Vágólapra másolva!
A férfiválogatott bravúros világbajnoki szereplése ellenére nehéz év elé néz a Magyar Kézilabda Szövetség. Az elnökség egyik tagja nyílt levélben mondott le mandátumáról, a Barcelona világklasszis jobbátlövője tömör e-mailben jelezte, nem kíván a magyar válogatottban szerepelni, a főszponzor pedig nem újította meg szerződését. A kommunikáció hiánya sok problémát okozott több esetben is, de Nemcsik Balázs főtitkár szerint azzal legalább nem lehetett vádolni az MKSZ-t, hogy elkapkodta volna a döntést Nagy László ügyében. Információnk szerint egy fideszes politikus személyében új elnökjelölt is érkezhet.

"Hosszas töprengés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a továbbiakban nem kívánok a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja lenni" - áll Ágai Kis András nyílt levelében, amelyet február 7-én hozott nyilvánosságra. A sportriporter azzal indokolta távozását, hogy "az embereknek nem sikerült megfelelően elmondani, divatos kifejezéssel, kommunikálni, hogy voltaképpen milyen tervei is vannak ennek az elnökségnek az olykor igencsak égető szakmai, gazdasági és nagyon nem utolsó sorban morális gondok, problémák kezelésére."

"Azért mondtam le, hátha ezzel elérem azt, hogy megmozdul végre valami" - mondta az [origo]-nak hozzátéve, amikor 2009 májusában beválasztották az elnökségbe, úgy gondolta, a kommunikáció és az újságírás terén szerzett tapasztalataival segíthet a szövetségnek.

"Úgy vettem észre, a vezetés rászorulna arra, hogy a döntéseket jól kommunikálják a nyilvánosság felé. Én hittem a nyilvánosság erejében, az elnökségből ellenben elég kevesen voltak ezzel így. Ahogy meg is fogalmaztam: mitől is változnának érdemben a dolgok, ha még ebben az egyébként igen tiszteletre méltó közösségben is akadnak jó néhányan, akik elég gyakran gondolják úgy, hogy minden bajok okozója a sajtó meg az a fránya nyilvánosság, amikor a szőnyeg alatt is annyi szabad hely van."

A kommunikáció hiányát jól jelzi, hogy amíg kedden Kővári Árpád, a Nagy Lászlóval tárgyaló különbizottság egyik tagja kijelentette, nyilvánosságra hozzák az ügy teljes levelezését, hogy mindenki lássa, minden olyan témát érintettek, amelyre korrekt választ vártak, addig ugyanő csütörtökön visszavonta ezt az ígéretét.

Ágai célzott arra is, hogy a Nagy-szappanopera mellett a további szaporodó kérdésekre, ahogyan ő fogalmazott, a megoldásra váró problémákra a legritkább esetben érkeztek érdemi válaszok. Leveléből az tűnt ki, ezekről a kérdésekről nem vagy nem mindig egyeztetett érdemben az elnökség, tehát az említett kommunikációhiány mellett a döntési mechanizmusokkal is baj volt.

Az [origo] információja szerint új elnökjelölt is színre léphet Hadházy Sándor fideszes országgyűlési képviselő személyében. Megkerestük Hadházyt, aki Siófokon kihelyezett frakcióülésen vett részt, titkárnője csak annyit közölt, a képviselő hétfőn válaszol kérdésünkre.

Januárban Sinka László elnöktől már megkérdeztük, mennyi a realitása az esetleges elnökváltásnak, miután az úgynevezett látványsportágak többségében az elmúlt évben ez a lépés már megtörtént.

"A kézilabda-szövetségben nincs bebetonozott helyem, én kifejezetten szeretném, ha néhány olyan személlyel találkoznánk, akit ide lehet édesgetni, ha kell, akár vezetőnek is. Érdekünk, hogy minél tőkeerősebb kör jelenjen meg. 1993-ban nem arra kaptam megbízatást főtitkárként, hogy pénzt szerezzek, ezt én találtam ki magamnak, ezért hajtottam, elég sokat, vagy kétmilliárd forintot belapátoltam a szövetségbe. De sohasem vagyok elégedett, jöhet más, aki képes erre, vagy többre" - mondta akkor Sinka.


