Vágólapra másolva!
Ötévnyi oroszországi légióskodás után hazatért Galló Illés, a magyar jégkorong egyik legnagyobb tehetsége, aki a Mol Ligában szereplő Ferencvárosban folytatja. Galló remek mutatókkal rendelkezett a moszvkai juniorbajnokságban, de mégsem maradt Oroszországban, mivel külföldiek nem játszhatnak az MHL-ben, magyarként pedig nem volt esélye arra, hogy kivételezzenek vele.

A 18. születésnapját szeptember végén ünneplő Galló 12 évesen került ki Oroszországba, a moszkvai Belije Medvegyi képviselői egy regensburgi tornán figyeltek fel rá, csapatában a magyar csatár volt az egyetlen EU-tagországból érkező játékos. Galló a Belije Medvegyivel a moszkvai régió bajnokságában szerepelt, amelyben remek mutatókat produkált, minden idényben 20 gól és 40-50 pont körül termelt.

Az előző idényt az orosz NHL, a Kontinentális Jégkorong Ligában szereplő Atlant Mityiscsi utánpótlás-csapatánál töltötte, és a moszkvai juniorbajnokságban 34 meccsen 47 pontot (19 gól, 28 gólpassz) hozott össze. A nyáron úgy tűnt, a KHL előszobájának számító MHL-ben szereplő farmcsapatban fejlődhet tovább, a bürokrácia azonban közbeszólt.

A téli olimpián a negyeddöntőben a későbbi győztes Kanadától csúfos vereséget szenvedett az orosz válogatott, ami után egyre többet hangoztatták, sugallták, hogy az utánpótlás-bajnokságban nincs szükség külföldiekre, és Galló is ennek lett az áldozata. Galló Sándor, Illés édesapja szerint az Atlant vezetői azt mondták, tehetségesnek tartják a játékost, de nem tudnak mit csinálni, ha a játékos finn, svéd vagy kanadai lenne, akkor keresztülvinnék az ügyet, precedenst teremtve ezzel, magyarként viszont erre nincs esélye.

Nem volt még minden veszve, Galló a Kirilja Szovjetovban folytatta a felkészülést, de ott is ugyanaz volt a probléma, a magyar állampolgárság, így a játékos elhagyta Oroszországot, ahol jövőre visszavárják, és ahol a nyáron történtek ellenére elmondása szerint öt csodálatos évet töltött el. A következő állomás Svédország volt, a Djurgarden U20-as csapatánál is próbálkozott, a képességeivel nem is volt gond, de későn érkezett a csapathoz, addigra már kialakult a keret.

Végül a Ferencvárosnál kötött ki az ifjú csatár, és a közeg nem volt számára ismeretlen, hiszen korábban többször is a zöld-fehéreknél készült, amikor itthon volt. A Fradi a nyáron alaposan beleerősített, többek között a sokszoros válogatott Majoross Gergelyt, Borbás Gergelyt és Peterdi Imrét is leigazolta, és az elmúlt évek hányattatásai után úgy tűnt, végre minden rendben van a rekordbajnok háza táján. Galló amatőr szerződést kötött a klubbal, ami azt jelenti, hogy bármikor eligazolhat. A fradihoki.hu honlapnak nyilatkozva Galló azt mondta, szeretne jövőre ismét külföldre igazolni, és elsősorban Európában gondolkodik.

A Fradiban a Sapa Fehérvár AV 19 farmcsapata elleni Mol Liga-mérkőzésen mutatkozott be, amelyet az osztrák ligában is szereplő játékosokkal megerősített fehérváriak 3-1-re nyertek meg. Galló a negyedik sor tagjaként lépett jégre, és egyelőre viszonylag kevés lehetőséget kapott, de azt ő is elismerte a Fradi hokicsapatának honlapján, kell egy pár meccs mire formába lendül.

"Az akkori korosztályhoz képest jó volt a fizikuma, gólerős játékos volt, aki feltalálta magát a kapu előtt. Nekem kicsit lassúnak tűnt, de ezt kompenzálta a testi erejével. Igazi csapatember volt, hajtott, küzdött. A fiatalokra jellemző, hogy hajlamosak a saját érdekeket előtérbe helyezni, vele is kellett egy kicsit beszélgetni erről a válogatottnál, de utána minden rendben volt. Remélem, hogy sikeres lesz itthon, öt-nyolc meccsnek el kell majd telni, hogy kiderüljön, mennyire sikerült beépülnie a csapatba" - mondta a játékosról Ancsin László, aki másfél évvel ezelőtt az U18-as válogatottnál dolgozott együtt Galló Illéssel. Fekti István, az U20-as válogatott edzője sem pró, sem kontra nem akart véleményt formálni a játékosról, mondván, nincs reális képe Gallóról, mivel az oroszországi meccseket nem látta, a válogatottban pedig rövid ideig dolgozott csak a csatárral.