Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott 6-6-os döntetlent játszott a görög csapattal a zágrábi Európa-bajnokság szerdai játéknapján. Az együttes az első negyed után 3-0-s hátrányban volt, de a kétgólos Varga Dániel vezérletével felállt, fordított 6-5-re, ám az előnyt nem tudta megtartani.

Eredmény, vízilabda-Eb, férfiak, B csoport, 3. forduló:
Magyarország - Görögország 6-6 (0-3, 1-0, 3-2, 2-1)
gól:
Varga Dániel 2, Biros 2, Hosnyánszky 1, Madaras 1, illetve Afrudakisz 2, Miralisz 1, Delakasz 1, Murikisz 1, Funtulisz 1

A sikeres Eb-kezdés után a várt harcos és eredményes folytatás a görögökkel szemben elmaradt a nyitónegyedben, amelyben magyar gólok helyett álmos és tompán pólózó Kemény-legényeket, s összesen három kapufát láthatott a Mladost-uszoda, míg a görögök gyakorlatilag mindenhonnan betaláltak, alig öt perc alatt elhúztak 3-0-ra.

A második negyed a negyedik magyar kapufás kísérlettel rajtolt, az igazi felébredésre több mint 11 percig kellett várni: ekkor emberelőnyből Varga Dániel bevette a görög kaput - a felső lécről a hálóba pattanó lövéssel (1-3). A magyar védekezés feljavult, elől a pontossággal viszont továbbra is gondok akadtak.

A harmadik játékrészben Biros Péter, a háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány adta vissza a reményt, bombájával, majd Madaras Norbert góljával 4-4-re módosult az állás.

A vezetést átvenni azonban nem sikerült, már csak azért sem, mert bosszantó módon megint a rivális jutott lépéselőnyhöz (4-5).

A fordítás kényszerével kezdte a válogatott a negyedik nyolc percet, Biros Péter egyenlítését követően Varga Dániel egy vitatott góllal végre vezetéshez jutatta az együttest (6-5).

A görögök a hajrában még tudtak élni a lehetőséggel, a dudaszó előtt fórból alakult 6-6-ra az állás, Kemény kapitány időkérése sem segített, maradt a döntetlen.

Ezúttal rossz formában és felfogásban játszott a magyar gárda, amely bár nyerhetett volna, igazság szerint nem szolgált rá mindhárom pontra. A csoportelsőség, ennél fogva a közvetlen elődöntős szereplés azonban változatlanul elérhető.

"Ma néhány játékosnak gondjai voltak és rosszul játszott. Hasonló gyakrabban megesett már velünk ebben a szezonban. Mondtam a játékosaimnak, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, aztán most mégis megint megtörtént" - idézte az Eb honlapja Kemény Dénes szövetségi kapitányt.

A kapus Szécsi Zoltán így látta: "Természetesen nehéz mindig ugyanazon a színvonalon pólózni, ráadásul ma valóban átaludtuk az első negyedet, és nem játszottunk igazi vízilabdát."

Forrás: MTI

Előzmények:

Németországot 10-8-ra, Szerbiát 9-6-ra győzte le a magyar férfivízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon, szerdán, a harmadik fordulóban Görögország következett. A két csapat utoljára július 21-én csapott össze egymással, akkor az olaszországi nemzetközi felkészülési tornán Kemény Dénes együttese 11-8-as vereséget szenvedett.

Első negyed:

A mérkőzés első ráúszásánál a magyarok hozták el a labdát, de Hosnyánszky távoli lövése elkerülte a kaput. Válaszul Miralisz megszerezte a vezetést (0-1), majd az első emberelőnyt Hosnyánszki rontotta el, aki a jobb kapufát találta el. Nehezen ébredt fel a magyar együttes, Delakasz emberelőnyből növelte az előnyt (0-2).

Egy újabb magyar kapufát követően Afrudakisz ejtett okosan Szécsi mögé (0-3). Hosnyánszky ugyan a harmad hajrájában végre betalált, de kontrafault miatt nem adták meg a gólt, a másik oldalon Delakasz lövését fogta Szécsi. A negyed Varga Dénes kapufájával zárult.

