Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség benevezte a Mocsai Lajos szövetségi kapitány által kijelölt 28 fős férfi válogatott keretet a 2011. január 13. és 30. között, Svédországban rendezendő világbajnokságra. A keretben öt kapus mellett megtalálható Pérez Carlos, illetve Nagy László is.

A kubai születésű Pérez még október közepén azt mondta, beéri azzal, hogy az MKB Veszprém csapatát szolgálja. "A jövőben is csak akkor szeretnék csatlakozni a válogatotthoz, ha nagyon nagy a baj, sok a sérült, szóval amolyan vészhelyzet alakul ki. Még mindig nagyon szeretek kézilabdázni, de a 40. születésnapom felé közelítve a tervezéssel is egészen máshogy vagyok, mint amikor még a harmincadik születésnapom megünneplésére készültem" - nyilatkozta a 198 cm magas és 107 kilós játékos.

A tíz éve Barcelonában légióskodó Nagy László eddig 136-szor szerepelt a válogatottban, és 534 gólt dobott. A 2004-es athéni olimpián negyedik, a tavalyi horvátországi vb-n pedig hatodik volt a csapattal. Utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.

A játékos november elején a Magyar Kézilabda Szövetségnek (MKSZ) elküldött levelében kifejtette, melyek azok az okok, amelyek miatt továbbra sem áll a válogatott rendelkezésére. Nagy többek között a napidíj mértékét és a biztosítást kifogásolja, ezekben a kérdésekben szerinte semmi sem változott azóta, hogy tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel.

Ugyan az MKSZ elbagatellizálta a választ, két nappal később a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai nyílt levélben kiálltak az egykori csapatkapitány mellett. "A magunk részéről nem szeretnénk sem botrányt okozni, sem tovább görgetni a 'Nagy-ügyet', viszont az eset felvet problémákat, amelyek megoldásra várnak. Mindannyian egy irányba húzunk: eredményes válogatottban szeretnénk szerepelni. Csapatunk összetartó közösség, ezen a tényen nem változtathat semmiféle külső körülmény. De: kivétel nélkül mindenben egyetértünk Nagy László megállapításaival, amelyek a válogatott körülményeire, lehetőségeire vonatkoznak" - állt a közleményben.

Ezt követően az MKSZ vezetői és a játékosok összeültek Százhalombattán, a megbeszélésen a szövetséget Sinka László elnök és Vass Sándor szakmai alelnök, a játékosokat Fazekas Nándor, Császár Gábor, Laluska Balázs és Iváncsik Gergő képviselte.

"Nagyon jó hangulatú és hasznos beszélgetést folytattunk, nyíltan szóltunk minden, a válogatott munkáját és felkészülését érintő, felmerült témáról - fogalmazott akkor Fazekas. "Hozzáteszem, nagy és megoldhatatlan problémáink eddig sem voltak, ezután még kevésbé lesznek, és senki részéről sincs semmi akadálya az eredményes és hatékony közös munkának."

Forrás: EPA

Ezek után Mocsai Lajos szövetségi kapitány érthető módon ismét beválogatta világbajnoki keretébe a Barcelona csillagát, akivel - ahogy azt az [origo]-nak adott interjújában is elmondta - sem szakmai, sem emberi problémája nem merült fel, most már Nagyon múlik, részt kíván-e venni a januári, svédországi viadalon.

A magyar férfikézilabda-válogatott bő, 28-as vb-kerete:
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém KC), Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém KC), Mikler Roland (Pick Szeged), Szente Gábor (Tatabánya Carbonex KC), Tatai Péter (Pick Szeged);
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém KC), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex KC), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC);
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (RN Löwen, német), Laluska Balázs (MKB Veszprém KC), Mocsai TAMÁS (SG Flensburg, német), Nagy László (FC Barcelona, spanyol);
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém KC), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém KC), Lékai Máté (Pick Szeged), Nagy Kornél (MKB Veszprém KC);
Beállók: Gál Gyula (HC Croatia O. Zagreb, horvát), Pordán Bálint (Tatabánya Carbonex KC); Schuch Timuzsin (Constanta, román), Zubai Szabolcs (Pick Szeged);
Balátlövők: Halász Máté (Tatabánya Carbonex KC), Ilyés Ferenc (TBV Lemgo, német), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Pérez Carlos (MKB Veszprém KC);
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC), Németh Tamás (FTC Sporek), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Törő Szabolcs (Pick Szeged).