Vágólapra másolva!
Szlovénia ellen könnyed, kilencgólos győzelemmel kezdte a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságot a magyar nőikézilabda-válogatott, amely elsősorban a kiválóan, 48 százalékkal védő Pálinger Katalinnak köszönhetően diadalmaskodott. Szerdán Franciaország következik.

Eredmény, nőikézi-Eb, D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Szlovénia 28-19 (16-10)
Lillehammer, Haakons Hall, 1000 néző
v.: Guszeva, Vartanjan (oroszok)
gól: Bulath 6/1, Vérten 5, Szucsánszki 4/2, Szamoránsky 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, Szabó 1, Sopronyi 1, Bódi 1, illetve Oven 6, Zrnec 5/3, Mavsar 3/1, Irman 2, Jericek 2, Mitrusevska 1
hetes: 4/3, illetve 6/4
kiállítás: 10, illetve 4 perc

A középdöntőbe jutás szempontjából már az első Eb-meccs sorsdöntő jelentőseggel bírt, hiszen a franciák és a címvédő, olimpiai bajnok norvégok ellen papíron sokkal nehezebb pontot szerezni, mint a szlovénokkal szemben, akik ráadásul még soha sem nyertek a magyar válogatott ellen.

A két csapat korábban 13-szor játszott egymással, tizenegy magyar siker mellett két döntetlen született (legutóbb 2009-ben 37-25-re nyertek a magyarok Ózdon), a magyar szakvezetés abban reménykedett, a jó sorozat ezúttal sem törik meg.

Kimaradt helyzetekkel indult a meccs, a gólcsendet a Görbicz kidőlésével elsőszámú irányítóvá előlépett Szucsánszki sikeres büntetővel törte meg. A szlovénok a 7. percben találtak be először Pálingernek. Az előny fokozatosan nőtt, Pálinger szenzációsan védett, s hiába követett el néhány védekezési hibát az együttes, Szlovénia - a győri Ana Gros vezérletével - harmatos teljesítményt nyújtott.

A 16-10-es félidőt követően a második félidő újabb két magyar találattal kezdődött, amire a beállós Oven hárommal válaszolt, jelezve, hogy a védelem nem mindig összpontosít maximálisan. A szlovénok sokkal agresszívebben védekeztek, mint korábban, így megkezdték a felzárkózást, hat percig nem kaptak gólt (19-15), ám Pálinger tartotta a csapatot, Bulath és Vérten pedig a legjobbkor szereztek gólt (22-16).

A szlovénok az idő szorításában megpróbálták gyorsítani a játékot, de tervük nem vált be, mert változatlanul sok hibával játszottak: a Győrben légiós Gros valamennyi lövését védte klubtársa, az összességében kitűnően, 48 százalékos hatékonysággal hárító Pálinger. Az 55. percben, 24-18-nál időt kért a hátrányban lévő gárda, de ettől nemhogy lendületbe jött, hanem inkább összeesett, és a végén kiütéses vereséget szenvedett.

A mostani kilencgólos győzelem várhatóan középdöntőt ér a magyar válogatottnak, szerdán 18.15-kor a vb-ezüstérmes franciák, majd csütörtökön a házigazda norvégok ellen elsősorban már a középdöntőbe vihető pontokért kell küzdeni.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány: "Összességében elégedett vagyok, noha voltak hibák. A 19 kapott gól önmagáért beszél. A védekezés jó volt, Pálinger pedig fontos labdákat fogott. Támadásban sok volt a pontatlanság, de ez betudható a nyitómeccsnek. Figyelni kellett arra, hogy mindenki játéklehetőséget kapjon, és szokjon hozzá az Eb hangulatához, illetve ehhez a hatalmas csarnokhoz. Lényeges volt az is, hogy a döntő pillanatokban nem remegett meg a kezünk. Szerdán a franciák az esélyesebbek, de mindent egy lapra feltéve játsszunk majd, és meglátjuk, mi sül ki ebből."

Első félidő:

A mérkőzést a szlovének kezdték, az első gólt azonban Szucsánszki szerezte hetesből (1-0), majd lerohanásból Bulath volt eredményes (2-0). A védekezés határozottsága miatt az ellenfél az első öt percben lövésig sem jutott, magyar részről Kovacsicz vonalra lépett, majd Bulath és Tomori lövését is védte Stefanisin. A 7. percben Jericek szépített, válaszul Szucsánszki két gólt is szerzett (4-1).

A 9. percre Pálinger neve kellett két védés is állt, Bulath pedig Jericek leterítéséért megkapta első kiállítását. A hetest Zrnec bevágta (4-2), Vérten ügyes betörésből emberhátrányban sem hibázott (5-2). Oven gólját követően Gros lövését ismét fogta Pálinger (5-3).

A 13. percben Szabó révén beállós pozícióból is megtört a jég (6-3), majd Gros újabb ügyetlenkedését kihasználva Kovacsicz rohant a kapuig (7-3).