A nyílt levél által is felvetett kérdésekkel az [origo] megkereste a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárát, Nemcsik Balázst. "Ágai Kis András valóban tájékoztatott bennünket, hogy lemond az elnökségi tagságáról, tudomásul vettük. Olvastuk nyílt levelét, állításait tiszteletben tartottuk" - mondta Nemcsik.

- A válogatottságot végül lemondó Nagy László esetében miért nem volt határozott, karakán véleménye a szövetségnek immáron másfél éve? Miért nem mondta el legalább a szövetség feketén-fehéren, mi a probléma: mit hiányolt a játékos, miért halogatta a visszatérését, a szövetségnek erről mi volt a véleménye?
- Nagy László esetében a szövetség igyekezett olyan korrekt módon kezelni az ügyet, hogy az megnyugtatóan záruljon. Végig megadtuk a lehetőséget, hogy döntsön, és tudom, hogy külső szemlélőként úgy érezhető, könnyű megoldást találni, de nem ez a helyzet. Azt azért hangsúlyozom, nem egyéni döntésről volt szó, nem nekem vagy valaki másnak kellett kimondani a végső szót, itt egy szövetség, egy testület tárgyalt egy játékossal. Ez már korábban előrevetítette, hogy ez hosszabb ideig is elnyúlhat. Ez két félnek az ügye, s tegyük hozzá, Laci sem járult hozzá a gyors megoldáshoz.

- De azért másfél év alatt legalább mondhatott volna valamit a szövetség, hogy a szurkolók se az MKSZ-t ne nézzék hülyének, se a játékost ne árulózzák esetleg feleslegesen. A történet olyan, mint amikor egy rossz kapcsolatban az egyik fél a másikra vár, hogy mondja ki a szakítás tényét.
- Példákat lehet felhozni, de azért ez elég érzékeny tárgyalás volt, ahol nem lehetett mindent nyíltan végezni, noha nem államtitokról volt szó. Azzal biztosan nem lehetett vádolni bennünket, hogy elkapkodtuk volna a döntést.

- Mi a véleménye Nagy László döntéséről, illetve annak közlési módjáról?
- Elfogadjuk, tudomásul vesszük. Vártuk, hogy lezáruljon az ügy, ez most megtörtént, tovább lehet lépni.

- Miért övezte ekkora titok, hogy kapott Pérez Carlos pénzt a világbajnoki szereplésért, vagy nem? Mennyire egészséges helyzet az, hogy klubvezetők is az elnökségben ülnek, ráadásul a Veszprém vezetője tárgyaljon saját játékosával a válogatottban való részvételről?
- Maradjunk annyiban, a játékossal a klubja egyezett meg, nagyon örülünk, hogy egy sikeres együttműködésen vagyunk túl. Nem mondok újat, Pérez idős, 40 éves kézilabdázó, akit kímélni kell. Játéka sokat segített, gondoljunk csak a németek elleni középdöntő-mérkőzés második félidejére. Az elnökségben találhatók klubvezetők, az biztos, hogy ezek az emberek a szövetség érdekeit tartják szem előtt, de a legfontosabb mindig a játékos. Pérez esetében például az, hogy 40 évesen ne tegyük kockára egészséges sportpályafutását.

- A férfiaknál sem ideális a helyzet, hiszen Mocsai Lajos kinevezését évekig meggátolta kenyéradója, a Veszprém. Mi lesz Mocsai sorsa, ha a válogatott jövő tavasszal olimpiai selejtezőt játszik, a Veszprémnek pedig a BL-re kell készülnie?
- Nem tudom, mi lesz 2012-ben. Az biztos, hogy a Lajossal elkezdett együttműködés továbbtart, a válogatott és a klubmunka pedig időben egyébként is elkülönül. A kérdés addig nem aktuális, amíg mindkét helyen el tudja látni ilyen magas szinten a feladatát.

