Vágólapra másolva!
A címvédő Los Angeles Lakers magabiztosan nyert a Phoenix Suns ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Nyugati főcsoportjának fináléjában, a párharc első mérkőzésén.

A nyugati finálé nyitómeccsén két kipihent csapat feszült egymásnak, mivel a Lakers a Utah Jazzt, a Suns pedig a San Antonio Spurst búcsúztatta az előző körben 4-0-val, s előbbi éppen egy hete, utóbbi pedig nyolc napja nem lépett pályára. A hosszú szünet egyértelműen a Lakersnek tett jobbat, már a nyitónegyed után kilenc ponttal vezetett, s ugyan a félidőben "csupán" hét volt a különbség, a harmadik szakaszt követően 14, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés.

A címvédő hétfőn azt is könnyedén elbírta, hogy fiatal centere, Andrew Bynum újra sérüléssel küzd, s csak 19 percre vethette be őt Phil Jackson edző. A csapat sztárjai ugyanis ellenállhatatlanul játszottak: a 40 pontot szerző Kobe Bryant parádéja mellett, Pau Gasol 21 ponttal, Lamar Odom 19 ponttal és 19 lepattanóval, a védekező specialista Ron Artest pedig 14 ponttal vette ki részét a nagyon fölényes sikerből.

Az elsősorban kiváló támadójátékáról ismert Sunsban hatan is 10 pont fölé jutottak, Steve Nash ráadásul 13 gólpasszt is kiosztott, ám mindez még a Lakers megszorításához is kevés volt ezúttal.

A phoenixiek számára nem csupán a nagy különbségű vereség tűnhet nagyon rossz előjelnek a párharc végkifejletére nézve, hanem az a tény is, hogy Phil Jackson karrierje során minden csapatával megnyerte azt a párharcot a playoffban, melyben 1-0-s előnyhöz jutott (összesen 46 alkalommal).

Nyugati főcsoport, döntő, 1. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 128-107

A párharc az egyik fél negyedik sikeréig tart