Vágólapra másolva!
Miután a hazai bajnoki és kupaelsőség evidencia, egyetlen komoly célja lehet a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapatának: a Bajnokok Ligája-döntő elérése. Konkoly Csaba vezetőedző szerint jó úton jár a csapat, nem aggódik a következő szezonra átalakuló keret miatt sem. Sokkal aggasztóbbnak találja a magyarországi utánpótláshelyzetet, egységes koncepciót és szemléletbeli váltást szorgalmaz, mert úgy véli, szakmailag is komoly gondok vannak. Szerinte az egységről és az összefogásról csak beszélnek a sportágon belül, de lassan tenni is kellene érte valamit.

- Mennyi pluszmunkát kell végezni a sikeres BL-szerepléshez egy olyan bajnokság mellett, amelyben kevés alkalommal izzad meg komolyan a csapat?
- Az elmúlt években elkövettük azt a hibát, hogy ha itthon rangadót nyertünk, azt hittük, ez a tempó és játék elég lehet nemzetközi szinten is. Ez megzavarta a fejeket, az enyémet is. Majd kimentünk az idegenbeli BL-meccsre, és vagy nehezen nyertünk, vagy kikaptunk. Ezen rossz tapasztalatok miatt most új módszert vezettünk be, a Széchenyi Egyetem 20-22 éves játékosokból álló fiúcsapatával edzünk együtt.

- Bár, gondolom, az eredmény lényegtelen ezeken az edzéseken, a világ egyik legjobb női együttese mire képes egy fiúcsapattal szemben?
- Ha komolyan vesznek bennünket a srácok - márpedig mindig ezt kérem tőlük -, akkor győznek. De tíz sosincs közte. Ha odafigyelnek, hogy még véletlenül se okozzanak sérülést, akkor nagyon szoros meccseket játszunk. A lényeg nem is az eredményen van, fontosabb, hogy játékszituációkat tudjunk gyakorolni. Egymás ellen ez egy idő után nem fejleszthető, mert mindenki ismeri a másikat. A fiúk ellen viszont nagyobb hatásfokkal, nagyobb intenzitással és sebességgel dolgozhatunk, más ellenük gyakorolni az indulócselt, lövőcselt. Kétségtelenül gyorsítanak bennünket, ez sokat segít például a védekezéshez fontos visszarendeződésben.

- Egy agyonvert hazai mezőny mellett mi a fő cél nemzetközi szinten?
- Amikor szezon elején szerződést hosszabbítottam, gondoltam egy merészet, és kijelentettem, hogy az idén BL-döntőt kell játszanunk, és ha már odajutunk, nyerjük is meg. Az, hogy itthon bajnoknak és kupagyőztesnek kell lennünk, az evidencia. A fő cél a BL-döntő, lehet, nagyképűen hangzik, de ha tartjuk a formánkat, el is érhetjük. Ehhez persze az is kell, hogy a sajtó ne mondja azt három forduló után, hogy csoportelsőként már elődöntősek vagyunk, van előttünk három nehéz mérkőzés, azt még hoznunk kell.

Forrás: MTI/EPA/Trond Teigen
Forrás: MTI/EPA/Trond Teigen

- A következő szezonra érkezik a norvég világklasszis beállós, Heidi Löke, hallani a szerb Andrea Lekic, illetve a Podgorica montenegrói jobbszélsőjének, Jovanka Radicevicnek szerződtetéséről is. Ez azt jelenti, lesznek távozók, az Audi ETO két szurkolói csoportja pedig már nyílt levélben kérte a klub vezetését, hogy ne engedje el Aurelia Bradeanut és Simona Spiridont. Mi a véleménye ezekről a lépésekről?
- Ahogy azt a klub vezetői már többször kommunikálták, három dolog miatt kellett így dönteni: fiatalítás, anyagi kondíciók és egészségi problémák. Spiridonnak lejárt a szerződése, nem ajánlott neki újat a klub, mert helyére Heidi Löke érkezik. Bradeanunak tettünk ajánlatot, de nem tudtunk megállapodni. Az biztos, két olyan kiváló sportemberről van szó, akiknek nem a teljesítményük miatt kell távozniuk.

