Vágólapra másolva!
Kanada szerezte meg a vancouveri téli olimpia utolsó aranyérmét, miután hosszabbításban 3-2-re legyőzte az Egyesült Államokat a jégkorongtorna döntőjében. Hiába egyenlített Zach Parise 25 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, a ráadásban jött Sidney Crosby, a hazaiak legnagyobb sztárja, és mindent eldöntött. Kanada ezzel 14. aranyérmét szerezte Vancouverben, ami rekord a téli játékok történetében.

jégkorong, döntő:
Kanada - Egyesült Államok 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
gól:
Toews (12.50, gólpassz: Richards), Perry (27.13, Getzlaf, Keith), Crosby (67.40, Iginla), illetve Kesler (32.44, Kane), Parise (59.35, Langenbrunner, Kane)
kiállítások: 4, illetve 4 perc
kapusok: Luongo 34 védés/36 lövés, illetve Miller 36 védés/39 lövés

Ha észak-amerikai olimpia, akkor észak-amerikai döntő, legalábbis az utóbbi években ez volt a tendencia, hiszen 2002 után Vancouverben is Kanada és az Egyesült Államok jutott el az utolsó meccsig. Nyolc évvel ezelőtt 5-2-re nyert Kanada, a mostani olimpián viszont az amerikaiak borsot törtek a szomszéd orra alá, hiszen a parédézó Ryan Miller vezérletével 5-3-ra verték Hokiországot.

Az amerikaiak mind az öt meccsüket megnyerték a tornán, úgyhogy teljesen megérdemelten jutottak el a döntőbe, Kanadának viszont jókor jött a pofon, az egyenes kieséses szakaszban előbb a németeket söpörték el az útból 8-2-vel, majd az előrehozott döntőben nagyon simán verték az oroszokat (7-3), a négy között pedig a háromgólos előnyt majdnem elszórakozva jutottak túl a szlovákokon.

Ha a statisztikára hagyatkoztunk, akkor Kanada sikerét várhattuk, hiszen az olimpiákon játszott 16 meccsből tízet a juharlevesek nyertek, az amerikaiak viszont a csoportkörben aratott győzelem mellett a legutóbbi juniorvébé döntőjéből is önbizalmat meríthettek, akkor is a nagy rivális otthonában szerezték meg az aranyérmet.

Óriási lendülettel kezdtek a csapatok, de ez inkább csak az ütközések gyakoriságában volt lemérhető, mivel a nagy rohanás közben a védekezésre is odafigyeltek, így elmaradt a gólgazdag kezdés, amit a Kanada-Oroszország vagy az Egyesült Államok-Finnország meccsen láthattunk. A kanadaiak lőttek többet, de az amerikai támadásokban is benne volt a gól, Luongo kapusnak például egy ízben nagy szerencséje volt, hogy a lábvédője alól kicsúszó korong megállt a gólvonalnál.

A 13. percben elaludt egy pillanatra az amerikai védelem, és ezt góllal büntette Kanada: Richards szerezte meg a korongot, a lövését Miller még védte, de a kipattanót Toews a léc alá emelte. Az első harmad így megérdemelt kanadai vezetéssel zárult, sőt, a második húsz perc elején Miller bravúrja kellett, hogy Iginla ne növelje a házigazda előnyét.

Forrás: AFP

Niedermayer molesztálja Langenbrunnert
(kattintson a képre a galériáért!)

Aztán mindkét csapat elpazarolt egy-egy emberelőnyt, majd egyenlő létszámnál érkezett a második kanadai gól, Getzlaf középre lőtte a korongot, Whitney határozatlan volt, Perry pedig Miller hóna alatt vágta a hálóba a pakkot. A második harmad jóval eseménydúsabb volt, sorjáztak a helyzetek, az amerikaiak mégsem egy klasszikus ziccerből szépítettek, hanem egy belepiszkálós góllal, Kane passzába Kesler ért bele a kapu előtt, megtréfálva ezzel Luongót, aki csapattársa a Vancouver Canucksnál. Parise szinte az újrakezdés után egyenlíthetett volna, de nem tudta kötényben ellőni a korongot, a túldalon Miller sem unatkozott, Kanada tudta, hogy egy harmadik gól eldöntheti a meccset.

A harmadik harmadban Kanada két kapuvassal nyitott, aztán kicsit visszaállt, és főleg a védekezésre figyelt, őrizte egygólos előnyét. Az amerikaiak elég tanácstalanok voltak, próbálkoztak, lőttek, amikor tudtak, de igazán nagy ziccerig nem jutottak, a kanadai védelem jól állt a lábán, Luongo pedig mindent fogott. Három perccel a vége előtt a házigazda legnagyobb sztárja, Crosby eldönthette volna a meccset, de hiába tört kapura, lőni már nem tudott, mert felszedték az ütőjét. Másfél perc volt hátra, amikor az amerikai kapitány lehívta Millert, hogy egy extra támadóval menjen rá az egyenlítésre, és a húzás bejött, mivel 25 másodperccel a dudaszó előtt Parise bekotort egy lecsorgót, amivel kicsikarta a hosszabbítást.

Forrás: AFP

Akcióban Luongo és a kanadai védelem
(kattintson a képre a galériáért!)

A ráadásban mindkét csapat négy-négy mezőnyjátékossal lépett jégre, több volt a hely, viszont minden hiba végzetes lehetett, így eleinte óvatosak voltak a felek. Aztán szép lassan jöttek a helyzetek, a 68. percben pedig eldőlt a döntő: Iginla passza után az a Crosby ütött köténygólt Millernek, aki az elmúlt meccseken visszafogottan teljesített, de kanadai szempontból a legjobbkor kért szót. Kanada a szégyenteljes torinói hetedik helye után visszaszerezte az olimpiai aranyérmet, a juharlevesek hetedszer végezték élen a téli játékokon, és a szurkolók ismét büszkén hirdethetik, hogy a hoki Kanada sportja.