Vágólapra másolva!
A francia kapitány Claude Onesta szerint a magyar férfikézilabda-válogatott gyengébb, mint az a spanyol együttes, amellyel utolsó csoportmérkőzésén ikszelt Franciaország, ennek ellenére nehéz ellene játszani. A svédországi világbajnokság első középdöntőjén Pérez Carlos még mindig nem játszik, a másik oldalon a jó formában lévő jobbátlövő, Xavier Barachet kisebb bokasérülés miatt pihenhet.

Annak ellenére, hogy az osztrákok elleni utolsó csoportmérkőzés után Mocsai Lajos szinte kikérte magának, hogy ő feladná a franciák elleni mérkőzést, a józan ész azt diktálta, hogy a három mérkőzésre érkező Pérez Carlost ne a vb-aranyért küzdő címvédő ellen vesse be először.

"A franciák elleni mérkőzést élesen fogjuk kezelni, az, hogy feladjuk azt a mérkőzést, nagyon távol áll az én mentalitásomtól. Még abban sem vagyok biztos, hogy Carlos Pérezt nem fogom játszatni azon a mérkőzésen, hiszen a győzelemhez mindenkire szükségünk van. Ő már három edzést végigdolgozott velünk, folyik a beépítése a csapatba, hiszen ő a fiatalabbakkal még nagyon keveset játszhatott. Az viszont nem az én kompetenciám, játszhat-e négy mérkőzést, ez ügyben a szövetség, a játékos és klubja tartja a kapcsolatot" - nyilatkozta a szövetségi kapitány a Sport Tv-nek, ám péntek délutánra kiderült, a franciák elleni középdöntő-mérkőzésre nem lesz változás a nemzeti együttes keretében.

A 39 éves átlövő így várhatóan hétfőn a németek, kedden a spanyolok ellen játszik majd, a harmadik lehetőséget pedig a helyosztón - vagy az elődöntőben/helyosztón - kapja majd meg.

A magyar válogatott a pénteki szünnapon átköltözött Jönköpingbe, délután négykor edzett egyet, és izgatottan várja az esti összecsapást.

Franciaország még veretlen a világbajnokságon, igaz, az első négy győzelem után Claude Onesta nagyon dühös volt csapata pontvesztésére Spanyolország ellen. Ám a francia sajtóban meglepő módon saját magát okolta az eredményért. A L'Equipe-nek nyilatkozva elmondta, nem volt nagy különbség a két csapat között, és azt, hogy 52 percen át vezettek, elsősorban Thierry Omeyernek köszönhették. Az utolsó nyolc perc taktikájában azonban vastagon benne volt, így vállalja a következményeket, és belátja, miatta végződött a csoportrangadó 28-28-ra.

Sokkal rosszabb hír, hogy a mérkőzésen bokasérülést szenvedett az addig kiválóan szereplő Xavier Barachet.

"Való igaz, Luc Abalo képes jobbátlövőként is szerepelni, de szélsőként sokkal erősebb, hihetetlen sebességével a lerohanás egyik pillére. Egyelőre úgy néz ki, nem hívunk be új embert, a jobbátlövő posztot korábban is megoldottuk jobbkezes emberrel, Jerome Fernandez képes lesz erre most is" - tette hozzá Onesta, aki szerint a magyarok elleni mérkőzés előtt az a legfontosabb, hogy ezt a borzasztó meccsbefejezést mihamarabb elfelejtsék a tanítványai.

Pierre Sébastien, a francia csapat orvosa szerint nem súlyos Barachet sérülése, de azt javasolta a szakvezetésnek, hogy csak a hétfői, Norvégia elleni összecsapáson számoljanak az átlövővel. "Napról napra jobb a bokám, nincs nagy baj. Fejben készen állok a mérkőzésre, de valószínűleg csak hétfőn lépek pályára legközelebb"- erősítette meg Barachet.

"Magyarország jó csapat, amellyel gyakran találkozunk is. Remek játékosok alkotják, akik kevés variációt alkalmazó, hagyományos kézilabdát mutatnak be. Gyengébbek például, mint a spanyolok, de rendkívül nehéz ellenük játszani" - emlékezett vissza Onesta a legutóbbi év nagy mérkőzéseire, elsősorban a tavalyi Eb nyitómérkőzésén lejátszott 29-29-es döntetlenre. "Nem kell számolgatni: ha három meccset nyerünk, bejutunk az elődöntőbe. Ez a cél!"

Az Eurosport.fr oldal előzetesében Nagy László és Pérez Carlos hiányát emelték ki elsősorban, hozzátéve, a riválisok közül a magyaroknak a leggyatrább az átlövőteljesítménye. Pozitívumként emelték ki viszont, hogy a csapat nagyon tapasztalt, mindössze három játékos született 1985 után, a kapuban Fazekas és Mikler pedig jó formában véd.

A két csapat korábban 34 mérkőzést vívott egymással, 15 francia győzelem és 3 döntetlen mellett 16-szor a magyarok győztek.

A Sport Tv által közvetített mérkőzés 20.45-kor kezdődik.

A kézilabda-vb szombati programja:
középdöntő, 1. forduló, I. csoport (Jönköping):
Spanyolország - Norvégia 16.15
Németország - Izland 18.30
Franciaország - Magyarország 20.45

II. csoport (Malmö, Lund):
Szerbia - Svédország 18.15
Horvátország - Argentína 18.45
Dánia - Lengyelország 20.15

Elnök-kupa, a 13-16. helyért:
Egyiptom - Japán 14.00
Algéria - Koreai Köztársaság 16.30

A 17-20. helyért:
Tunézia - Ausztria 14.00
Románia - Szlovákia 16.30

A 21-24. helyért:
Ausztrália - Chile 16.00
Bahrein - Brazília 20.30