Vágólapra másolva!
Kovács Péter a délelőtti edzés után, a délutáni videózás előtt tudta meg, hogy a csütörtök esti tréninget már nem kell megtartania a Valcea nőikézilabda-csapatánál. A 323-szoros magyar válogatott klasszist annak ellenére mentette fel a munkavégzés alól a klub elnöke, hogy a bajnokságban eddig minden meccsét megnyerte csapatával, és a BL-ben is bejutott a középdöntőbe. Kovács szerint, ha az embernek van főnöke, bármikor számíthat ilyen kellemetlen meglepetésre, és nagyon szeretné már elhagyni a "kedves várost". Utódja, egy másik extraklasszis, Anja Andersen lesz, akitől azt várja a román sajtó, hogy csábítsa Valceába dán válogatott beállós barátnőjét is.

Három nappal a Bajnokok Ligája-középdöntő első mérkőzése előtt menesztette Kovács Pétert az Oltchim Valcea nőikézilabda-csapata, és Anja Andersent nevezte ki új edzőnek. A dán klasszis csütörtök este már edzést vezényelt a csapatnak, Kovács pedig egyelőre arra vár, hogy megállapodjon távozásának feltételeiről a klubvezetéssel.

"Abszolút váratlan volt a valceai vezetők húzása, főleg napokkal a BL-középdöntő előtt, amikor gőzerővel készülnek a játékosok a Podgorica elleni mérkőzésre" - mondta az [origo] érdeklődésére Szörnyi Attila, a Kovács Pétert képviselő menedzseriroda vezetője.

A román sajtó októberben egyszer már tényként közölte a magyar tréner menesztését, a Bajnokok Ligája első három fordulójában ugyanis a csapat két vereséget is szenvedett, kikapott a dán Randers, majd a norvég Larvik otthonában.

"Az akkor egyértelmű sajtófogás volt Péter ellen, nem is szeretnék róla beszélni" - hárította el Szörnyi a hónapokkal ezelőtti helyzet firtatását. "Péter jó munkát végzett, a csapat bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé, a hazai bajnokságot eddigi összes meccsét megnyerve, kilencpontos előnnyel vezeti, egyértelmű, hogy nem szakmai okai voltak a döntésnek."

Kovács a csütörtök délelőtti edzést még megtartotta, a délutáni videózás előtt azonban magához kérette Ioan Gavrilescu klubelnök, és közölte vele, felmenti a munkavégzés alól. "Felmentés van, megállapodás még nincs, de nem is rajtunk fog múlni" - mondta Szörnyi.

Magukat sztárolták Kovács játékosai

"A román sajtóról mindent elmond, hogy tegnap semmit sem mondtam, mégis írtak belőle egy cikket" - mondta Kovács Péter, akit még Valceában értünk utol. "Felhívott egy újságíró, nekem nem volt kedvem semmit mondani, így leráztam, mondván, hagyjon békén, sokként ért a hír. Na, ebből is sztori kerekedett. Persze, sohasem érinti jól az embert, ha kirúgják, pláne, hogy a lépés teljesen logikátlannak tűnik. De ha az embernek van főnöke, bármikor számíthat ilyen kellemetlen meglepetésre."

Kérdésünkre, mennyire tájékozódott a romániai viszonyokról az edzősködése előtt, azt válaszolta, teljesen tisztában volt a munkavállalás kockázatával.

"Négy év alatt négy edzőt fogyasztott a csapat, azért ez előrevetítette a sorsomat. De nem féltem, úgy gondolom most is, ha az edző és a játékosok ugyanazt és a legjobbat akarják, akkor sikert lehet elérni. De olyan közegben, mint amilyen Valceában volt, nehéz alkotómunkát végezni. Az októberi, Randers elleni BL-vereség után ahelyett, hogy nyugalmat biztosítottak volna, megnőtt a nyomás rajtam és a csapaton."

Forrás: AFP

Szerinte bejöttek előzetes félelmei a játékosokkal szemben. "Vélt vagy valós sztárokkal kellett dolgoznom, akik azt hiszik, mindent tudnak a kézilabdáról, noha olyan sok sikert nem tudtak még felmutatni pályafutásuk során. Nem viselték el a kritikát, a legkisebb változtatási szándék ellen háborogtak. Persze, értem, hiszen sokan közülük már 30 év felettiek, olyanok, akik nem akarnak megváltozni és fejlődni, úgy gondolják, kihúzzák azt a pár éve azzal a tudással, amit eddig megszereztek."

