Vágólapra másolva!
Az első félidőben még akadozott a játék, a második játékrészben azonban óriási mezőnyfölényt harcolt ki a magyar férfikézilabda-válogatott Bosznia-Hercegovina ellen, s végül 26-17-re győzött a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezősorozat első csoportmérkőzésén. Az együttes vasárnap Észtországban lép pályára.

Eredmény, kézilabda Eb-selejtező, férfiak, I. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 26-17 (10-9)
Szombathely
v.: Horacek, Novotny (csehek)
Magyarország: Fazekas, Mikler (kapusok) - Császár 3/2, Gál, Halász, Harsányi 1, Ilyés 5, Iváncsik G. 4, Iváncsik T. 3, Lékai 3, Laluska, Mocsai 6, Nagy K., Rédei, Schuch 1, Zubai.
Bosznia-Hercegovina: Saric, Grahovac (kapusok) - Basic 5/1, Buljugija, Buric, Doborac 2, Harmandic 1, Jaskic 6, Kelecevic, Kukrika 1, Panic, Prce, Stojanovic, Terzic 1, Toromanovic 1, Velic, Vranjes
hetesek: 5/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 4 perc

A két csapat legutóbb 2008 júniusában vb-selejtezőn találkozott egymással, akkor a gyöngyösi 27-25-ös diadal után a szarajevói visszavágó botrányba fulladt: 27-24-es magyar előnynél a dobáló és köpködő hazai szurkolók miatt az izlandi bírópáros félbeszakította a találkozót.

A magyaroknál Császár Gábor és Lékai Máté vállalni tudta a játékot, Katzirz Dávid viszont lumbágó, Gulyás Péter pedig vírusos gyomorfertőzés miatt nem állhatott Mocsai Lajos szövetségi kapitány rendelkezésére.

Jól kezdte a mérkőzést az együttes, ám Császár hetesgóljára a veszprémi Terzic vezérletével zsinórban hárommal válaszoltak a bosnyákok. Sokáig csak Fazekas tartotta a lelket a csapatban, így legalább az állandósuló egy-kétgólos hátrány nem nőtt tovább.

Ugyan két magyar büntető is kimaradt, a 26. percben Császár második értékesített hetesével 7-7-nél sikerült egyenlíteni. A bosnyák időkérés ellenére Iváncsik Tamást gyors elfutása végén 9-8-nál ismét a magyar csapatnál volt az előny, az utolsó két percre Laluska, majd Schuch büntetése miatt hátrányba került az együttes, de Lékai bal felső sarkos bombájára nem érkezett válasz.

Fordulás után a 10-9-es félidei előny Jaskic és Doborac révén gyorsan hátránnyá változott, Császár újabb hetest rontott, a védekezés azonban mindkét oldalon magas színvonalú és hatékony volt.

13-13 után először a bosnyák falon mutatkoztak repedések, az elrontott támadásokból villámgyors ellencsapásokat vezető hazaiak Iváncsik Gergő, Zubai, majd Mocsai révén pillanatok alatt háromgólos előnyt termelt - nem is maradhatott el a bosnyák időkérés (16-13).

Forrás: MTI

Innen azonban már nem volt megállás, Schuch gólja után a Fradiban profiskodó Kelecevic másodszor is kiállíttatta magát, az előny pedig folyamatosan nőtt.

Az utolsó öt perc hétgólos előnyről indult (23-16), Mocsai Lajos még időt kért, hogy plusztapsot csikarjon ki a nézőktől.

A vége 26-17 lett, a csapat legerősebb csoportellenfelével szemben magabiztos győzelmet aratott az Eb-selejtezők első összecsapásán.

Mocsai Lajos: "A látszat csal, mert egy komolyan felkészített bosnyák csapatot győztünk le. Idő kellett, amire megtörtük az ellenállást. Az is hajtott bennünket, hogy a hírek szerint nem tartottak tőlünk, azt hitték, hogy nálunk morális válság van. Bíztunk benne, hogy győzelemmel kezdünk, és az észtek ellen is így kell felkészülnünk."

A csoport másik mérkőzésén (szerdán játszották):
Macedónia - Észtország 30-25 (16-10)

A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2012-es, szerbiai Eb-re.

A vasárnapi, 2. forduló programja:
Észtország - Magyarország, Pölva 16.45
Bosznia-Hercegovina - Macedónia, Szarajevó 20.00

A magyarok további programja:
3. forduló (2011. március 9/10.): Macedónia - Magyarország
4. forduló (2011. március 12/13.): Magyarország - Macedónia
5. forduló (2011. június 8/9.): Bosznia-Hercegovina - Magyarország
6. forduló (2011. június 11/12.): Magyarország - Észtország