Vágólapra másolva!
Biros Péter nem bírta ki a válogatott nélkül, korábbi döntését megmásítva úgy határozott, nem hagyja ki a 2010-es évet - azért, hogy két év múlva, Londonban nagyobb esélye legyen a negyedik olimpiai aranyérem megnyerésére. Az Eger vízipólós klasszisa szerint a magyar válogatott az öt legjobb csapat egyike, de ha elég időt kap a felkészülésre, akkor még a rossz bírók sem tudják megállítani. Úgy gondolja, hogy amíg az úszás olimpiai sport, addig a pólót sem veszik le a műsorról, de nem ártana, ha a szabályalkotók valamilyen látványelemmel feldobnák a játékot. A szerbeket erősnek, a magyarokat ügyesnek, az Egert pedig bajnokesélyesnek tartja.

- A szóbeszéd szerint tizenévesen a veszprémi kézicsapatot otthagyva úgy lett vízilabdás, hogy beugrott a vízbe, majd néhány "menő pólóst" megleckéztetve, ismeretlenül dobott öt óriási gólt.
- Van benne igazság, igaz, nem ez volt az első találkozásom a vízilabdával. Kisgyerekkoromtól kezdve hét évet úsztam versenyszerűen, majd vízilabdáztam, aztán a középsuliban párhuzamosan kéziztem is, egy évet a Veszprémben is játszottam. Életem első válogatott edzésén történt: nem sokan ismertek még, mindenkinek be kellett mutatkoznom, Benedek Tibivel is kezet fogtam, majd a vízben megmutattam neki, hogyan tudok gólt lőni. Rögtön elég jól ment a játék.

- Miért érezte úgy, hogy a korábban beharangozott, 2010-es kihagyás helyett korábban kell visszatérnie a válogatottba?
- A bajnokság utáni egy hónap szünet elegendő a feltöltődésre, s úgy éreztem, hogy a két-három hónapos válogatott szezont végig tudom csinálni teljes intenzitással. A célom a negyedik olimpia, szeretnék Londonban is aranyérmet szerezni. Nem mártírkodásnak szántam, amikor a visszatérésemről azt mondtam, hogy "ezt kellett tennem", egyszerűen úgy éreztem, hogy tényleg ez a helyes.

- Kemény Dénes szerint a visszatérése igazából London szempontjából rendkívül hasznos. Nem lenne hasznos, ha Kiss Gergő és Kásás Tamás is korábban visszatérne?
- Ez mindenkinek a saját döntése, a magánéletének a része, hogy miképp dönt, ezért nem is szólok bele senkinek az életébe.

- Nem lesz már túl öreg Londonban, 36 évesen még a csúcson lehet majd?
- Miért ne lehetnék, Benedek Tibi is bebizonyította, hogy a kor nem számít?! Minden a fejben dől el, de nem csak 30 fölött, hanem fiatalabb korban is.

- Mennyiben más a 10 évvel korábbi énjéhez képest?
- Egy gyengébb mérkőzésen meglehet, már nem tízszer úszom el, hanem csak ötször, azaz fejben többet dolgozom.

- Milyen Eger városában élni és játszani? A téli csendet vagy a nyári nyüzsgést szereti jobban?
- Mind a kettőt élvezem, de azért is jó itt élni, mert nem kell ahhoz autózni, hogy zöld helyre menjünk. Elég felpattanni a biciklire, vagy gyalog is könnyedén találhatunk olyan helyeket, ahol játszhat a két kisfiam. Eger nagyon emberi város, az egyetlen probléma, hogy megélni, munkát találni nehezebb, mint a fővárosban, sokan ezért inkább Budapestre járnak dolgozni.

- Ahogy megerősödött a csapat, egyből elérte a városlakókat a pólóláz?
- Minél jobban játszottunk, annál többen voltak a lelátókon. Egy pólómeccs jó alapot szolgál a szórakozásra és a feltöltődésre, ebben sokat tudunk segíteni, főleg akkor, ha sok meccset nyerünk. Én úgy látom, hogy a szurkolók élvezik a másfél órát, s ha sikeresek vagyunk, nekik is jobb a kedvük.

Forrás: AFP

- Milyen lesz a hangulat a rájátszás meccsein, hiszen nemrég egy sima bajnokin eléggé összekapott a vasasos Varga Dénessel?
- Szerintem természetes, hogy mindenki megtesz mindent azért, hogy bajnok legyen, én az ügyet már másnapra lezártam. Régen amúgy sokkal keményebb volt a vízilabda, nem volt ritka, hogy 5-6 ember is vérző sebekkel hagyta el a medencét.

- Az Eger a parádés szezonkezdet után most két csúnya vereséget is szenvedett. Az Euroligában a Partizan 12-4-re, majd a Domino az ob I-ben 9-5-re nyert Egerben. Megmenthető még a szezon?
- Nincs mit megmenteni, hiszen az európai kupákban egyetlen magyar csapatként nyolc közé jutottunk, s ezzel az Euroligában túlteljesítettük a célkitűzéseinket. Már csak a bajnokságot - amelyben vezetjük az alapszakaszt - kéne végre megnyerni.

- Egyértelmű cél volt a bajnoki cím?
- Persze, úgy kell nekiindulni, hogy megnyerjük, igaz, nem gondoltam volna, hogy sok fiatal játékossal is ilyen jók leszünk.