- Mi a helyzet Csoknyai Istvánnal? A válogatott korábbi szövetségi kapitányát hivatalosan nem váltották le a tavalyi Eb után, csupán a vb-selejtezők idejére szakmai igazgatóként fölé helyezték Mocsai Lajost. A vébén azonban már Juhász István segítette a munkát.
- Lehet, hogy nem kommunikáltuk jól, de Csoknyai Istvánnal tavaly nyáron közös megegyezéssel szerződést bontottunk, az Eb-selejtezőkön már Juhász István segítette a csapat munkáját.

- A női válogatott edzője, Mátéfi Eszter jelenleg klubcsapat nélküli. Ő most akkor főállású kapitánynak tekinthető?
- Az, hogy főállású kapitány valaki, csak azon múlik, belefér-e a munkájába egy klubcsapat, vagy nem. Mátéfi Eszter készíti fel továbbra is a női válogatottat, a fő cél, hogy a németeket legyőzzük a nyári vb-selejtezőn.

- A szövetség főszponzorával, a Telenorral december végén lejárt a szerződés, a januári megbeszélés milyen eredménnyel zárult? Igaz-e, hogy a cég ahhoz köti további támogatását, hogy életbe lépjen a törvény, amelynek hatására az üzleti vállalkozások a társasági adó 70 százalékát az öt kiemelt labdajátékot (a foci mellett a kosár-, a kézi-, a vízilabda és a jégkorong) érintő befektetésekre fordíthatják?
- Igen, ez így igaz. A cég hat évig a főtámogatónk volt, ez a szponzorációs együttműködés december 31-én véget ért. Keressük továbbra is a partnereket, a támogatókat, akik látnak lehetőséget a kézilabdában, akik mellénk állnának. Nagy feladatok várnak ránk, előttünk áll még az olimpia, reméljük, mindkét csapatunk kivívja a szereplést, 2014-ben pedig a horvátokkal közösen megpályázott női Európa-bajnokság adhat új lendületet a sportágnak itthon.

Megkerestük Vanyus Attilát, a Győr elnökét és az MKSZ alelnökét, aki elmondta, nem ért egyet az Ágai által jegyzet nyílt levéllel, de a Nagy-ügyről markáns a véleménye.

"Ezt az egészet el kellett volna már felejteni! A legutóbbi elnökségin felálltam, s mondtam, majd visszajövök, ha végeztek a témával, engem nem érdekel. Ha a játékosnak olyan szállodák nem felelnek meg, mint a füredi Ramada, ahol kinyalják a seggünket, ha az általunk adott szuperbiztosítás nem jó, akkor nincs mit tenni. Tízeurós napidíjról beszélünk? Én egyet sem adtam volna! Hogy Szombathelyen csuklós busz jött a csapatért, s vitte a két km-re lévő csarnokba? Na és? Hibáztak a szervezők, ezt a megoldást találták ki hirtelen, jó poénnak fogták fel a fiúk. A csapat Nagy nélkül is úgy dolgozott a világbajnokságon, mint az őrült, akkor miről beszélünk?"

Vanyus elmondta, szerinte a szövetségnek kellett volna lépni, de nem akarták megkönnyíteni a játékos dolgát. "Vártuk, mondja ki ő a végső szót. Ha lemondunk róla, most hallgathatnánk, hogy bezzeg jött volna, de a szövetség..."

Az alelnök azt nem tudta megmondani, hogy az egykori kapitány, Csoknyai István valóban szerződést bontott-e a szövetséggel a nyáron, de arra sem tudott válaszolni, hogy Mátéfi Eszter békéscsabai távozása hatással volt-e jelenlegi munkaviszonyára.