Vágólapra másolva!
Nem gyógyult meg a lázzal bajlódó Iváncsik Gergő, így veszprémi klubtársa, a kapus Liszkai Szilveszter utazik el szerdán a magyar férfikézilabda-válogatottal a lengyelországi Újév-kupára.

A jövő csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar férfikézilabda-válogatott 29-22-re legyőzte az algériai csapatot Veszprémben, zárt kapus mérkőzésen. Az összecsapást követően a felek még 20 percet játszottak egymással, Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezt követően jelölte ki a lengyelországi Újév-kupára utazó keretet.

Iváncsik Gergő belázasodott, így nem vállalja a gdyniai utazást. A csapat ezért három kapussal - Liszkai Szilveszterrel, Mikler Rolanddal és Tatai Péterrel - kel útra.

A kimaradók között van a kapus Fazekas Nándor, aki családi okok miatt csak a jövő héttől áll rendelkezésre, valamint a kisebb sérüléssel bajlódó Laluska Balázs és Eklemovics Nikola. Ancsin Gábor a junior válogatott vb-selejtezőjén lesz érdekelt a hétvégén.

Az a napokban dől el, hogy a 39 esztendős Pérez Carlos vállalja-e a vb-szereplést. Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az [origo]-nak elmondta, a világklasszis átlövővel Hajnal Csaba, az MKB Veszprém ügyvezetője egyeztet a svédországi eseményt illetően.

A Kézi.hu szakportál úgy tudja, Pérez vb-szereplésére van esély, a balátlövő csak a legfontosabb mérkőzéseken lépne pályára, így tudna pihenni és regenerálódni..

Pérez honosítását követően a 2003-as portugáliai világbajnokságon szerepelt először a magyar válogatottban. A tornán nagyrészt neki is köszönhetően a magyar válogatott a 6. helyen végzett, ezzel kivívta az olimpián való szereplés jogát. Athénban a válogatott a 4. helyen zárt, ezt követően a balátlövő még pályára lépett a 2005-ös Eb-selejtezőkön, Macedónia ellen. Öt év szünet után 2010 júniusában tért vissza, és játszott a szlovénok elleni győztes vb-selejtező párharc találkozóin.

A kupa programja:

január 6., csütörtök:
18.00: Magyarország - Csehország
20.30: Lengyelország - Szlovákia

január 7., péntek:
18.00: Magyarország - Szlovákia
20.30: Lengyelország - Csehország

január 8., szombat:
13.00: Szlovákia - Csehország
15.15: Lengyelország - Magyarország


A lengyelországi tornára utazó keret:
kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged), Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
jobbátlövő: Mocsai Tamás (SG Flensburg)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállósok: Gál Gyula (HC Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (HCM Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Nagy Kornél (MKB Veszprém)
balszélsők: Törő Szabolcs (Pick Szeged)

A lengyel keret:
kapusok:Adam Malcher (Zaglebie Lubin), Piotr Wyszomirski (Azoty Pulawy), Slawomir Szmal (Rhein-Neckar Löwen)
mezőnyjátékosok: Mariusz Jurasik, Michal Jurecki, Tomasz Rosinski, Patryk Kuchczynski, Piotr Grabarczyk, Mateusz Zaremba, Rafal Glinski, Mateusz Jachlewski, Daniel Zóltak (mind Vive Targi Kielce), Grzegorz Tkaczyk, Karol Bielecki (mindkettő Rhein-Neckar Löwen), Marcin Lijewski, Krzysztof Lijewski (mindkettő Hamburg), Artur Siódmiak, Tomasz Tluczynski (mindkettő TuS N-Lübbecke), Bartlomiej Jaszka (Füsche Berlin), Bartosz Jurecki (Magdeburg), Mariusz Jurkiewicz (Ciudad Real), Robert Orzechowski (MMTS Kwidzyn), Bartlomiej Tomczak (Zaglebie Lubin)

A szlovák keret:
kapusok: Richard Stochl (Montpellier), Teodor Paul (Ferencváros), Martin Pramuk (Winterthur)
beállósok: Michal Kopco (Osiguranje Zagreb), Andrej Petro (Kecskemét), Martin Mazák (Ferencváros)
szélsők: Tomás Urban (Tatabánya), Tomás Stranovsky (Pick Szeged), Martin Stranovsky (Ademar Leon), Radoslav Antl (Tatran Presov)
átlövők, irányítók: Frantisek Sulc, Maros Balázs (mindkettő Pick Szeged), Peter Tumidalsky (Tatran Presov), Peter Kukucka (Schaffhausen), Ladislav Tarhai (Winterthur), Juraj Niznan (Bärnbach-Köflach), Daniel Valo (Wetzlar), Csaba Szücs (Grosswallstadt)

A cseh keret:
kapusok: Jakub Krupa (Presov), Martin Galia (Lemgo)
mezőnyjátékosok: Tomás Cíp (Zubrí), Radek Horák (Dukla), Martin Hrstka (Esbjerg), Pavel Mickal (Nordhorn), Jiri Motl (Lovosice), Alois Mráz (Wetzlar), Ondrej Zdráhala, Martin Prachar (mindkettő TM Tonder Haandbold), Pavel Prokopec (Essen), Tomás Sklenák, Petr Hruby (oba Eisenach), Sobol (Presov), Jan Stehlík (St. Raphael), Jiri Vítek (Bergischer), Ondrej Sulc (Ivry)

A vb január 13-án rajtol - oda 16 játékos utazhat - , a magyarok 14-én kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izland ellen, majd 15-én Norvégia, 17-én Linköpingben Brazília, 18-án Japán és 20-án Ausztria lesz az ellenfél. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül.