Vágólapra másolva!
Egy hónapja bombameglepetésként hatott a hír: a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata három évre szerződtette a világ egyik legjobb és legeredményesebb kapusát, Katrine Lunde Haraldsent. Az olimpiai bajnok, háromszoros Európa-bajnok norvég játékos hivatalosan vasárnap mutatkozott be, mesélt arról, hogyan tanulhatnak egymástól Pálingerrel, mennyre lesz nehéz, hogy hosszú évek óta először lesz távol ikertestvérétől, és hogy jövőre, a Győrrel is BL-győzelemre készül.

- Meglepetésként hatott a hír Magyarországon, hogy a Győr ajánlatát fogadtad el. Nagyon sok csapat keresett, miért az ETO-t választottad?
- Jelenlegi klubomnál, a Viborgnál akadtak problémáim, nem akarok erről bővebben beszélni, egyszerűen nem tudtunk megegyezni a folytatásról. Jött a győri lehetőség, néhány hete meglátogattam a klubot, beszéltem a vezetőkkel, és nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Értékeltem és elfogadtam a meggyőző ajánlatot.

- Mi motivált, hogy az északi kézilabda-kultúra helyett Magyarországon folytasd?
- Az, hogy nagyon jó csapat a Győr, így továbbra is Európa élmezőnyében játszhatom.

- Mit tudsz a csapatról és mit vársz a győri szereplésedtől?
- A vezetőség szimpatikus, a játékosok jók, én pedig maximalista vagyok. Erős csapathoz kerülök, szeretnék Bajnokok Ligáját nyerni idén is, jövőre is. A klubot ismerem, 3-4 alkalommal játszottam is ellene, a játékosok többségével összefutottam kupameccseken, vagy a válogatottban, de személyesen egyikükkel sem beszéltem még.

- Győrött játszik Pálinger Katalin is. Véleményed szerint két világklasszis kapus megfér egy csapatban?
- Miért ne? Az a normális, ha mindketten minél többet szeretnénk játszani. Megküzdünk a helyünkért, de megosztjuk a terheket, s segítünk egymásnak. Biztosan tanulhatunk is egymástól, hiszen a stílusunk és a testalkatunk hasonló, de más-más kapusiskolát képviselünk.

- Mit szóltak Norvégiában a döntésedhez?
- Beszéltem Thorir Hergeirsson szövetségi kapitánnyal, ő azt mondta, nagyon jó a kapcsolata a magyarokkal, pozitívan áll a szerződésemhez. A családom sem ellenkezett, mindenki megértette, ez nagy lehetőség számomra. Új kultúrát és nyelvet tanulhatok, ami fáj, hogy a testvéremtől külön kell válnom. De ilyen az élet.

Karl-Erik Böhn, a Larvik edzője: "Nagyon irigylem győri kollégámat, hogy ilyen kellemes gondokkal kell küzdenie. Lunde kedves, profi hölgy, Pálingerrel együtt magasabb szintet fognak képviselni."

Vanyus Attila klubelnök: "Több menedzserirodával is kapcsolatban álltunk, így került a képbe Katrine, akit több csapat is komolyabban kapacitált, végül mi kerültünk ki győztesen. Azért vettük meg most, mert jövőre már nem lett volna erre lehetőség. Azt mondom, a mai modern kézilabdában a kapusok szerepe sokkal fontosabb. Sokkal több támadás fut egy mérkőzésen, mint tíz évvel ezelőtt, ezért ha egy csapat nagyot akar alkotni, nem elég egy jó kapussal rendelkeznie. Így van ez a Ciudad Real vagy a Kiel férficsapatánál is. Úgy gondolom, két kapusunk remekül kiegészíti majd egymást."

Tom Reidar Haraldsen, Katrine férje: "Nem sokkolt a hír, hogy Magyarországra szerződik, inkább izgatottan várom a következő hónapokat. Hogy Katrine milyen ember? A pályán kívül végtelenül kedves, nyugodt, türelmes nő. A pályán viszont meg tud őrülni."


- Évekig együtt játszottál ikertestvéreddel, Kristinével. Milyen lesz most nélküle?
- Nagyon nehéz. Szeretem, közel állunk egymáshoz, ő a legjobb barátnőm. De ilyen az élet.

- Felmerült, hogy esetleg ő is Győrbe szerződjön?
- Én nem hallottam róla (nevet).

- A Veszprém férficsapatában már szerepelt norvég játékos, Bjarthe Myrhol személyében, női vonalon viszont te leszel az első skandináv játékos. Mit vársz az itteni élettől?
- Izgatottan tekintek előre, hiszen teljesen más világba csöppenek. Más a kultúra, más a nyelv, de nagyon szeretnék megtanulni magyarul. Néhány szót már ismerek, de nem tudom pontosan kiejteni azokat, így egyelőre nem kísérletezem velük. Azt viszont el tudom képzelni, hogy hamarosan újabb skandináv játékosok kövessenek a magyar bajnokságba.

- Mi volt életed első élménye a magyar kézilabdáról?
- 2004-ben játszottam először magyar csapat, éppen a Győr ellen. Akkori csapatom, a Vaag Vipers EHF-kupa-elődöntőt vívott, de végül elbukott a magyarokkal szemben.

Forrás: AFP

- Idén a Viborg színeiben akár az elődöntőben, akár a fináléban szembe kerülhetsz a Győrrel. Mire számítasz?
- Számomra jelenleg a dánok sikere az első. De nyártól minden másként lesz.

- Voltál Európa-bajnok, olimpiai bajnok, nyertél Bajnokok Ligáját. Mi motivál még?
- Szeretnék még jobb lenni. A legjobb, a number one. A fejlődéshez most minden adott, jó csapat, jó társak, kiváló edző és kapusedző.

- A férjed, Tom Reidar Haraldsen labdarúgó, esetleg ő is Győrben folytatja pályafutását?
- Szeretne futballozni, de az biztos, nem Győrben, itt nincs szükség rá. Egyelőre még csapatot keres.

Haraldsen: Gyirmót?

Könnyen norvég középső védőhöz juthatott volna a Győr élvonalbeli labdarúgócsapata, hiszen az Audi ETO KC-hoz szerződő olimpiai bajnok kézilabdakapus, Katrine Lunde Haraldsen férje, Tom Reidar Haraldsen is Magyarországra költözik.

A 30 éves, 194 centiméter magas játékos legutóbb a norvég másodosztályú Bryne FK-t erősítette, Győrött azonban nem tartottak igényt a szolgálataira. Ahogy Vanyus Attila, a kézilabdaklub elnöke elmondta, a másodosztály Nyugati csoportjának éllovasa, a Gyirmót mutat érdeklődést a labdarúgó iránt, így elképzelhető, hogy ott folytatja pályafutását.


- Honnan fakad az a fajta norvég mentalitás, hogy legyen bármilyen is a mérkőzés, mindig képesek vagytok mosolyogni a pályán?
- Nem tudom megfogalmazni, egyszerűen ilyenek vagyunk. Talán azért, mert szeretjük a kézilabdát és élvezzük a játék minden pillanatát.

- Ki nyeri idén a Bajnokok Ligáját?
- Majd meglátjuk.

Katrine Lunde Haraldsen
Születési idő:
1980. március 30.
Születési hely: Kristiansand
Magasság, súly: 181 cm, 72 kg
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok (2008), vb-2. (2007), vb-3 (2009), háromszoros Európa-bajnok (2004, 2006, 2008), Eb-2. (2002), kétszeres dán bajnok (2008, 2009), dán kupagyőztes (2008), Bajnokok Ligája-győztes (2009).
Válogatottság/gól: 154/3