Vágólapra másolva!
Január 27-én Malmőben dönt arról a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF), hogy kinek ítélje a 2015-ös férfi- és nőikézilabda-világbajnokság rendezési jogát. Miután Dél-Korea visszalépett mindkét pályázatától, a hölgyeknél Dánia lehet a befutó, míg a férfiaknál Norvégia, Lengyelország és Franciaország kemény ellenfelet kapott, Katar ugyanis impozáns tervekkel várja a sportág szerelmeseit.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság előtt újabb sportágakat kíván meghódítani Katar. A legújabb pályázati sikerre lehet, csak egy hetet kell várni, január 27-én dönt ugyanis arról a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, hogy melyik ország kapja a 2015-ös világbajnokság rendezési jogát. Márpedig Katarnak nagy esélye van a férfivébére.

"A katari pályázat új lehetőséget kínál a kézilabdasport megújítása érdekében, 2015-től új idők köszönthetnek a szövetségre, a sportágra és a világbajnokságra" - ígéri hivatalos honlapján a katari szervezőbizottság.

A pályázatnak két komoly előnyét emelik ki, az egyik, hogy januárban, nyári körülmények között rendezhetnék a világeseményt, így a szurkolók a sportot emlékezetes nyaralással köthetnék össze. Másrészt nem lennének utazási gondok, mivel a teljes világbajnokságot egy városban, Dohában rendeznék meg, a csapatokat pedig egy óriási luxushotelben szállásolnák el. (Utóbbira azért már akadt példa: a 2005-ös szentpétervári női vébén egy külvárosi szállodamonstrumban laktak a válogatottak.)

Katar a támogatók között elsősorban a fejlődő országokat nyerte meg, több ázsiai, közel-keleti, és észak-afrikai szövetség - Afganisztán, Bahrein, Banglades, Etiópia, Kazahsztán, Kuvait, India, Irán, Omán, Pakisztán, Nepál, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Szingapúr, Jemen és az Egyesült Arab Emirátusok ugyanolyan - is felsorakozott mögötte.

Európából a dánok támogatását élvezi, két Európa-bajnok csillag, Lars Christiansen és Lars Jörgensen is részt vett a kampányban.

"A kézilabda egy nagyszerű sport, amit nemcsak Európában, de világ egyre több helyén népszerűsíteni kellene. A 2015-ös katari világbajnokság gondolata azért nagyszerű, mert egy nagy potenciállal bíró régiót kapcsolna be a vérkeringésbe" - nyilatkozta Christiansen.

A 2015-ös vb rendezésére pályázó országok:
férfi vb: Norvégia, Lengyelország, Katar, Franciaország
női vb: Dánia