Vágólapra másolva!
A Szolnok gyorsan le akarja rendezni, az Albacomp meccslopással rajtolna a Tiszaligetben. Szombaton kezdődik a férfikosárlabda-bajnokság döntője, a hazaiak harmadik, a vendégek negyedik aranyérmükre törnek.

A kosárdöntő első felvonása napján az utca túlsó oldalán délután háromkor a Szolnoki MÁV futballcsapata a Ferencvárost fogadja, ezért kellett az eredeti 16.30-as kezdési időpontot este negyed kilencre tolni.

"A rendőrség ilyen feltételek mellett nem vállalta a rendezvény biztosítását, ezért a kései feldobás. A vendégszurkolók száz jegyet kaptak, a rendezőgárda és a rendőrség vigyáz majd rájuk. A szokott magas színvonalon garantáljuk a biztonságot, ami nem lesz könnyű, hiszen zsúfolásig telt házra, 2500 nézőre számítunk" - közölte Tóth Zoltán, a szolnokiak ügyvezetője, az első, 1991-es Olaj-bajnokcsapat legendás irányítója.

A bajnoki döntő két résztvevője egyaránt 22/4-es győzelem/vereség hányadossal abszolválta az alapszakaszt, a hazai pálya előnyét azzal harcolta ki magának az Olaj, hogy odahaza 74:64-re verte az Albacompot, míg a fehérváriak csak 76:73-ra nyertek az Alba Regia csarnokban.

Fehérvári oroszlánbarlang

"A mi csarnokunk igazi oroszlánbarlang, egyszer sem kaptunk ki a odahaza a bajnokságban, a Szolnok viszont nem mondhatja el ugyanezt magáról" - említette Hanga Ádám, a vendégek 21 éves válogatott klasszisa. "Igaz viszont, hogy nem is kell meccset nyerniük idegenben, elég hozniuk a három hazai meccset a bajnoki címhez. Ehhez azonban nekünk lesz egy-két szavunk, még akkor is, ha egyik erősségünk, Tony Crocker lábközépcsont-töréssel kidőlt a sorból a Paks elleni elődöntő első meccsének 31. percében. Rá már nem számíthatunk, de az elmúlt mérkőzéseken sikerült pótolnunk őt kollektív csapatmunkával."

Hanga fiatal kora ellenére már az ötödik szezonját tapossa azélvonalban, igaz, könnyen lehet, jó darabig ez lesz az utolsó.

"Megy a szóbeszéd, hogy biztosan külföldre szerződök, de számomra ez most nem téma. Amíg tart a döntő, csak az számít. Valószínűleg Horváth Ákossal, válogatottbeli társammal kerülök szembe, egymást szoktuk fogni, de az is lehet, hogy Obie Trotter lesz az emberem. Nekünk a gyors, lerohanásokra épülő, látványos kosárlabda az erősségünk, nekik a pontos pozíciójáték. Rutinosabbak a szolnokiak, mi atletikusabbak vagyunk. Majd eldől, mi ér többet" - töprengett a kereken kétméteres, apai ágon afrikai származású Hanga.

Báder Márton viszont tavaly februárban tért haza a szerb Hemofarm Vrsactól.

"Korábban nyolc évet légióskodtam külföldön, érzelmi okokból igazoltam Szolnokra" - mondta a 212 centis center. "Az első félév nem sikerült, nekem sem, és a csapatnak sem, akkor - jogosan - megtalált a közönség, most viszont mögöttünk állnak a szurkolók, ők a hatodik emberünk. A magam bőrén tapasztalom, mennyire szélsőséges, heves vérmérsékletű a szolnoki drukker. Az egyik pillanatban az egekbe emel, a másikban leejt a földre. Most éppen az előbbi állapotot élvezzük, remélem, meg is marad ez a helyzet. Alig várom a döntő kezdetét, már igazán feldobhatnák a labdát!"

Báder nem tagadja: a szerb, vagy éppen a görög, a spanyol, a horvát bajnokság erősebb a magyarnál.

"Ez tagadhatatlan, viszont a magyar sem annyira gyenge, mint ahogy azt sokan sulykolják. Ezért sem tartom visszalépésnek a hazaszerződésemet, nem is értem azokat, akik azt mondják, levezetni jöttem Magyarországra. Harmincévesen?! Ez őrültség. Olyan jól érzem magam Szolnokon, hogy - bár erősen csábítottak külföldre -, a következő bajnokságra is itt maradok" - hangsúlyozta a válogatott középjátékosa.

Báder gyorsan behúzná a szombati hazai meccset, majd kedden, Fehérváron megfosztaná hazai veretlenségétől az Albacompot: "Remélem, a mi kontrolláltabb játékunk jobban érvényesül, mint az Alba rohanós stílusa. Rengeteget számít majd, ki mennyi támadó lepattanót gyűjt - ezen a téren szerintem mi vagyunk a jobbak."

Trotter magyar válogatott lehet

Obie Trotter - Mészáros Lajos szakmai igazgató szerint - közel áll ahhoz, hogy magyar válogatott legyen. A szakember mindenesetre már a nyári edzőtáborozáson a válogatottban szeretné látni a Szolnok 27 éves, 186 centis hátvédjét.

"Számomra hatalmas élmény Magyarországon kosarazni" - mondja az Alabama A&M főiskola 2006-ban végzett hallgatója. "Életem első trófeáját itt szereztem, amikor a minap megnyertük a Szolnokkal a Magyar Kupát, s most a másodikat is be akarom gyűjteni. Ehhez le kell fékeznünk az Albacomp gyors játékát, de úgy hiszem, ez menni fog. Tony Crocker hiányát megérzik a fehérváriak, lehet, hogy csapatjátékkal ellensúlyozni tudják azt, hogy nélkülözniük kell, de minél jobban elnyúlik a döntő, annál jobban hiányozni fog. Végül is ő az Albacomp legjobbja."

Trotter egy merész összehasonlítást is tett: "Főiskolai csapatom, az Alabama sem volt rossz együttes, de szerintem a Szolnok legyőzné. Persze az is kérdés, én hol játszanék."

Halm Rolland, az Albacomp ügyvezetője a kilencvenes, kétezres évek fordulóján sorozatban három bajnoki címet nyerő fehérvári aranycsapat dobógépe volt.

"Jobban örülnék, ha Crocker játszana, de ez van, ezzel a kerettel kell győznünk. Kétségkívül a Szolnok az esélyes, több pénzből gazdálkodik, és kilenc, tíz játékost tud forgatni Pór Péter edző. A mi rotációnk legfeljebb hét, nyolc emberből áll, és ez döntő lehet. Viszont nagyon együtt van a csapat, ezért bízom mégis a végső győzelmünkben. Ehhez mindjárt az első, szombati meccset el kellene lopnunk, mert arra nem alapozhatunk, hogy majd egy esetleges ötödik mérkőzésen győzni tudnánk a Tiszaligetben. A költségvetések közötti különbséget egyébként nem irigységből említettem, bár öt-hat csapatnak lenne annyi pénze Magyarországon, mint a Szolnoknak. Abból csak a kosárlabda profitálna" - magyarázta Halm.

Nem a szövetség csapata

Pór Péter, a házigazda trénere már a 2007-es szolnoki bajnokcsapatot is dirigálta: "Abból az együttesből, amelynek Thomas Kelley volt a vezére, már senki sem maradt meg hírmondónak. Biztos, hogy nem lesz könnyű megszereznünk a klub harmadik bajnoki címét, óriási a nyomás rajtunk, hiszen mi vagyunk az esélyesek. Hogy a szövetség csapata lennénk? Nem gondolnám. Szerintem minden a pályán fog eldőlni, bízom a kiegyensúlyozott bíráskodásban."

Pór elismeri, hullámzó volt az idényben a Szolnok teljesítménye: "Decemberig minden jól ment a bajnokságban és a nemzetközi porondon is, aztán csúnyán kikaptunk Pakson, s akkor hullámvölgybe kerültünk. Csináltam egy minialapozást, és tavaszra kiegyenesedett a csapat. Ha a három kulcsjátékosunknak - Trotternek, Bádernek és Horváth Ákosnak - kijön a lépés, nehezen győzhetnek le minket. Nem izgulok egy csöppet sem, fontos, hogy a várhatóan pokoli hangulatban legalább én megőrizzem a higgadtságomat. A két szurkolótábor - finoman fogalmazva - nincs oda egymásért, de bízom benne, hogy mindvégig a játék lesz a főszereplő."

A szombati mérkőzést a Földházi, Kapitány, Benczur bíróhármas vezeti.

A bajnoki döntő programja

2011. május 7. szombat, 20.15
Szolnoki Olaj KK - Albacomp

2011. május 10. kedd, 19.00
Albacomp - Szolnoki Olaj KK

2011. május 13. péntek, 18.00
Szolnoki Olaj KK - Albacomp

2011. május 16. hétfő, 20.15- ha szükséges
Albacomp - Szolnoki Olaj KK

2011. május 18. szerda, 19.00- ha szükséges
Szolnoki Olaj KK - Albacomp

Albacomp-fölény az örökmérlegben

Ebben az idényben háromszor találkozott egymással a két csapat, a bajnokságban Fehérváron az Albacomp nyert 76:73-ra, Szolnokon az olaj 74:64-re, ahogy a kupadöntőben is, szintén Szolnokon, 79:71-re.

A két csapat eddig a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában 83-szor találkozott, 46:37 a győzelmi arány a fehérváriak javára. A playoffban hétszer került szembe egymással a mostani döntő két résztvevője, négyszer az Albacomp, háromszor a Szolnok nyerte a párharcot.

Bajnoki döntőben eddig egyszer csapott össze a két együttes, 2000-ben, akkor 4:2-re az Albacomp-UPC győzött. Magyar Kupa-döntőben egyszer mérkőztek meg, idén Szolnokon a hazaiak 79:71-re győztek.