Vágólapra másolva!
Botrányosan rossz kezdés után állt talpra a magyar férfikézilabda-válogatott Norvégia ellen, így a svédországi világbajnokságon a 26-23-os győzelemmel sikerült javítani az Izland elleni fiaskó után. Mikler Roland szenzációs volt a kapuban, a második félidőben a védekezés is nagyon jól összeállt, támadásban pedig Ilyés Ferenc, Császár Gábor és az Iváncsik testvérek vitték a prímet. Vasárnap szünnap van, hétfőn délután 17 órától Brazília következik.

férfikézilabda-világbajnokság, B csoport, 2. forduló:
Magyarország - Norvégia 26-23 (14-16)
gólszerzők:
Ilyés 5, Császár 5, Iváncsik G. 5, Iváncsik T. 5, Zubai 3, Mocsai T. 1, Nagy K. 1, Katzirz 1, illetve Kjelling 7, Tvedten 6, Myrhol 6, Mamelund 2, Björnsen 1, Lund 1
kiállítások: 4, illetve 8 perc
hétméteresek: 5/7, illetve 3/3

Online közvetítés >>>

A norvégok a japánok elleni tizennégygólos győzelem után önbizalommal felvértezve várták a magyarok elleni meccset, amit az is jelzett, hogy Erlend Mamelund azt mondta, Iváncsikék ellen könnyebb meccsre számít. Igaz, utána hozzátette, azért gondolja így, mivel az ázsiaival szemben az európai stílust jól ismerik.

Az Izland elleni vereség nyomot hagyott játékosainkban, legalábbis az első percekben nagyon bátortalanul játszott a magyar csapat, ráadásul Erevik is bravúrokat mutatott be, ami azt eredményezte, hogy Mocsai Lajos 0-5-nél időt kért.

Ilyés majdnem nyolc perc után avatta fel végre a norvég kapust, ez pedig gatyába rázta a brigádot, a Fazekas helyére érkezett Mikler is fontos pillanatokban védett, így három-négy gólra sikerült megközelíteni a norvégokat, akiknél az ötgólos Kjelling vitte a prímet, de a korábbi veszprémi Myrhol, valamint Tvedten is eredményesen játszott.

A félidő végén Ilyés és az Iváncsik testvérek vezérletével egy gólra sikerült felzárkózni, de az egyenlítésre hiába volt több lehetőség is, ezek sorra kimaradtak, így két góllal vezettek a norvégok a szünetben.

A második félidő elején nem tudta átlépni a lélektani küszöböt a magyar csapat, az egyenlítés kapujában rendre rossz megoldásokat választottak a játékosok, így egy kettős emberelőny is lepörgött magyar gól nélkül. Amikor Zubai elrontott ziccere után Tvedten négygólosra hízlalta a norvég vezetést, attól tartottunk, elúszik a meccs, de ekkor jött a fordulat: Mikler továbbra is mindent fogott, amit lehetett, sőt, a bravúrokat is halmozta, előtte pedig a védekezés is összeállt, ami elbizonytalanította a norvégokat.

Forrás: AFP
Iváncsik Gergő is remekül játszott, a balszélső öt gólig jutott

Támadásban Császár nagy labdákkal tömte a társakat, és a heteseket is magabiztosan értékesítette, úgyhogy egy nagy sorozat végén Zubai révén 22-21-re már a magyar csapat vezetett, először a mérkőzés folyamán. A hajrában higgadtan és eredményesen játszott a válogatott, és így végül 26-23-as győzelmet aratott, amit kevesen gondoltak volna az első percek rémálomszerű történései után.

Vasárnap szünnap, majd jönnek a csoport gyengébb együttesei, a brazil és a japán, valamint az osztrák válogatott.

Mocsai Lajos: "Ez a csapat igazi diadala volt, drámai, nagy csatában nyertünk. A közel azonos képességű válogatottak mérkőzésén az első 10-15 perc nem mindig meghatározó, ezért nem estünk kétségbe, hogy a norvégok nagy iramban kezdtek, és elhúztak 6-0-ra. Aztán a saját csapdájukba estek, és már nem bírták az iramot tartani. Folyamatosan feljavult a támadójáték, a cserék, a fiatalok egyre bátrabban vállalták fel a lövéseket, betöréseket. A védelem is összeállt, ez is példaértékű volt. Mikler fantasztikusan védett, tartást adott a többieknek. Pénteken még fáradtak voltunk Izland ellen, most is voltak hibáink, éppen ezért nem kell túlértékelni egyik meccset sem."

További eredmények a csoportban:
Japán - Ausztria 33-30 (18-11)
Izland - Brazília 34-26 (19-12)

Az állás: 1. Izland 4 pont, 2. Ausztria 2 (64-57), 3. Norvégia 2 (58-55), 4. Japán 2 (62-65), 5. MAGYARORSZÁG 2 (52-55), 6. Brazília 0

D csoport (Göteborg):
Koreai Köztársaság - Chile 37-22 (15-12)
Svédország - Szlovákia 38-22 (15-14)
Lengyelország - Argentína 24-23 (11-6)

Az állás: 1. Svédország 4 pont (66-40), 2. Lengyelország 4 (59-56), 3. Koreai Köztársaság 3, 4. Argentína 1, 5. Szlovákia 0 (55-73), 6. Chile 0 (40-65)