Vágólapra másolva!
Teljesítette az előzetesen kitűzött célt, és megszerezte a világbajnokságon a hetedik helyet a magyar férfikézilabda-válogatott, amely drámai mérkőzésen háromgólos győzelmet aratott Lengyelország ellen, s kivívta a jövő tavasszal esedékes olimpiai selejtezőn való szereplés jogát.

Eredmény, férfi vb, a 7. helyért:
Magyarország - Lengyelország 31-28 (16-14)
Kristianstad, 1000 néző
v.: Lazaar, Reveret (franciák)
gól: Iváncsik G. 11/7, Ilyés 6, Mocsai T. 6, Iváncsik T. 4, Császár 3, Lékai 1, illetve B. Jurecki 6, Zaremba 3, Jurkiewicz 3, Kuchczyski 3, Bielecki 3, Grabarczyk 2, Tluczynski 2, Rosinski 2, Jurasik 1, Tomczak 1, Jaszka 1
hetes: 7/7, illetve 0/0
kiállítás: 14, illetve 6 perc

Élő közvetítés

Az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon, miután pénteken 31-28-ra legyőzte a lengyel csapatot.

Remekül kezdtek a magyarok, 3-0-ra elhúztak, a rivális csak a hatodik percben talált be először Fazekasnak. Mocsai Tamás kiállítása alatt jött az egyenlítés, majd amikor Pérezt is kiküldték, a 12. percben a lengyelek fordítottak 5-4-re. Innentől kezdve egy darabig a magyarok játszottak hátrányban, hiába volt esély az egyenlítésre, Szmal jól védett, ha pedig ő már nem tehetett semmit, a kapufa kisegítette.

A 21. percben 12-8 volt az állás a lengyeleknek, az ellenfél gyors támadásait nem igazán lehetett lefékezni ebben a szakaszban. 14-10 után Iváncsik Gergő hetese és Mocsai tamás átlövésével sikerült közelebb lopakodni, meglepetésre Bogdan Wenta, a lengyelek szakvezetője három perccel a szünet előtt időt is kért. Ez azonban még jobban megfogta a csapatot, amely sem az első félidőben, sem a második játékrész elején nem tudott gólt dobni.

A félidei zárószakaszt a magyar együttes 6-0-ra megnyerte, összességében egy 9-0-s szériát produkált - mint később kiderült, ezzel gyakorlatilag a meccset is eldöntötte.

Forrás: Reuters


A fordulást követően kapust cseréltek a lengyelek, Wyszomirski állt be, de Ilyés két bombájával nem tudott mit kezdeni. Fazekas ugyanakkor változatlanul sziporkázott, összesen 14 percig nem kapott gólt. Zubai kiállításakor sem apadt az előny (21-16).

Negyedórával a vége előtt 23-19 állt az eredményjelzőn. Grabarczyk és Ilyés is a kiállítás sorsára jutott, majd Fazekas lélektanilag fontos pillanatban ziccert fogott, míg Iváncsik Gergő rendre értékesítette a megítélt hétmétereseket.

Felváltva estek a találatok, aztán Mocsai átlövéseivel megint nagyobb lett a különbség (53. perc: 28-23). Schuch és Ilyés szinte egyszerre kapott kiállítást, így izgulni kellett az utolsó öt percben is. Iváncsik Gergő azonban kettős emberhátrányban a tizedik gólját is belőtte, majd a drámai hajrában újabb büntetőt értékesítve beállította a 31-28-as végeredményt.

Forrás: Reuters

A csapat ezzel kivívta a jövő tavasszal esedékes olimpiai selejtezőn való részvételt, ahol az ellenfél - várhatóan - a vb ezüstérmese, az Afrika-bajnokság ezüstérmese mellett a jövő évi, szerbiai Eb-n legjobban szereplő, olimpiai kvalifikációt vagy selejtezős részvételi jogot még nem szerzett csapat lesz.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Fantasztikus, hogy sikerült a kitűzött célt elérnünk. A lengyelek elleni meccset uraltuk, kilenc-tíz ember is tudott lendíteni a játékon. Jó volt a futóteljesítményünk, fizikálisan tudtunk a világsztárokból álló lengyel csapat fölé kerekedni. Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, találkoztunk az elmúlt évek világbajnokaival, az olimpiai aranyérmessel többek között, és mégis ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. A következő feladat, azon túl, hogy az egy év múlva sorra kerülő Eb-re ki kell jutunk, hogy a 2012 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára ütőképes csapatot építsünk. Most a vb-n a maximumhoz közel, olykor azon túl tudtunk teljesíteni. Ez erre volt elég. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen morálú, küzdeni képes csapatot vezethetek."