Második negyed:

A ráúszásnál ezúttal a görögök hozták el a labdát, de sikerült két támadást (közte egy emberhátrányt) kivédekezni. a harmadik magyar előny végre gólla érett, Varga Dániel a léc segítségével talált be (1-3). Aztán Madaras hagyott ki helyzetet, majd Szivós úszott meg, de ziccerét Galanidisz kivédte.

A védekezés már összeállt, de támadásban erősíteni kellene.

Harmadik negyed:

A görögök másodszor csenték el a labdát a ráúszásnál, de az első lövésre Hosnyánszky válallkozott, és kilőtte a jobb alsó sarkot (2-3). A 18. percben Szivós kísérletét Galanidisz bravúrral védte. Aztán Szécsi villant, de hiába tolta lécre a lövést, a rátámadó görög elől a víz alá vitte a labdát: az ötméterest Afrudakisz bombázta a kapuba (2-4).

A mérkőzés bő felénél 10-10 a labdaeladások száma, a színvonal nem veri az eget.

A 21. percben Biros lőtte ki a kapu bal oldalát, ismét csak egy gól a különbség (3-4). Delakasz a kapufát döngette meg, az ellentámadás során Szivós távoli blokkolt lövése alig hullámzott el a kapusig. A soron következő emberhátrányt Szécsi védése zárta le, Madaras megúszott, s beverte (4-4).

A harmad utolsó percénél a görögk időt kértek, Murikisz pedig góllal zárta le az emberelőnyt (4-5).

Negyedik negyed:

Az utolsó ráúszás is a görögöké lett. Az első helyzetet Madaras hagyta ki, majd Miralisz lövését védte bravúrral Szécsi. Biros gólja visszahozta a reményt (5-5). Szécsi újabb védését követően Kis Gábor kezében volt a vezetés, de Galanidisz óriásit védett, csakúgy, mint Hosnyánszky bombájakor, amit a jobb kapufára tolt.

Két és fél perccel a vége előtt Varga Dániel távoli löketével előny a magyaroknál (6-5), a lassítás alapján ugyan kétséges, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a képzeletbeli gólvonalon, Doszkasz reklamált is, villant a piros. A következő támadásnál azonnal emberelőnyt kapott a görög csapat, kapitánya időt kért, de Szécsi nagyot védett.

Az utolsó 21 másodperc magyar emberhátránnyal kezdődött, Funtulisz ki is használta (6-6), az utolsó 9 másodpercre Kemény Dénes időt kért, de a meccs görög labdaszerzéssel ért véget.

A magyar csapat fásultan pólózva kiküzdötte a döntetlent, pozitívum, hogy legalább veretlen maradt.

Csoportunkban a német válogatott egy góllal legyőzte Macedóniát. A viadal honlapjának tanúsága szerint a németek - akik a vasárnapi nyitányon 10-8-ra kikaptak Kemény Dénes együttesétől - az első két negyedben négygólos előnyt szereztek, ezzel el is döntötték a találkozó végkimenetelét.

További eredmények, férfiak, B csoport, 3. forduló:
Németország - Macedónia 8-7 (3-1, 3-1, 2-4, 0-1)
Szerbia - Oroszország 16-10 (7-2, 3-3, 1-1, 5-4)

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont, 2. Szerbia 6 (35-24), 3. Németország 6 (23-23), 4. Görögország 4, 5. Macedónia 3, 6. Oroszország 0

A csoport:
Olaszország - Törökország 9-4 (2-1, 1-1, 4-1, 2-1)
Horvátország - Románia 13-7 (3-4, 3-1, 4-1, 3-1)
Montenegró - Spanyolország 8-7 (3-2, 2-2, 2-2, 1-1)

A csoport állása: 1. Olaszország 9 pont, 2. Horvátország 6 (38-21), 3. Románia 6 (30-29), 4. Montenegró 3, 5. Spanyolország 0 (24-25), 6. Törökország 0 (13-37)