- Az Eger edzője, Gerendás György azt mondta: "Megkérdőjeleződik bennem, hogy értek-e a vízilabdához, mert a sorsolás előtt azt mondtam, hogy örülnék, ha a Partizant kapnánk." A végeredmény, a nyolcgólos vereség mennyire tükrözte a két csapat közötti különbséget?
- Az egri meccs elején nagyon ment a szerbeknek, de nem kell siránkozni, a lényeg, hogy a második mérkőzésen egy szoros eredménnyel visszaszerezzük a renoménkat, s bebizonyítsuk: ott volt a helyünk a legjobb nyolc csapat között. A Partizan helyett én a spanyol Barcelonetának jobban örültem volna.


- Nemrég még elődöntőket, döntőket játszottak a magyar csapatok, miért estek vissza a nemzetközi kupákban?
- Nem lehet felvenni a harcot egy olyan csapattal, mint a Recco, amelynek nem is tudom, mennyi, de nagyon sok játékosa van. Vagy ott van még a Kotor, a Dubrovnik vagy a Partizan is, mind nagyon erős csapat. Utóbbiban saját nevelésű, a legjobb korban lévő, 23-25 éves pólósokra építenek, akik már kész játékosok, s bármikor lehet rájuk támaszkodni. Nálunk is erre lenne szükség ahhoz, hogy biztos lábakon álljunk, s ne csak két-három, hanem öt-tíz olyan játékosa legyen egy klubnak, akikre biztosan lehet számítani. Lehet, két-három év múlva nálunk is ez lesz a helyzet, mindenesetre ezért kell dolgozni.

- A magyarok voltak erősebbek, vagy a riválisok gyengébbek, hogy pár éve még meg lehetett verni őket?
- Magyarországon több játékos közül lehetett választani. A rendszerváltással kinyílt a világ, egyre nagyobb lett a választék a fiatalok számára, és sokan a sport helyett más, például a tanulás mellett döntöttek. Kevesebb gyerek megy el az uszodákba, s őket nagyon meg kell becsülni. Ezalatt Montenegróban, Szerbiában és Horvátországban továbbra is a sportot tartják a legnagyobb kiugrási lehetőségnek, a több gyerekből több jó játékos lesz.

- Nem kéne a magyar ob I-be is egy olyan, a válogatottra épülő klubcsapat, mint amilyen a Partizané?
- Nem tudom, hogy mennyire tenne jót a pólónak, ha a bajnokságban csak egy erős klub lenne. Jobb szerintem, ha több nagy meccset lehet játszani a szezon során, mint ha egyet sem, az kevés, ha egy csapat csak a BL-ben játszhat erős ellenfelekkel. A nézők elpártolnának, hiszen csak az ezüstéremért zajlana a csata. Persze előnye is lehet annak, ha egy klubcsapat majdhogynem megegyezik a válogatottal: jó, mert együtt van a csapat, de rossz, mert kevésbé érvényesülhetnek az egyéniségek.

- Mi a különbség egy szerb és egy magyar pólós között?
- Teljesen más testfelépítéssel rendelkeznek. A szerbek nagydarabok, fizikálisan erősek, erős idegállapotúak, míg a mieink lehetnének nagyobbak, de ügyességben felvesszük velük a versenyt, jól tudunk improvizálni, ebben a mezőny fölé tudunk nőni. Ezek a tényezők nagyjából kiegyenlítik egymást, s ezért nincs nagy különbség a két ország pólótudása között.

Forrás: MTI

- Milyen irányba tart a vízilabda, biztos helye van az olimpiai programban?
- Amíg az úszás erős, mindig lesz vízilabda is. Tény, valamilyen látványos elemmel fel lehetne rázni a pólót, hogy emészthetőbb legyen a nézők számára, volt sok jó ötlet és rossz is, ám hogy mi lenne a legjobb, az csak akkor derül ki, ha valamelyiket bevezetik.

- Milyen irányba tart a magyar vízilabda? Mi vagyunk még a legjobbak?
- Hogy mi lennénk a legjobbak, azt eddig sem mondta senki, ott vagyunk az öt legjobb csapat között, s hogy közülük ki nyer, az már a taktikán és fejben dől el az adott versenyen.

- Ilyen szerencsés lenne a magyar csapat, hogy az utóbbi három olimpián - ezek szerint - csak 20 százalék esélye volt a győzelemre, mégis sikerült megnyerni mindet?
- Az olimpia előtt sok idő állt a rendelkezésünkre. Ha elég idő jut a felkészülésre, akkor mindig jó a válogatott, legyen bármilyen a csapatszerkezet. Ekkor sok mindent képes elviselni a csapat, még azt is, ha a bírók ellenünk fújnak.

- Benedek Tibor Kemény Dénes segédedzője lett. El tudja őt képzelni leendő szövetségi kapitánynak?
- Ezt a hírt most tudtam meg öntől (az interjú kedd délután készült - a szerk.). Meglepett, de nem nagyon. Örülök neki, hogy a válogatott edzője lett, hiszen nagyszerű sportember, aki hasznára tud lenni a csapatnak, s nem hátrány, hogy ismerik őt a játékosok, tehát nem egy vadidegen valakiről van szó. Hogy ő lesz-e egyszer Kemény Dénes utódja? Előfordulhat, de erről talán Dénest kellene megkérdezni.

- A szintén háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás bíróként is bemutatkozott.
- Örültem neki, a nyáron nekünk is vezetett, abszolút korrektül fújt. Az alapján döntött, amit lát, s nem amit érez. Vannak hibái, mint mindenkinek, de úgy éreztem, jól vezetett.

- Ön is marad a póló közelében a pályafutása után?
- Nem tudom még. Talán versenyhorgász leszek.