Vágólapra másolva!
A Győri ETO nőikézilabda-csapatának semmi esélye nem volt az Itxako Navarra elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben: a 26-21-es idegenbeli vereség után a győri visszavágón is végig a spanyol együttes irányított, Görbicz Anitáék végül még a 24-24-es döntetlennek is örülhettek. Az ETO zsinórban ötödször játszott elődöntőt, és csak 2009-ben járt sikerrel, igaz, akkor a döntőben kikapott a Viborgtól.

női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő:
Győri Audi ETO KC - Itxako Navarra (spanyol) 24-24 (10-12)
v.: Nenad Krstic, Peter Ljubic (szlovénok)
Győr: Pálinger, Lunde-Haraldsen (kapusok), Amorim 2, Bradeanu 1 (1), Gros 2, Görbicz 8 (4), Hornyák 4, Kovacsics 2, Mayer 1, Mraviková 2, Orbán, Schatzl, Spiridon, Vérten 2.
Itxako: Navarro Gimenez, Stefani Gava (kapusok), Aguilar Diaz 3, Alonso 6 (3), Barno, Barbosa 5, Egozcue 1, Fernandez 1, Kurbanova, Martin, Pena 1, Pinedo 2, Soit 2 (1), Turej 3 (1).
kiállítás: 8, illetve 12 perc
hétméteres: 6/5, illetve 6/5
(az első mérkőzésen: 21-26)
továbbjutott: az Itxako, 50-45-ös összesítéssel.

Mínusz ötről felállni elvileg nem okozhatott gondot a Győri Audi ETO KC nőikézilabda-csapatának, ám az elődöntő első, spanyolországi mérkőzését, majd a hazai pályán lejátszott, nyögvenyelősen megnyert Vác elleni elődöntő után még a legelvakultabbak is azt mondták, komoly bravúrra lenne szükség az Itxako elleni BL-elődöntős visszavágón.

Görbiczéket szinte irigyelni lehetett, hogy a meglepetéscsapat ellen kell bejutni a BL-döntőbe, noha a spanyol csapat a sorozatban már elintézte a Valceát, a Podgoricát és a Ljubljanát is. A Győr pedig hiába jutott zsinórban ötödik alkalommal elődöntőbe a legrangosabb sorozatban, finálét mindössze egyszer, két éve vívhatott (akkor a Viborg nyert).

Az egy héttel korábbi, ötgólos vereség ellenére Konkoly Csaba és a csapat bizakodva várta a mérkőzést, ám gyorsan kiderült, hiába a fantasztikus közönség, az óriási hangorkán, ez a spanyol csapat nem ijedős.

A 8. percben ugyan Amorim góljánál 2-1-re még a Győr vezetett, de ezzel el is fogyott a tudomány. Pedig az Itxako sokáig elő sem vette titkos fegyverét, a hatékony nyitott védekezést, az impotens hazai támadásokat szűrték, Navarro fogta a foghatót, a túlzott felső sarkos lövések vagy a kapufán csattantak vagy elkerülték a hálót.

Görbicz hetest rontott, a másik oldalon Barbosa és Alonso jól játszott, csakúgy, mint Aguilar, aki a legkisebb réseken is betörve szerzett gólt.

Konkoly 4-7-nél időt kért, és üvöltve dühöngött a puhány védekezés miatt, mondván, úgy nem lehet meccset nyerni, hogy nincs ütközés, és sárgát is csak ő kap reklamálás miatt.

A lányok megijedtek kicsit, Hornyák remekelt, 8-8-nál sikerült is utolérni az ellenfelet. A hajrá azonban ismét a vendégeké lett, akik megérdemelt, 12-10-es előnnyel mehettek pihenőre.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Szünet után pár pillanatig elhihette a győri közönség, lesz esély, hiszen Gros átlövését Mravíkova gyors indulásgólja követte, ám az ikszről nem tudott továbblépni a Győr. Az Itxako fantasztikusan védekezett, a villámléptű Vérten egyetlenegyszer tudott megszökni - akkor is fejbe lőtte Navarro kapust -, Görbiczék nem találták meg azt az ellenszert, amely megoldást jelenthetett volna.

Turey és Aguilar megrázta magát, 13-16-nál ugyan még több mint húsz perc állt a magyar bajnok rendelkezésére, de érezni lehetett, ez a hajó elment.

Az állandósuló háromgólos spanyol előny a hajrára elfogyott, de akkor már Konkoly Csaba időkérésénél lehetett tudni, a cél a meccs megnyerése lehet csupán, nem a továbbjutás.

Ez sem sikerült, a vége 24-24 lett, az Itxako megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája idei döntőjébe.

Itxako Navarra: tíz éve folyamatos a javulás

Az 1972-es alapítású Itxako felemelkedése az 1999-2000-es évadra tehető, amikor a csapat megnyerte a másodosztályt, és feljutott a spanyol élvonalba. A 2003-04-es szezonban már az EHF-kupában szerepelhetett, a norvég Tertnes és a szlovén RK Piran kiverését követően a nyolcaddöntőben éppen a Győr állította meg az együttest. A magyaroknál már akkor szerepelt a keretben Vérten és Görbicz, a spanyolok legjobbja pedig a szezon végén éppen Győrbe szerződő román Simona Gogirla volt.

2004 nyarán érkezett a csapat élére Ambrosio Martín Cedrés (ahogy mindenki ismeri, Ambros Martín), az akkor 36 esztendős vezetőedző komoly játékosmúlttal ült le a kispadra, tagja volt ugyanis a Portland San Antonio 2000-ben KEK-et, 2001-ben pedig BL-t nyert csapatának.

Irányításával az együttes szárnyal, 2008-ban még rosszabb gólkülönbséggel szorult a hazai bajnokság második helyére, és elbukta az EHF-kupa fináléját is, de 2009-ben a két színtéren sikerült a duplázás, a tavalyi bajnoki arany után pedig idén egypontnyira van a klub történetének harmadik bajnoki aranyától.



Konkoly Csaba sorsa pedig már a vezetők kezében, információnk szerint ugyanis az edző szerződésében volt olyan kitétel, hogy ha nem jut a csapat BL-fináléba, akkor elküldhetik. Erre célzott korábbi, [origo]-nak adott interjújában, amikor azt mondta: "Van olyan pont a szerződésemben, amely szerint lehet, nem is nekem kell majd jövőre megszerveznem a védekezést."

A meccs után pedig már így nyilatkozott a győriek vezetőedzője: "Annyiban mindenképpen jobb volt az ellenfél, hogy taktikusan tudta tartani a hazai pályán kiharcolt előnyét, ráerőltette játékát a védelmünkre. A mi támadás befejezéseink nem voltak pontosak, ráadásul amikor sikerült ritmust váltanunk, akkor sem tudtunk ezzel élni. A döntőbe jutás a második félidő közepén úszott el, amikor még mindig kétgólos hátrányban voltunk, és összesítésben hetet kellett volna ledolgoznunk."

Online közvetítés - első félidő

Két kihagyott helyzettel kezdődött a mérkőzés, az első két percben nem született gól. Míg Barbosának az első lövése mellé ment, a második már nem, ezzel 0-1. Görbicz hetesből lőtte az első magyar gólt (1-1). A folytatásban sokat hibáztak a csapatok, perceken át nem láthattak gólt a győri nézők. Ez a vendégeknek kedvezett. Amorim aztán a nyolcadik percben megunta a gólcsendet, és óriási gólt dobott a jobb felső sarokba (2-1).

3-1 helyett 2-2: Navarro hetest fogott, Turey pedig egy lerohanás után nem hibázott. Barbosa lövésébe beleért Haraldsen, de a labda becsorgott, ismét vezetnek a spanyolok (2-3). Turey gólra váltotta a hetesét (2-4), Görbicz viszont egyszer lépéshibát követett el, majd egy újabb támadás végén bátran lőtt távolról, de a labda fölé szállt. Hornyák egy erőszakos betörést követően 3-4-re módosította az állást.

