Társoldalunk:

Hatályon kívül helyezték a gyalogost gázoló kézis elleni ítéletet

2011.01.20. 9:59

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön a Pásztor István volt világválogatott kézilabdázó halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt meghozott, nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésről szóló elsőfokú ítéletet.

A megyei bíróság új eljárás lefolytatására és új ítélet meghozatalára utasította az első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróságot. A 39 éves Pásztor István - aki jelenleg az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya - 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette.

Pásztor Istvánt első fokon a Veszprémi Városi Bíróság nyolc hónapi, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a járművezetéstől, valamint kötelezte 344 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért - a fogházbüntetés felfüggesztéséért - fellebbezett.

Kármán Miklósné, a másodfokú büntetőtanács vezetője az indoklásában hangsúlyozta, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan, és "eljárási hibákkal van tele". A tanácsvezető bíró rámutatott: olyan tanúk vallomására hivatkozik például az első fokon eljáró bíróság az ítéletében, akik jelen sem voltak a tárgyaláson. Nem hallgatta meg a bíróság a tárgyaláson az igazságügyi műszaki szakértőt sem, ennélfogva neki sem a vádnak, sem a védelemnek nem volt módja kérdéseket feltenni - hangsúlyozta.

A tanácsvezető bíró szerint felderítetlen a tényállás is, s miként fogalmazott: "a beismerő vallomás nem jelenti azt, hogy nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni". A megyei bíró az ítélet hatályon kívül helyezésének indoklásában kitért arra is, hogy az elsőfokú bíróság a tárgyalásról kizárta a nyilvánosságot, noha ennek az indokai nem álltak fenn, és ez a tény önmagában megalapozná az ítélet hatályon kívül helyezését.

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a tárgyaláson a megyei főügyészség képviselője és a vádlott védője is. A főügyészség képviselője ugyancsak az eljárási szabályok megsértése (tanúkat, szakértőt nem hallgatott meg az első fokon eljáró bíróság), valamint a nyilvánosság kizárása miatt indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy az elsőfokú eljárásban nem történt meg "a bizonyítás eszközeinek teljes feltárása", s így fontos kérdések "nyitottak maradtak".

Pásztor István sajnálatát fejezte ki a történtekért, s a védőjéhez csatlakozva kérte, hogy megismételt eljárásban tárgyalják újra az ügyét. A megyei bíróság hatályon kívül helyező döntésével az ügy visszakerül a Veszprémi Városi Bírósághoz, ahol egy másik bírói tanács újabb eljárást folytat le, és hoz majd az ügyben új elsőfokú ítéletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK