Vágólapra másolva!
Múlt kedd este a nőikosárlabda-szezon eddigi legszenzációsabb klubcseréjéről adott hírt az MKB Euroleasing Sopron honlapja: Angel McCoughtry, a csapat amerikai világbajnok hátvéd-bedobója a török Fenerbahcéhoz szerződött. Az igazolás eddig ismeretlen okairól most maga a főszereplő beszélt az [origo]-nak.

McCoughtry távozásáról a Sopron honlapja alapján csak annyi derült ki, hogy nem szakmai okokból történt.

"Külső és belső tényezők együttes hatása vezetett oda, hogy ezt a nehéz lépést megtegyük" - jelentette ki kedd este a klub internetes oldalán Török Zoltán ügyvezető. "Bizonyára el kell telnie egy időnek, míg csapatunk magához tér ebből a sokkból. Nem szakmai indokok vezettek útjaink elválásához, ennek megfelelően a döntéssel járó minden következményt teljes egészében magamra vállalok. Angelnek ezúton is köszönjük az elmúlt hónapokat, és sok sikert kívánunk álmai megvalósításához!"

Félmillió euró vagy százezer dollár?

Információink szerint McCoughtryt százezer dollárért, durván 20-25 millió forint körüli összegért adta el a Sopron a Fenernek, holott három hónapja Török még úgy nyilatkozott, hogy a játékos ára közel félmillió euró, azaz mintegy 138 millió forint.

A klubnak igencsak szüksége lehetett a pénzre, legalábbis ez derült ki Török csütörtöki, a Kisalföldnek tett nyilatkozatából: "Egy biztos, nem vezérelt bennünket most sem más, mint hogy azt a színvonalat, amelyet a klubtól az elmúlt években, de talán mondhatom, évtizedben megszokott tőlünk a közvélemény, sikerüljön hosszú távon fenntartani. Ennek egyik tranzakciója volt a mostani is. A klub költségvetése stabil, bár azt sosem titkoltuk, hogy vannak hiteleink. Az esetleges további keretváltozással kapcsolatban annyit mondanék, hogy egyrészt megértve a szurkolókat, valóban egy nagyon értékes játékost veszítettünk, ugyanakkor Eördögh Edit személyében nyertünk egy olyan játékost, aki részese volt legnagyobb sikereinknek, s egy igazi legenda Sopronban. Másrészt azt nem tudom ígérni, hogy az utolsó tranzakció volt a mostani."

Szombaton már igazolt is a Sopron, megszerezte a 24 éves, 185 centis amerikai Marissa Colemant, a Washington Mystics kosarasát. Ezzel szinte párhuzamosan a Fenerbahce felbontotta a pozitív doppingmintát szolgáltató Diana Taurasi szerződését.

"Sohasem terveztem, hogy elhagyom Sopront"

McCoughtry már csütörtök óta Isztambulban tartózkodik, és a Fener vasárnapi bajnokiján már számított is rá Rátgéber László, az Euroligában egyetlenként veretlenül álló együttes vezetőedzője. A kosaras szombat este telefonon beszélt szerződésének körülményeiről.

"Nos, sohasem terveztem, hogy elhagyom Sopront, szerettem a klubtársaimat, akik nagyszerű játékosok, élveztem a játékot, és imádtam Magyarországot. Csakhogy előállt egy olyan helyzet, amikor kinyílt egy ajtó a Fenernél, és nekem be kellett lépnem ezen a ajtón" - mondta a baltimore-i illetőségű sportoló.

- Ezek szerint a Fener egy olyan csapat, amely jobban megfelel az ön álmai megvalósításához, ahogy Török fogalmazott?
- Azt hiszem, ez megfelel a valóságnak. A Fenerbahcéval jók az esélyeink az Euroliga megnyerésére, ami az egyik nagy álmom. Török Zoli, a Sopron ügyvezetője ezekkel a szavakkal bocsátot utamra: 'Angel, itt a lehetőség, hogy szárnyalj!'

- Mikor szerzett tudomást arról, hogy a Fener érdeklődik ön után?
- Amikor Diana Taurasi doppingvétségének híre kelt, akkor értesültem arról, hogy a Fenernek szüksége lesz egy játékosra. Az ügynökömön keresztül közölték, hogy érdeklődnek utánam, mert kell nekik egy hátvéd arra a posztra, amelyiken Taurasi játszott. És mivel én a kettes és a hármas poszton is bevethető vagyok, rám gondoltak. Hát így történt.

- Anyagilag jól járt az eladásával a Sopron?
- Határozottan. És a végén, hosszú távon, az ügylet valamennyi résztvevőjének megéri. A Sopron anyagi segítséget kapott, én egy jó csapathoz kerülhettem, és a Fenerbahce is pótolhatja Dianát.

- Azt mondta, Sopronban remekül érezte magát.
- Így igaz. Semmi gond nem volt, szerettem a csapatot, szerettem a várost, senkivel sem volt semmiféle problémám.

- Amikor december 15-én a Fenert fogadták, és 39 pontot dobott a törököknek, ezt a fantasztikus teljesítményt egyfajta bizonyításnak szánta? Vagy csak úgy kosarazott, ahogy az a játékból következett.
- Az utóbbi. Én mindig azért játszom, hogy győzzünk. Sajnos azon az estén kikaptunk, ezért szomorú voltam.

- Viszont lehetséges, hogy ez a teljesítmény győzte meg a Fener menedzsmentjét arról, hogy le kell igazolnia önt a Taurasi-ügy megoldására.
- Lehet, de ennek az én részemről nincs relevanciája. Én minden meccsen teljes erőbedobással játszom. És nem a Fener volt az első csapat, amelynek a vezetőit lenyűgöztem. Ugyanígy játszom az Egyesült Államok válogatottjában is. Ezért szereti mindenki a földön Kobe Bryantet, mert ő is minden mérkőzésen a tudása legjavát akarja nyújtani. Én is ilyen vagyok, ezért szeretnek mindenütt a világon, ahol megfordultam.

- Kevesebb mint egy hete van Törökországban. Milyenek a benyomásai?
- Itt nagyon meleg van, sokkal melegebb, mint Sopronban. Szeretek itt lenni, az emberek nagyon aranyosak, akárcsak Magyarországon. Az egyetlen különbség, hogy itt jóval melegebb van.

- Mit szól az új edzőjéhez, Rátgéber Lászlóhoz?
- A kisujjában van a szakma, és biztos vagyok benne, hogy jobb játékost farag belőlem, mint amilyen voltam.