Vágólapra másolva!
A Ferencváros vasárnap 34-29-re legyőzte a spanyol Mar Alicante csapatát a nőikézilabda KEK-döntő Dabason rendezett első felvonásán, így ötgólos előnyt szerzett a jövő vasárnapi visszavágóra.

Női KEK, döntő, 1. mérkőzés:
Ferencváros - Mar Alicante (spanyol) 34-29 (17-12)
Dabas, 2400 néző, v.: Andrej Gouszko (fehérorosz), Sziarhej Repkin (fehérorosz)
gólszerzők: Szucsánszki 7, Kovacsicz, Szamoránsky P., Trufán 6-6, Zácsik 5, Szádvári 3, Szamoránsky A. 1, illetve I. Ortuno 13, De Sousa 4, Tobiasen 4, Jovovic 3, Garcia, Nunez 2-2, Craciun 1
hétméteres: 3/2, illetve 4/4
kiállítások: 4 perc, illetve 8 perc

A mezőny legeredményesebbje Isabel Ortuno volt tizenhárom góllal, míg a magyaroknál Szucsánszki Zita talált legtöbbször a hálóba, hétszer volt eredményes. Rajta kívül további négy ferencvárosi érte el legalább az öt gólt, így a hazaiak csapatként kerekedtek riválisuk fölé.

Már félórával a meccs kezdete előtt szinte zsúfolásig megtelt a dabasi sportcsarnok, a felfokozott hangulatot csak az rontotta valamelyest, hogy az állóhelyi szektorban egy drukker rosszul lett, így a mentőknek kellett elvinniük.

Bár a spanyolok szerezték az első gólt, Zácsik két átlövéséből és Szucsánszki betöréséből esett találatok megadták a meccs alaphangulatát. Zácsik ezt követően azonnal külön őrzőt kapott, s a zöld-fehérek támadójátékának hatékonysága ettől jelentősen visszaesett. Eközben a spanyolok legjobbja, a végül tizenháromszor eredményes Isabel Ortuno is belelendült, sorra a dobta a gólokat, pedig Pastrovics számos bravúrt is bemutatott, így 7-6-nál ismét a vendégek vezettek.

A Ferencvárost két, egymás után kapott kétperces emberelőnyös szituáció húzta ki a kisebb hullámvölgyből, ekkor Kovacsicz és Trufán volt sorra eredményes, de a beállós Szamoránsky is hálóba talált, így a 25. percre 14-10-es hazai vezetés alakult ki. A szünetig hátralévő időben is lendületben maradtak a zöld-fehérek, továbbá Pastrovics is sziporkázott a kapuban, ez ötgólos hazai előnyt jelentett a félidőben (17-12). A szünetben a közönség nagy üdvrivalgással köszöntötte az 1978-ban KEK-et nyert csapat tagjait.

A második játékrész magyar góllal kezdődött, de nem a magyar együttes kívánalmai szerint folytatódott, ugyanis a spanyolok lassanként egyre közelebb lopóztak a Ferencvároshoz. A játékrész feléhez közeledve már csak két gól volt a különbség (24-22), így Elek Gábor vezetőedző időt kért, és kapust cserélt. Ez megfelelően felrázta a ferencvárosiakat, ugyanis Trufán, Szucsánszki és Szamoránsky Piroska vezetésével 33-25-re elhúztak, igaz, többször a kapufa mentette meg a bekapott góltól a kapuban Pastrovicsot váltó Abramovicsot.

A hajrához közeledve kissé kapkodóvá vált a játék, de az egész közönség által felállva bíztatott zöld-fehérek harcos védekezéssel jól őrizték az előnyt. Az utolsó percekben azonban az egész meccsen tarthatatlan Ortuno háromszor egymás után eredményes volt, így ötgólos különbségre fel tudott zárkózni a spanyol együttes.

Összességében a Ferencváros megérdemelten nyert, csapatként küzdött, támadott és védekezett, míg a vendégekben szinte kizárólag Isabel Ortuno tartotta a lelket.

Visszavágó:
Mar Alicante (spanyol) - FTC-Rail Cargo Hungaria, május 15. 12:30 ó