Vágólapra másolva!
A svédországi világbajnokságon kiharcolt hetedik helyével a magyar férfikézilabda-válogatott jogot szerzett arra, hogy szerepeljen a 2012 áprilisában esedékes három olimpiai kvalifikációs torna egyikén. Jelen állás szerint a legkeményebb négyesbe kerülhetünk, de a 2012-es szerbiai Eb még javíthat helyzetünkön.

Kiharcolta az olimpiai selejtező jogát a magyar férfikézilabda-válogatott, amely 31-28-ra legyőzte Lengyelországot a svédországi világbajnokság helyosztóján, s végül hetedikként zárt. Ez a siker egyelőre csak annyit jelent, hogy Mocsai Lajos együttese ott lehet az egyik jövő áprilisi kvalifikációs csoportban - hogy melyikben, arra egyelőre nem lehet választ adni.

A selejtezőkön összesen 12 együttes léphet pályára, a három négyes csoportbólaz első két helyezett jut ki a 2012-es londoni ötkarikás játékokra. Az csak a jövő januári Eb, illetve a többi kontinens bajnoksága után derül ki, hogy a magyarok mely válogatottakkal találkoznak majd a kvalifikációs viadalon.

A Mocsai-csapat amúgy még egyenes ágon is kikerülhet a londoni olimpiára: ha megnyeri az Eb-t vagy pedig úgy lesz második, hogy a mostani vb aranyérmesétől kap ki a döntőben.

Kvalifikációs rendszer, férfiak:
- a rendező Nagy-Britannia csapata automatikus induló
- a 2011-es világbajnokság (január 13-30., Svédország) aranyérmese
- földrészek bajnokai: Európa-bajnokság (2012. január 17-29., Szerbia), Pánamerikai Játékok, Ázsiai selejtező, Afrikai Nemzetek Kupája
- a nemzetközi szövetség (IHF) kvalifikációs tornáiról (2012. április 6-8.) csoportonként az első két helyezett (a három házigazda a vb 2., 3. és 4. helyezettje)

A kvalifikációs tornák csoportbeosztása alapesetben:
A csoport: vb-2., vb-7., Afrika-2., plusz egy európai csapat
B csoport: vb-3., vb-6., a Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje, plusz egy európai csapat
C csoport: vb-4., vb-5., Ázsia-2., a Pán-Amerikai Játékok 3. helyezettje

Azok a csapatok, amelyek nem a világbajnokságról szereznek jogot a kvalifikációs tornán való szereplésre, a kontinentális tornákon elért eredmények alapján indulhatnak.


Az olimpiai selejtezőn - jelen állás szerint - a vb ezüstérmese (azaz Franciaország vagy Dánia), az Afrika-bajnokság ezüstérmese (Egyiptom, Tunézia vagy Algéria) mellett a jövő évi, szerbiai Eb-n legjobban szereplő, olimpiai kvalifikációt vagy selejtezős részvételi jogot még nem szerzett csapat lesz az ellenfél. Ilyen együttesből jó néhány akad, például a lengyel, a német, a norvég, a szerb, az orosz, a cseh vagy a szlovén válogatott.

Ha a jövő évi, szerbiai Európa-bajnokságot az idei világbajnokság 2-6. helyezettje közül nyeri meg valaki, akkor a magyar csapat előre lép, és vb-hatodikként a B csoportba kap besorolást. Az ellenfél így a vb-3. (azaz Spanyolország vagy Svédország), az idei Pán-Amerika játékok 2. helyezettje (Argentína vagy Brazília), valamint további egy olyan európai csapat, amely 2012-es Eb-n a 2. legjobb helyen végez azon válogatottak közül, amelyek az idei vb-n nem szereztek jogot az olimpiai selejtezőre, vagy nem szereztek közvetlen olimpiai kvótát (l. egy bekezdéssel feljebb).