Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy ki kell hagynia a budapesti divízió I-es világbajnokságot a magyar hokiválogatott egyik fő riválisának. A héten születik döntés arról, hogy a japán jégkorong-válogatott a távol-keleti országot sújtó természeti katasztrófa után részt tud-e venni az április 17. és 23. közötti tornán.

Erről a nemzetközi sportági szövetség (IIHF) tájékoztatta a tornát rendező magyar szövetséget.

Az IIHF közleményében az áll, a Japán Jégkorong Szövetség a héten egyeztet a közelgő vb-ken (felnőtt, U18 és női) szereplő válogatottak szakvezetőivel, hogy a csapatok tudják-e vállalni az indulást.

A japán válogatott az egyik fő vetélytársa lehet a házigazda magyaroknak divízió I-es világbajnokságon, melyen az A csoportból kiesett olaszok mellett a hollandok, a spanyolok és Dél-Korea vesz részt. A torna győztese jut fel a jövő évi A csoportos vb-re. A japánok az elmúlt öt évben rendre a harmadik helyen végeztek csoportjukban a divízió I-es vb-n.

Japánt a múlt pénteken 9-es fokozatú földrengés rázta meg, és ennek nyomán szökőár pusztított a partvidéken. A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak, illetve azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek.

A távol-keleti országban a természeti csapás után törölték a hokis Ázsia-liga döntőjét, illetve elhalasztották a tokiói műkorcsolya-vb-t. Elképzelhető, hogy az ország futballválogatottjának ki kell hagynia a júliusi Copa Américát, miután a japán bajnokság elmaradt fordulóit nyáron pótolják.