Pedig nem fél a kalandoktól, a Pick-Szeged férfi és a Dunaferr női csapata után ugyanis kis ideig dolgozott a kiesés ellen küzdő Óbudai Goldbergernél, majd belevágott az ismeretlenbe, és a Török Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója lett.

"Büszke vagyok arra, amit Törökországban elértem, persze azokat a sikereket más dimenzióban kell értékelni. A magyar férfi válogatottat a vb-hetedik hely miatt ünneplik, az én időmben nem is tudom mi lett volna, ha így végzünk. Nem lebecsülve a csapatot, csak a viszonyítási alapot próbálom érzékeltetni. A törökökkel másodikak voltunk a Mediterrán Játékokon, 2008-ban legyőztük egy góllal Dániát az Eb-selejtezőn és a visszavágón csupán kettővel kaptunk ki. De tavaly, Szerbia ellen, ha csak egy góllal is nyerünk az utolsó selejtezőn, mi vagyunk ott az Európa-bajnokságon."

Kovács Péter 1970 és 1984 között a Budapest Honvéd csapatával hatszor nyert magyar bajnokságot és kupát, tagja volt az 1982-es BEK-győztes együttesnek is. A Bundesligában játszott a Dortmund, a Grosswallstadt és a TuSEM Essen csapataiban, 323-szoros válogatott játékosként öt világbajnokságon (1974, 1978, 1982, 1986, 1995) és három olimpián (1976, 1980, 1988) szerepelt, 1986-ban vb-második, 1980-ban és 1988-ban olimpiai negyedik volt. Négy alkalommal a világválogatottban is pályára lépett.

Edzőként dolgozott a magyar női junior-válogatott élén (2001-ben vb-ezüstöt szerzett Görbicz Anitáékkal), háromszor bajnoki ezüstig, egyszer Magyar Kupa-győzelemig vezette a Pick-Szegedet, a 2006-07-es idényben a Dunaferr női csapatával szerzett bajnoki és kupabronzot. 2007 és 2010 között a török szövetség szakmai igazgatója volt.


Kovács szerint őt keménykezű edzőként ismerik, pedig csak arról van szó, a munkában hisz. "Dolgozni kell, és akkor jön az eredmény" - mondja.

"2006-ban úgy vettem át a Dunaferr női csapatát, hogy 300 gól távozott, de olyan átlövők, mint Mehlmann, Radulovics és Kindl nélkül is a harmadik lett a csapat a bajnokságban. Ezt csakis komoly munkával lehetett elérni. Persze, utána hallottam én, hogy milyen kemény vagyok, pedig szó nincs emberi problémáról vagy megalázásról. Egyszerűen kitűztem, majd elvégeztettem a munkát" - emlékezett vissza a dunaújvárosi időkre. A klubvezetés egy év után menesztette, noha még két évig érvényes szerződése lett volna, a világválogatott szakember bírósághoz fordult és nyert. "Megnyertem a munkaügyi pert, de közben a csapatot működtető kft. felszámolás alá került, azaz, nem tartok előbbre tapodtat sem."

Kovács Péter az az ember, akit mindig, mindenhol elővesznek, ha éppen edzőkérdés van. "Nem olyan nagy baj az" - mondta, hozzátéve, bár sokszor csapták be (sohasem feledi, hogy háromszor is odaígérték már neki a magyar férfiválogatott kapitányi posztját, de egyszer sem kaphatta meg), szeretne ismét dolgozni. De a legfontosabb, hogy végre papíron is lezáruljon a valceai kaland és elhagyhassa végre "ezt a kedves várost."

Anja Andersen, a megmentő?

Az utód, Anja Andersen valóban képes lehet felrázni az állóvizet, karizmatikus, egyben gyakorta kiboruló egyénisége a nehezebb meccsszituációkban is segítségére lehet a csapatnak. Ő ugyanis magasról tesz a szabályokra, ha kell, ásványvizes palackkal püföli a zsűriasztalt, vitatkozik a játékvezetőkkel, sőt a Slagelse edzőjeként, 2006-ban még csapatát is lehívta a pályáról - igaz, utóbbi esetért nemcsak a dán, de az európai szövetség is eltiltotta.