A félidő felénél hiába volt emberelőnyben a Győr, nem tudott a két perc alatt gólt szerezni, majd Görbicz hetest hibázott, a kapufára lőtte a büntetőt.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Vége a pechszériának? Haraldsen büntetőt fogott, Hornyák pedig - emberelőnyben - ismét magabiztosan szerzett gólt, ezzel 4-4 lett. A döntetlennek nem örülhettek sokáig a hazaiak, sőt a 19. percben két gyors spanyol góllal már 4-6 volt oda.

Görbicz bátran, de kevés eredménnyel játszott, távoli bombája a felső kapufáról pattant vissza. Alonso viszont a másik oldalon szép mozdulattal emelt a magyar kapuba, az eredmény a huszadik percben 4-7. Összesítésben nyolc gól a magyar hátrány.

Eredménytelen ETO-támadás után Alonso bal keze megint villant (4-8), de Amorim szerencsére gyorsan szépített (5-8). Hornyák a Győr eddigi legjobbja, beosont a kapu elé a spanyol védők között, és belőtte a hatodik magyar gólt.

Mravíková a balszélről szépen emelt, de a labda a kapufán landolt. A román Bradeanu viszont belőtte a győri büntetőt, már csak egy gól a különbség (7-8), összesítésben persze még mindig hat.

A 26. percben Görbicz egy ritmusváltás után parádés gólt szerzett, lélektani szempontból ez fontos találat lehet (8-8). Sajnos Aguilart nem lehetett megállítani, ráadásul két és fél perccel a szünet előtt Alonso büntetőből 8-10-re alakította az eredményt.

Görbicz a balszélről szépségdíjas gólt szerzett (9-10). Alonso a jobbszélről, Barbosa középről talált be, majd Görbicz szépítő gólját követően a spanyolok időt kértek (10-12). Több gól már nem esett az első félidőben.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Második félidő

Két és fél perc sem kellett a Győrnek, hogy egyenlítsen; Gros és Mravíková góljánál majdnem felrobbant a győri csarnok. De a spanyolok pillanatokon belül belőtték a tizenharmadik góljukat.

Fernandez kétperces kiállítást kapott, az emberelőny első győri helyzetéből Mravíková a felső lécet találta telibe. A brazil Amorim sem volt sikeresebb, lövését Navarro kivédte. Haraldsen hosszú indításából Vérten egyenlítő gólt lőtt (13-13).

A portugál Barbosa egy lövőcsel után a magyar kapu bal oldalába bombázott, ő a spanyolok legszebben játszó kézise (13-14).

Spiridont két percre leküldték, Turey rögtön ki is használta az előnyt (13-15). Aguilar a negyedik lövéséből a harmadik gólját szerezte (13-16). A Győrnek jelen állás szerint nyolc gólt kellene dobnia a továbbjutáshoz (és közben persze egyet sem kapni).

Gros az elsőt belőtte a jobbszélről (14-16). Görbicz átlövésgólja besurrant, 15-16. A kapuba beállt Pálingert a jobbszélről verték át a spanyolok, erre Vérten reagált nagyon gyorsan (16-17).

Az Itxako újabb két góllal keserítette a hazai nézőket (16-19). Az ETO emberelőnybe került, de nem sokáig, mert egy győri játékost is kiküldött a játékvezető.

A 16. percben Görbicz trükkös büntetővel hozta közelebb a Győrt a spanyol csapathoz (17-19). A Navarra is hét méterről büntetett, 17-20.

Kovacsics góljával két gól a különbség (18-20). Vérten fejbe lőtte Navarrót, magyar hetes, spanyol kettő perc: Görbicz bedobta a büntetőt (19-20).

Kiállítás a győri csapatból is (még Konkoly Csaba vezetőedző is büntetést kapott), Soit büntetőből növelte a vendégelőnyt (19-21).