Szerencsénkre a rutinos Rimanic mester nem vitte le a pályáról Grost, aki sorra lövöldözte el a labdákat, egy újabb Pálinger-védést követően Bulath már ötre növelte az előnyt (8-3). A 15. percben Temes is kétperces büntetést kapott, ő is Jericeket választotta áldozatul. Zrnec hátrányban ismét belőtt két hetest (8-5), közte Jericek ziccerét Pálinger szinte a feje mellé emelt bal lábával védte.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 18. perc elején Szucsánszki is meglőtte második hetesgólját (9-5), Zrnec azonban harmadszorra rontott, az ejtést Pálinger nevetve védte. A 19. percben Szucsánszki is rontott, hetese a lécen csattant, a kipattanót pedig a szlovének cserekapusa, Zec megszerezte. Sopronyi a következő támadásból megszerezte első gólját, Kovacsicz növelte az előnyt (11-5).

Ivica Rimanic időt kért, mert elúszni látszott a hajó - megszokhatta, hiszen december elsején és másodikán egyaránt nagy vereséget szenvedett csapata a Montenegró elleni felkészülési mérkőzéseken.

Pálinger szenzációsan védett, az első 14 lövésből 10-et megfogott, a másik oldalon Bulath hétre növelte az előnyt (12-5), Oven beállóból faragott a hátrányon (12-6). A 23. percben kettejük összecsapásából a Debrecen átlövője jött ki győztesen, újabb góljáűnál ugyan orrba vágták, de ez legalább kiállítást ért. Irman hátrányból is betalált (13-7), Kovacsicz a jobb-, Vérten a balszélről villant (15-7).

Mitrusevska bombáját (15-8) Irman a jobbszélről egy ejtéssel toldotta meg (15-9). Mátéfi Eszter időt kért, a fal megmozgatását kérte tanítványaitól.

A hajrában Sopronyi hetest és kiállítást harcolt ki, Bulath a kapu jobb oldalát választotta (16-9), majd Szucsánszki is leült a büntetőpadra egy visszarántás miatt. Az utolsó percben Jericek kamikaze-akciója újabb kiállítást ért, ezúttal Szabó kapott két percet, a hetest Gros a lécre ejtette.

Oven ellen nem volt orvosság (16-10), az utolsó fél perc kettős emberhátrányát pedig sikerült kivédekezni.

Második félidő:

Tomori lövését Zec védte, a győriek fiatal jobbátlövője, Ana Gros azonban kilencedik kapura lövéséből sem tudott gólt szerezni. Tomori előbb kapta el a fonalat (17-10), majd Pálinger mértani indítását Vérten bikázta a bal felsőbe (18-10).

Majd' öt perc kellett az első szlovén gólhoz (18-11), Mavsar gólját követően Oven okosan pattintott a hálóba (18-12). A magyar védekezés legnagyobb hiányossága a vonalnál jelentkezett, itt harcoltak ki könnyedén hetest a szlovének, míg Oven tetszés szerint kaphatott bejátszásokat a beállós pozícióba (18-13).

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tomori gólja (19-13) után a Pálinger-Vérten összejátékba egy védő nyúlt bele, majd a győri szélső újabb rohanását követően az oldalhálóba bombázott. Pályára lépett Szekeres Klára, akit másodpercek alatt kiszórtak az orosz játékvezetők, Oven ismét beállósból volt eredményes (19-14).

A 41. percre egy elrontott támadásból Jericek Pálingerrel együtt dobott gólt (19-15), a 18. perc óta nem volt ilyen szoros az eredmény. Akadozott a magyarok játéka, szerencsére Gros továbbra sem tudott gólt lőni, Szamoránsky viszont az üres kaput nem vétette el (20-15).

Mavsar passzát Zrnec váltotta gólra (20-16), a szerencse azonban Gros személyében továbbra is mellettünk állt - amit lehetett, elrontott a győri átlövő. Bulath pofonokkal szegélyezett úton is gólt lőtt (21-16), majd Vérten lőtt gólt a szaggatottról (22-16). Mavsar test melletti, lapos lövése utat talált a bal alsó sarokba (22-17), Tomori átlövésből válaszolt (23-17).

Zrnec egy újabb védelmi megingást kihasználva szélsőbefutás után villant, Szamoránsky szintén beállós posztról ért el találatot (24-18).

Az utolsó öt percet szlovén időkérés vezette be, a győzelem már nem forgott veszélyben, főleg úgy, hogy Pálinger a hajrára is tartotatott pár bravúrt. Szamoránsky ügyesen ejtett a kapuba (25-18), majd Bódi és Vérten egy-egy gyors kontra végén szintén betalált (27-18).

Mavsar büntetője után Szamoránsky harcolt ki egy gólt, beállítva a 28-19-es végeredményt. A magyar csapat elsősorban a kiválóan, 48 százalékkal védő Pálinger Katalinnak köszönhetően könnyedén verte gyengécske ellenfelét, szerdán Franciaország ellen folytatja az együttes.

További eredmények, női Eb, 1. forduló, A csoport:
Románia - Spanyolország 30-26 (15-10)
Dánia - Szerbia 25-20 (14-6)

B csoport:
Oroszország - Montenegró 22-24 (15-10)
Horvátország - Izland 35-25 (19-12)

C csoport:
Németország - Svédország 25-27 (14-12)
Hollandia-Ukrajna 25-13 (13-8)

D csoport:
Norvégia - Franciaország 33-22