Vágólapra másolva!
A címvédő és házigazda Norvégia, Franciaország, illetve Szlovénia lesz a magyar nőikézilabda-válogatott csoportellenfele a decemberi Európa-bajnokságon.

A Dán Kézilabda Szövetség fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendezett dán-norvég barátságos mérkőzés (amelyet végül 25-24-re a vendégek nyertek) szünetében megtartották a december 7-19-e közötti női Európa-bajnokság sorsolását. A 16 résztvevőt előzetesen négy kalapba sorolták a szervezők, a két rendező ország komoly könnyítést kapott azzal, hogy a négy csoporthelyszín mindegyikébe nevezhetett egy csapatot, mintegy elkerülendő a legnagyobb riválisokat.

A magyar együttes a második kalapból várhatta a sorsolást, és végül a lillehammeri D csoportba kapott besorolást, ellenfele Norvégia, Franciaország és Szlovénia lesz.

"Nem könnyű a csoportunk. A norvégok olimpiai és Európa-bajnokok, világbajnoki bronzérmesek, míg a franciák legutóbb vb-döntőt játszottak. Ezzel együtt jó, hogy nem az AB-ágra kerültünk, mert szerintem ott még ennél is nehezebb lenne a dolgunk. A mi legnagyobb ellenfelünk a sérülés. Bízom benne, hogy komplett csapattal tudunk elutazni. Pálinger Katalin korábban jelezte, hogy vállalja az Eb-t, és nagyon remélem, nem lesz olyan, aki sérülés miatt nem tarthat velünk" - nyilatkozta a sorsolást követően Mátéfi Eszter szövetségi kapitány.

Az Eb csoportbeosztása:

A csoport (Aalborg)B csoport (Aarhus)C csoport (Larvik)D csoport (Lillehammer)
SpanyolországMontenegróNémetországNorvégia
DániaHorvátországUkrajnaMagyarország
RomániaOroszországSvédországFranciaország

Szerbia

IzlandHollandiaSzlovénia

A csoportmérkőzéseket Aalborgban, Aarhusban, Larvikban és Lillehammerben rendezik, a középdöntőkre Herningben és Lillehammerben kerül sor, míg a helyosztókat Herningben rendezik meg december 7-19-e között. Az aranyérmes kijut a 2012-es londoni olimpiára, a további ötkarikás helyekre a jövő évi vb-ről, illetve az azt követő pótselejtezőkről lehet kvótát szerezni.