Vágólapra másolva!
A férfi vízilabda Euroliga főtáblás csoportmeccseinek harmadik körében a Vasas egy góllal kikapott szombat este a montenegrói Jadran Herceg Novi otthonában. A ZF-Eger otthon maradt alul a horvát Primorje Rijeka ellenében, de hazai medencében szenvedett vereséget a Szeged-Beton VE, amelyet a szintén montenegrói Primorac Kotor intézett el.

Eredmény, Euroliga, 3. csoportkör, A csoport:
Jadran Herceg Novi (montenegrói) - TEVA-Vasas-UNIQA 11-10 (2-1, 3-3, 4-3, 2-3)
a magyar csapat góldobói:
Boskovic 5, Kiss G. 2, Fülöp, Kovács R., Vörös 1-1

A magyar bajnoki címvédő, amely egy győzelemmel és egy döntetlennel, a négyes éllovasaként érkezett Herceg Noviba, a gyengébbik montenegrói csoporttárs ellen jól kezdett, miután Fülöp Bence révén vezetést szerzett. Csakhogy utána hamar megállt a tudomány, s a második negyed elején 3-1-re már a hazai gárdánál volt az előny.

A horvát világbajnok Miho Boskovic és a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely jóvoltából azonban sikerült jól sáfárkodni az emberelőnyös lehetőségekkel, s a Vasas 3-3-nál utolérte riválisát. Boskovicnak volt köszönhető a 4-4 is, a nagyszünetre azonban 5-4-es Jadran-vezetésnél vonulhattak el a csapatok.

A harmadik nyolc perc érdemi kezdetét Kiss fórban elért egyenlítése jelentette, de szinte rögtön 7-5 lett oda két hatékony hazai megmozdulás után, és az utolsó játékrész előtt is maradt a differencia (9-7). Vörös Viktor bravúros centerezése vezette be a zárószakaszt (9-8), de mielőtt vérszemet kaphatott volna Földi László legénysége, ismét Jadran-találat következett. Boskovic tartotta a lelket a Vasasban, előbb szépített, majd - ötödször is eredményes lévén - újabb kacsázó bombával ki is egyenlített (10-10).

A Herceg Novi azonban nem hagyta kiénekelni szájából a sajtot, s a tizenegyedik hazai találat után a Vasas már hiába próbálkozott, nyert a hazai együttes, amely jelentős lépést tett előre a nyolc közé jutást érő első vagy második hely megszerzése felé.

Euroliga, A csoport, 3. forduló:
Szeged-Beton VE - Primorac Kotor (montenegrói) 7-13 (1-1, 2-4, 4-6, 0-2)
a magyar csapat góldobói:
Younger, Molnár, Kiss Cs. 2-2, Juhász 1

Az A csoport másik mérkőzésén a Szeged hat góllal kikapott a vendég montenegrói Primorac Kotortól. Az Euroliga legutóbbi kiírásában ezüstérmes kotoriak találtak be először, ám gyorsan fordult a kocka: Juhász Zsolt egalizált, majd az első szünetet követően a légiós Aeron Younger egymás után két ízben is villant (3-1).

A hidegzuhany viszont ugyanolyan gyorsan jött: a montenegróiak meg sem álltak 6-3-ig, sőt magyar centerük, az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám révén, aki kétszer egymás után eredményes volt, 7-4-re elhúzott a vendégalakulat.

A szintén duplázó háromszoros ötkarikás aranyérmes szegedi center, Molnár Tamás alakította a hazaiak szempontjából 5-7-re az állást a harmadik negyed elején, Kiss Csaba emberelőnyös találatánál pedig komolyan felcsillant a remény, hogy sikerül fordítani is. Ehelyett azonban megint montenegrói percek következtek, olyannyira, hogy elhúztak négy góllal (6-10).

Kezdett nyomasztóvá válni a helyzet, különösen, hogy Kiss újabb góljára is érkezett válasz, ráadásul nem is egy. Egyre jobban elhúzott a Kotor, amely végül ezen a szinten igen súlyos, hatgólos vereséget mért a Szegedre, s átvette a csoportban az első helyet a Vasastól, amely a harmadik pozícióba esett vissza, a Szeged pedig maradt sereghajtó.

Az A csoport állása a jövő évi folytatás, a január 8-i 4. kör előtt:
1. Primorac Kotor 6 pont (31-21)
2. Jadran Herceg Novi 6 (31-32)
3. TEVA-Vasas-UNIQA 4,
4. Szeged-Beton VE 1


Euroliga, D csoport, 3. forduló:
ZF-Eger - Primorje Rijeka (horvát) 6-11 (0-3, 2-3, 3-3, 1-2)
a magyar csapat góldobói:
Hosnyánszky 3, Hegedüs, Biros, Graham 1-1

A Varga-testvérekkel felálló horvát Primorje Rijeka magabiztos játékkal, meglepően nagy különbséggel, 11-6-ra nyert a ZF-Eger otthonában a férfi vízilabda Euroliga szombati játéknapján. Az egri alakulat ezzel a harmadik vereségét könyvelhette el és gyakorlatilag minden esélyét elvesztette a továbbjutásra.

Rosszul kezdődött a mérkőzés hazai szempontból, a vendégek hat perc alatt 3-0-ra elhúztak: a Rijeka két magyar légiósa, Varga Dániel és Dénes is betalált, majd a spanyol Garcia is feliratkozott a góllövők közé. Az Egernek eközben három emberelőnyből és egy ötméteresből sem sikerült a hálóba találnia. A hazai játékosok hadilábon álltak a helyzetek kihasználásával, a 13 emberelőnyből csupán kettőt értékesítettek, ráadásul első góljukra 14 percet kellett várni. Hosnyánszky Norbert ugyan végül háromszor is betalált, de három gólnál közelebb nem sikerült kerülni az ellenfélhez.

A horvátok éltek a lehetőséggel, s egy nagyon gyenge napot kifogó Eger otthonában nyertek ötgólos különbséggel.

A férfi ob I-ben:
ASI - Bodrogi Bau-Szentesi VK 10-11 (2-3, 3-2, 4-3, 1-3)
PVSK-Fűszért - UTE 8-4 (2-0, 3-2, 0-0, 3-2)
BVSC-Zugló - OSC 12-9 (2-2, 4-4, 3-2, 3-1)