Vágólapra másolva!
Óriásit lépett az Európa-bajnoki részvétel felé a magyar nőikézilabda-válogatott, miután a kontinensviadal selejtezőjének csütörtöki mérkőzésén 27-26-ra győzött az eddig szintén százszázalékos svéd csapat otthonában. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány alakulata vasárnap Békéscsabán fogadja a svéd együttest, és egy újabb győzelemmel szinte biztosan a csoport élén zár.

Eredmény, 3. forduló:
Svédország - Magyarország 26-27 (12-15)
Lund, 1585 néző
v.: Stark, Stefan (románok)
gól: Torstenson 10/3, Wiel Fredén 7, Jacobsen 3/1, Johansson 3, Boson 1, Gulldén 1/1, Wallter 1, illetve Toth T. 9/6, Vérten 6, Szabó V. 5, Szucsánszki 2, Kovacsicz 2, Tomori 2, Bulath 1
hetesek: 8/5, illetve 6/6
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyar szempontból nagyon rosszul indult a meccs, amelynek első három gólját a hazaiak szerezték. Tóth Tímea a 4. percben avatta fel a svéd hálóőrt büntetőből. 5-1 után sorozatban háromszor voltak eredményesek a magyarok is, ám emberelőnyben nem sikerült egyenlíteni. Sőt, ebben a szakaszban Pálinger kétszer kapitulált. 7-4-es skandináv előnynél Mátéfi Eszter szövetségi kapitány időt kért. Szabó vette vállára a csapatot, és a magyar kapus is egyre többet találkozott a labdával.

Negyedóra elteltével 8-7 lett az állás, ám Bulathot kiküldték, igaz, nem éltek a lehetőséggel a svédek. A 21. percben Vérten egalizált (9-9), és a folytatásban fej fej mellett haladt a két gárda, ugyanakkor a Mátéfi-csapat egyszer sem tudott vezetni. A szünet előtt, 12-12-nél már a hazaiak kértek időt, de nem tudták megállítani a magyar rohamokat. A vendégek a félidő utolsó hét percében nem lőttek gólt.

A második játékrész elején Tomori kiállításáig felváltva estek a találatok, ám ezt a sorozatot furcsa módon az emberhátrányban lévő vendégek törték meg (15-19). Kicsit megtörtek a svédek, és sorra kapták a gólokat. Nem volt meglepő, hogy 15-21-nél, a 39. percben időt kértek a hazaiak, ám a folytatásban erejükből csak arra tellett, hogy ne szakadjanak le jobban. Pálinger fantasztikusan védett, elbizonytalanította a rivális játékosait.

Az utolsó negyedórában látványos hajrába kezdett a skandináv alakulat, és Wiel Fraden duplájával megkezdték a felzárkózást. Segítségükre volt Szucsánszki és Tóth Tímea kiállítása is. Az 55. percben 24-23-ra feljöttek, és ekkor Mátéfi kért időt. Tomori bombagóllal nyugtatta volna meg társait, ám Kovacsicz ziccert rontott.

Emberelőnybe kerültek a magyarok, és Tóth T. hétméteresből nem hibázott. A záró két perc 24-26-ról indult, és kimaradt helyzetek után, fél perccel a vége előtt szépítettek a svédek, ám Tóth Tímea nem kegyelmezett. A végeredmény időntúli hétméteresből állították be a hazaiak.

"Előzetesen is hangsúlyoztuk, hogy két nehéz és nagyon fontos meccs eőtt állunk. Az elején nem a megbeszéltek szerint játszottunk, de visszajöttünk a meccsbe. Előbb kiegyenlítettünk, majd a félidő végén már három gólos előny birtokában voltunk, ami jót tett az önbizalmunknak. Előnyünket a második félidőben hatra növeltük, ám ekkor megtorpantunk, és elrontott lövéseink után fokozatosan feljöttek ránk a svédek. A tartását azonban nem vesztette el a csapat, így jól jöttünk ki a végjátékból és egy rendkívül fontos idegenbeli sikert arattunk. Bízom benne, hogy a békéscsabai mérkőzésig tovább csiszolódik a játékunk, és másodszor is legyőzzük a svédeket" - értékelte a találkozót a Kézi.hu szakportálnak Mátéfi Eszter szövetségi kapitány.

A csoport állása:
1. Magyarország 6 pont
2. Svédország 4
3. Csehország 2
4. Azerbajdzsán 0

A kvartettből az első két helyezett jut ki a decemberi dán-norvég közös rendezésű Eb-re.

A további program, 4. forduló:
Magyarország - Svédország, vasárnap
Csehország - Azerbajdzsán, vasárnap

5. forduló:
Csehország - Magyarország, május 26.
Azerbajdzsán - Svédország, május 26.

6. forduló:
Magyarország - Azerbajdzsán, május 30.
Svédország - Csehország, május 30.