- A BL-ben mutatott védekezés (három meccsen hatvan kapott gól) kiváló, az érkezőkkel hogyan gondolja jövőre elérni ugyanezt a színvonalat? A keret kicserélődése előrevetíti-e azt, hogy mozgékonyabb lesz az ETO, és másfajta védekezést alkalmaz majd?
- Van olyan pont a szerződésemben, amely szerint lehet, nem is nekem kell majd jövőre megszerveznem a védekezést. (Úgy tudjuk, az ETO vezetése felmondhatja az edző szerződését, ha a csapat nem jut be a döntőbe a BL-ben - a szerk.) De én nem aggódnék a következő szezon miatt. Idén már jól alkalmazzuk a 3-2-1-es védekezést, ez sokat javított a hatosfalas rendszer működésén is. Ezekhez kell megtalálni a megfelelő embereket.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Forrás: MTI/Kovács Anikó

- "Fiatalítani és magyarítani", nyilatkozta a közelmúltban. Vannak tehetséges fiatalok?
- Győrben annyira nagy a választék, hogy ha a második csapat megnyeri az NB I/B-t, és még sikerül egy kis pénzt szerezni, akkor az Etóka is elindul az élvonalban. Persze, nem ETO néven, de vállalni kell az indulást, hogy a játékosaink komoly lehetőséghez jussanak. Egy idő után ugyanis eredménykényszer van rajtunk, elválik, kiből lesz jó játékos és kiből nem. Aki kinövi a másodosztályt, abból kérdés, lesz-e NB I-es játékos, utána azt kell figyelni, azok közül ki lehet NB I-es éljátékos, és ki képes nemzetközi szinten is teljesíteni. Sok kézilabdázót termel ki a klub, aki meg tudott ragadni az ETO-ban, itt van közöttünk most is. Aki nem felelt meg és távozott, az fúj és köpköd ránk. Én mindenkinek, akiről kiderült, nem alkalmas az ETO-szinthez, azt tanácsoltam, ha van ajánlata, menjen el, hogy megtapasztalja, milyen máshol a világ. Mindig azt mondjuk, edzeni, edzeni és edzeni kell, de a valóság az, hogy leginkább játéklehetőség szükséges.

- Volt olyan játékos, akire azt mondták Győrben, hogy nem kell, de később, más csapatnál nyújtott teljesítménye alapján kiderült, hogy tévedtek?
- Nem igazán. De nem titkolom, évekkel korábban megkerestük a ferencvárosi Szamoránsky Piroskát, hogy jöjjön vissza Győrbe, ám nemet mondott. Akadtak olyan játékosaink, mint Kisfaludy Anett vagy Hosszú Boglárka, akiknek azt javasoltam, csak kölcsönjátékosként igazoljanak el. De ők kölcsönbe nem akartak menni, végleg távoztak. Fiatalság, konokság. Most Kisfaludyt visszahoznám, mert Érden olyan teljesítményt nyújt, ami több mint biztató, de élő szerződésből drága lenne kivásárolni.

- A korosztályos válogatottak hatvan-nyolcvan százaléka Győrből kerül ki. Mennyire szorul reformra a magyar utánpótlásképzés?
- Utánpótlásszinten komoly problémák vannak. Amikor én voltam ifiedző, nehéz ellenfélnek számított a Debrecen, a Békéscsaba vagy a Dunaújváros, harakirire mentünk mindegyikkel, idegenben nem is számítottunk esélyesnek. Most, ha szoros a meccs, akkor csak tízzel nyerünk. Óriási a kontraszt szakmailag. Nyugodtan megsértődhetnek a kollégák, de ez van. A serdülőket kivéve minden korosztályban dolgoztam, könnyebben átlátom a helyzetet. Szövetségen belüli egységes koncepció kellene, mert nagyon le vagyunk maradva a nemzetközi világtól. Emlékezzünk csak az Eb-re, ahol az évekig lefapapucsosozott hollandok elvertek bennünket.

- Szavaiból úgy érződik, mintha egy megállíthatatlan folyamatról beszélne.
- Sajnos nem tudom, hogy megállítható-e. Egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a rohanó világgal, az internet elvonja a fiatalokat a sporttól, ráadásul kiment egy kiváló testnevelő-generáció, akik még komoly szinten foglalkoztak a kézilabdával. Tíz évvel ezelőtt jóval magasabb szinten volt egy diákolimpiai döntő is, mint a jelenlegi NB I-es ifimeccsek döntő többsége.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- Dolgozott a válogatott mellett másodedzőként, de a Győr abba nem egyezett bele, hogy szövetségi kapitány legyen. Mennyire izgatná a feladat?
- Óriási megtiszteltetésnek tartanám, de jelenleg nem aktuális, hiszen van kapitány. A régi emlékek viszont szépek, Hajdu János mellett egy olimpiai ciklus hajrájában vehettem részt, hatalmas élményt jelentett. Hogy a Győr nem engedett el, azt kicsit Mocsai Lajos és a Veszprém esetéhez volt hasonló, én úgy vélem, egy fenékkel két lovat nem lehet megülni. Lehet, életem hülyeségét követtem el, hogy túl fiatalnak éreztem magamat, de úgy gondoltam, segítőként hasznosabb lehetek.