Anja Andersen 1969. február 15-én született Odensében. Pályafutása során szerepelt az Aalborg, az Ikast, a Viborg, a Slagelse, a norvég Bäkkelagets Oslo és a német TuS Walle Bremen csapataiban. Volt norvég, német és dán bajnok, nyert KEK-et a Bremen és a Bäkkelagets csapatával. Összesen 133 mérkőzésen szerepelt a dán válogatottban, 726 gólt szerzett, nyert olimpiát (1996), világbajnokságot (1997) és Európa-bajnoki aranyat (1994, 1996). 2000-ben kezdte edzői pályáját, s a másodosztályú Slagelséből rövid időn belül Európa legjobb klubcsapatát faragta, amellyel 2003-ban EHF-kupát, 2004-ben, 2005-ben és 2007-ben Bajnokok Ligáját nyert. 2008-ban szerződött az FCK együtteséhez, ahonnan tavaly nyáron, a koppenhágai klub csődjét követően távozott.


A román szövetség és a klub régóta szerette volna megnyerni edzőnek, az elmúlt három évben háromszor biztosan felvették vele a kapcsolatot a sportvezetők, ám minden idők egyik legjobb játékosa és háromszoros BL-győztes edzője azonban eddig nem állt soha kötélnek.

2008-ban Gheorghe Tadici távozását követően szövetségi kapitánynak szerették volna megnyerni, de az FCK együttese nem egyezett bele, hogy klubedzője más ország válogatottját készítse fel. A 2009-es kínai világbajnokság után újabb kísérlet történt, de végül Radu Voina maradt a kapitány, tavaly nyáron pedig az Valcea is komoly ajánlattal állt elő, de végül Kovács Péter lett a befutó.

"Andersen mostani szerződtetése százszázalékosan Constantin Roibu igazgató döntése volt, a csapat körüli helyzet meglehetősen feszült volt az utóbbi időben, az eredmények sem voltak annyira meggyőzőek" - nyilatkozta a Pro Sportnak név nélkül Roibu egyik közeli munkatársa. "Egy hétig kereste az ideális megoldást, egy olyan edzőt, akivel a csapat képes lehet megnyerni a Bajnokok Ligáját, így sikerült végre meggyőznie Anját."

Forrás: --

A lépés még a klubigazgatót, Ioan Gavrilescut is meglepte, aki úgy vélte, kisebb csoda, hogy három nappal a Podgorica elleni BL-mérkőzés előtt sikerült Romániába csábítani a szakembert.

Anja Andersen jött, tárgyalt, majd első lépésként minden felesleges embert kizavart a csütörtöki edzésről, a zártkapus gyakorlás után bejelentette, edzőtáborba vonul a lányokkal, hogy jobban megismerje őket.

A Pro Sport beszámolója szerint a csapatot váratlanul érte az edzőváltás, meglepetésként élték meg a dán szakember megjelenését, és ugráltak örömükben.

"Nagyon értékes játékosok alkotják a Valceát, a román kézilabda egyébként is magas szinten áll. De én új stílust szeretnék meghonosítani, hogy a játékos megtanuljon mosolyogni és játszani, mint az észak-európaiak" - nyilatkozta Anja Andersen megérkezését követően.

Egyes helyi újságok élvezettel csámcsognak magánéletén, a bevallottan leszbikus szakember korábban olyan ismert kézilabdázókkal élt együtt, mint Camilla Andersen vagy a német beállós, Maren Baumbach, jelenlegi kedvese a Randers válogatott beállósa, Mette Melgaard (képünkön). A Libertatea és a Pro Sport már arról álmodozik, hátha Melgaard is a Valceába szerződik.

Forrás: AFP

Sőt, a Pro Sport már azt is taglalta, hogy a dán szakember átvehetné a válogatott irányítását is. "Tudom, hogy általában a Valcea és a válogatott vezetője ugyanaz a szakember, nem is zárom ki a jövőben ezt a lehetőséget, de egyelőre szó nincs ilyesmiről" - válaszolta.

A jelenlegi kapitány, Radu Voina csak annyit válaszolt: "Nem akarok hasonló értesüléseket kommentálni. Lehet, hogy Anja ilyet mondott, ezen a világon már minden lehetséges. Én meg túl kicsi vagyok ilyen nagy érdekek mellett."