancsak a jelenleg a másodosztályban szerénykedő fővárosiak nevéhez fűződik az elmúlt három évtized rekordja: az 1980-1981-es szezont 37/0-val kezdték.

Évad eleji nagy menetelések az elmúlt 30 évben:
Bp. Honvéd (1980-1981) 37 győzelem
Bp. Honvéd (1981-1982) 27 győzelem
Zalakerámia-ZTE KK (2009-2010) 19 győzelem
Bp. Honvéd (1983-1984) 13 győzelem
Bp. Honvéd (1985-1986) 13 győzelem
Csepel SC (1989-1990) 10 győzelem


Timberlake az ölükbe hullott

Völgyi Péter vezetőedző most már nem elégedne meg a szeptemberbe kitűzött cél, a nyolc közé kerülés teljesítésével. "Nem szeretném, ha álszerénynek tartana a közvélemény, ezért nem is leszek álszerény. Meg akarjuk nyerni az alapszakaszt, hiszen azt már emberi számítás szerint nem bukhatjuk el, s a playoffban legalább a négy közé akarunk jutni. Azt azonban tudni kell, hogy a rájátszás egy új bajnokság, megannyi playoff-specialistával, mint például a nagyon megerősödött Szolnok, Paks vagy Körmend. Ne feledjük, hogy például 2003-ban éppen a Körmend nyert bajnokságot a hetedik helyről indulva, s ilyesmi most is benne van a pakliban, főleg, ha Németh István is csatasorba áll a vasiaknál."

Völgyi kitért arra, hogy a Zalakerámia is megerősödött. "Gyors egymásutánban két amerikai kulcsjátékosunk, Louis Hinnant és Calvin Watson is megsérült, ezért kellett tíznapos próbaidőre leszerződtetnünk Chad Timberlake-et. Igazából szerencsénk volt, valósággal az ölünkbe hullott, mert tudtuk, hogy itt van Magyarországon, a Paksnak nem kellett, Debrecenben sem marasztalták, mi pedig kapva kaptunk az alkalmon. Múlt hét végén lejárt a próbaidő, s mivel a három meccsből kettőn kimondottan jól játszott, s bebizonyosodott, hogy igazi csapatember, úgy döntöttünk, megtartjuk. Időközben Hinnant felépült, s Watson oldalszalag-szakadásnak hitt sérüléséről is kiderült, hogy csak bevérzés, már rá is számíthatunk, így a bajnoki hajrának négy amerikaival vágunk nekik, akik közül egyszerre csak három lehet a parketten."

Forrás: ztekosar.hu
Forrás: ztekosar.hu

Völgyiről, s főleg Patonayról áradoznak a zalaegerszegi kosarasok. Louis Hinnant például Puteszről egyenesen azt állítja, hogy ő a "magyar Phil Jackson". De a 32 éves válogatott centernek, Trepák Zoltánnak is hasonló a véleménye.

"Úgy ért a játékosok nyelvén, mint senki más a magyar edzői karban. Amikor legutóbb, a Pécs elleni hazai meccsünkön a biztos vezetés tudatában könnyelműsködni kezdtünk, s a nagyszünetben már az ellenfél vezetett, Patonay elkezdett a hiúságunkra apellálni azzal, hogy ilyen alig kétméteres törpék elkapkodják előlünk a lepattanókat. A második félidőre oroszlánként mentünk ki, s meg is nyertük ebben a bajnokságban megszakítás nélküli tizenkilencedik mérkőzésünket."

Közellenség a ZTE

Persze a teher egyre nagyobb a csapaton, ugyanakkor az önbizalom is növekszik.

"Csúnyán fogalmazva közellenséggé váltunk, mindenki minket akar megverni. Nem lesz könnyű, az se, hogy megverjenek, az se, hogy végig veretlenek maradjunk. Megérkezett Timberlake, Watson sem három hétre esett ki, hanem csak tíz napra. Chad marad a szezon végéig, remek mentalitású, labdabiztos kosaras, az alapokkal nagyon tisztában van. Ha ráérez a ritmusunkra, akkor beépül. Mi mindig az ellenfélhez szabjuk a ritmusunkat, és sokat videózunk, alaposan felkészülünk az aktuális ellenfélből. Szóval, észrevettem, hogy komolyan vesznek már az ellenfelek, az internetes fórumokon nagyon fenik ránk a fogukat" - állítja Trepák.

Forrás: ztekosar.hu
Forrás: ztekosar.hu

A játékos szerint a legnehezebb alapszakasz-meccsek még csak most jönnek, hiszen a ZTE megy Nyíregyházára, Szolnokra és Paksra is.

"Szeretnénk veretlenül végigmenni, aztán jöhet a playoff. A saját célkitűzésem minimum a legjobb négy, de az igazi álmom az aranyérem. Nekem ez lenne a második, 2004-ben már a Kaposvárral voltam bajnok. Óriási meló folyik itt, és mi ebben bízunk. Az eddigi edzőim csak a kosárlabdához értettek, itt viszont van külön erőnléti tréner, Gáspár László, azaz Gazsi személyében. Igazi szakértő ő, oxigénhiányos állapotot idézünk elő, s ezt próbáljuk tartani minél tovább. Azt mondja, ez a titka annak, hogy a meccsek hajrájában rendre mi vagyunk a frissebbek. Ami engem illet, tényleg úgy érzem, hogy 32 évesen újjászülettem."

Forrás: ztekosar.hu
Forrás: ztekosar.hu

Ch. Gáll András