Mravíková-góllal próbált zárkózni az ETO (20-21). Görbicz nem tudott egyenlíteni, mert a kapufát találta el. Kovacsics viszont gólt lőtt, így megvan az egyenlítés (összesítésben öt gól a spanyolok javára). Egyértelmű, hogy a győriek már csak abban bíznak, hátha összejön a győzelem.

Spanyol időkérés után Görbicz rosszul passzolt, Mravíková kemény mozdulattal állította meg a spanyol támadást, a vendégek szabaddobással jöhettek. Két és fél perccel a vége előtt megszerezték a huszonkettedik góljukat is a vendégek, azaz a Győrnek 150 másodperc alatt kellene hét gólt szerezni a továbbjutáshoz.

Görbicz gólra váltotta a hetest, 22-22.

Spanyol kiállítás, magyar gól (Hornyák dobta), magyar vezetés (23-22). Felvillant egy esetleges győzelem reménye, de az Itxako emberhátrányban is dobott két gyors gólt (Pena még a látványra is odafigyelt, és cunderezéssel lőtte az utolsó vendéggólt), majd csak sikerült elérni, hogy ne vereség, hanem csak döntetlen (24-24) legyen a vége.

Előzmények - Görbicz álma a BL-győzelem

A győri csapatot már az első meccs előtt esélyesebbnek nevezte az ETO irányítója, Görbicz Anita: "A két mérkőzés alapján szerintem mi vagyunk az esélyesebbek. Remélem, sikerül majd azt a taktikát alkalmazni, amit eltervezünk. Bármi is lesz az első meccs végeredménye szombaton, a továbbjutásról úgyis a visszavágó dönt majd. Ezek alapján meglepő volt, hogy a spanyolok az első meccsen viszonylag simán, 26-21-re győztek.

A magyar csapat edzője, Konkoly Csaba az ötgólos vereséget követően azt monda: minden játékosa tudja, hogy hol rontották el az idegenbeli mérkőzést, miért lett 26-21 a végeredmény. Ugyanakkor a hátrányt abszolút nem tartja ledolgozhatatlannak, csak éppen - ahogyan fogalmazott - nem szabad kihagyni a győri visszavágón.

A magyar bajnok az első meccsen nem játszott jól, Görbicz Anita például csak három gólt szerzett, pedig nagy álma, hogy egyszer végre megnyerje a kupát: "Sok célom van még, a BL-trófea például nagyon hiányzik, szeretném megnyerni" - mondta Görbicz az [origo]-nak.

A Győr már évek óta ott van a legjobbak között, hiszen idén zsinórban ötödször jutott be a négy közé, ám a végét mindig elrontotta. Az öt elődöntőből csak egyet vett sikerrel az ETO, 2009-ben bejutott a fináléba, de nyernie nem sikerült. A dán Viborg ellen hiába nyertek Pálinger Katalinék két góllal, a visszavágón, hazai pályán hárommal kikaptak.

Az ETO másfél éve már összecsapott a BL-ben a navarrai együttessel. A 2009-2010-es évad csoportkörének november 1-jei meccsén a magyar bajnok hazai pályán drámai küzdelemben egy góllal tudott nyerni úgy, hogy öt perccel a lefújás előtt még kettővel a vendégek vezettek. Két héttel később Spanyolországban már jobban ment, 10-9-es félidő után 20-14-re nyert az ETO, elsősorban a védekezésének és Vérten Orsolya hat találatának köszönhetően.

"Elszántságot látok a szemekben, átérzik a lányok is, hogy milyen fontos lesz ez a mérkőzés. De az is biztos, hogy szükségünk lesz a közönségünk fergeteges buzdítására az egész mérkőzés alatt. Ők akár 2-3 plusz gólt is jelenthetnek egy ilyen összecsapáson" - bizakodott a visszavágót megelőzően Konkoly Csaba.

A másik elődöntő programja:
Buducsnost Podgorica (montenegrói) - Larvik (norvég), vasárnap 19.30 (első meccs: 20-25)