- Mi a véleménye a női válogatott decemberi Eb-szerepléséről, a tizedik helyről? Mennyire lesz nehéz a németek ellen kiharcolni a vb-részvételt?
- Az Európa-bajnokságon azt láthattuk, lemaradtunk az élmezőny mögött, mind védekezésben, mind támadásfelépítésben és a befejezések pontosságában. Pedig sohasem látott jó sorsolásunk volt, csak visszaütöttek a hollandok. Azok a hollandok, akik meg merték lépni a fiatalítást. A németek elleni vb-selejtező nagyon nehéz lesz. Minden tiszteletem Ferling Bernadetté vagy Pálinger Kataliné, de az nem jó jel a jövőre nézve, hogy még mindig rájuk van szükség, és nincs fiatal tehetség a pótlásukra. Koncepcionális és szemléletbeli váltásra lenne szükség, óriási egység kellene, de úgy érzem, ez még várat magára. Beszélhetünk mi egységről és összefogásról, ha vannak olyan klubok, amelyek nem engedik el válogatott összetartásokra a korosztályos játékosokat. Ilyenkor kinyílik a bicska az ember zsebében, és felteszi a kérdést magának: csak beszélünk vagy teszünk is érte?

- Egy észak-európai válogatott esetében még lehetne azt mondani, hogy egy elbukott világverseny akár jót is tehet neki, hiszen a norvégok és a dánok talpra tudnak állni. Számunkra viszont létfontosságú a vébé, hiszen az olimpiai szereplés múlik rajta.
- Így van. A franciáknál Olivier Krumbholz már 2004-ben tudta, hogy azt az idősebb, egy évvel korábbi világbajnok garnitúrát le kell váltania. Tudta, hogy ha nem jönnek az eredmények az új csapattal, akkor sem rúgják ki. Tudta, melyik fiatal korosztályhoz kell nyúlnia a csapatépítés jegyében. Ennyi kellene itt is: komoly szakmai munka, türelem és bizalom. Mi viszont csak kongatjuk a vészharangot, miközben ugyanott tartunk, mint a 2008-as olimpia előtt, amikor nagy küzdelmek árán harcoltuk ki a pekingi részvételt.

A Bajnokok Ligája középdöntőjének 4. fordulójában, vasárnap Lipcsébe látogat a Győri Audi ETO KC. Görbiczék ugyan február 13-án nehezen verték 25-20-ra a német csapatot, ennek ellenére idegenben is esélyesként lépnek pályára.

"Szinte minden munkát elvégeztünk, amit kellett a Lipcse elleni összecsapásra" - mondta Konkoly Csaba vezetőedző. "Arra törekedtünk, hogy megmaradjon a larviki lendület, remélem, sikerült megtartani azt a formát, amellyel Norvégiában nyertünk legutóbb. Leszűrtük az itthoni mérkőzés tapasztalatait, akkor sok hibát követtünk el, a lányok nem tartottak be minden taktikai utasítást. Most ismét az lesz a feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a területeket, ahol az ellenfél fölé tudunk kerekedni. Pálinger Katalin sérülése lassan, de fokozatosan javul, Simona Spiridon térdsérülése után már százszázalékos munkát végzett az edzésen."

A németeknek komoly gondot okozott a felkészülés, az elmúlt héten Karolina Kudlacz, Natalie Augsburg, Loraine Hellrieger és Katja Schülke is influenzás tünetekkel betegeskedett, Ania Röslernél még a H1N1-vírust is kimutatták.

Nők, középdöntő, 4. forduló, II. csoport:
HC Leipzig (német) - Győri Audi ETO KC 14.30
v.: Gusko, Repkin (fehéroroszok)

A csoport másik mérkőzésén:
Dinamo Volgográd (orosz) - Larvik (norvég) 23-32 (11-16)

Az állás: 1. Larvik 6 pont/4 mérkőzés (115-92), 2. Győri Audi ETO KC 6/3 (76-60), 3. Dinamo Volgográd 2/4, 4. HC Leipzig 0/3

A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe.