Vágólapra másolva!
Kemény Dénes, a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte tizenkilenc fős keretét, amely a jövő héten megkezdi a felkészülést a júliusi, sanghaji világbajnokságra. Kínába tizenhárom játékos utazhat majd.

A válogatott honlapján közzétett névsorban helyet kapott négy, egyaránt háromszoros olimpiai bajnok is: az Egerrel bajnoki címet nyert kapus Szécsi Zoltán, a szintén egri Biros Péter, a Vasas balkezes klasszisa, Kiss Gergely, illetve az olasz Pro Reccónál légióskodó Kásás Tamás.

Ugyancsak bekerült a keretbe a kétszeres ötkarikás aranyérmesek közül Kásás csapattársa, Madaras Norbert, míg az egyszeres olimpiai bajnokok sorát a listán Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Steinmetz Ádám és a horvát Primorje Rijekát erősítő Varga testvérpár, Dániel és Dénes alkotja. Hiányzik ugyanakkor a Honvéd kétszeres olimpia bajnok kapusa, Gergely István.

A világbajnokságra készülő keret:
kapusok: Baksa László, Nagy Viktor, Szécsi Zoltán
mezőnyjátékosok: Biros Péter, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt, Vámos Márton

"A keret összeállításánál az egyik szempont az volt, hogy az előző két évhez képest több tapasztalt, már kipróbált játékosra számíthassak, mert nagyon fontos világversenynek tekintem az idei világbajnokságot" - mondta a Vlv.hu-nak Kemény Dénes.

"Ebből a szempontból örvendetes, hogy visszatért Kásás Tamás. A másik, ami nyilván szembetűnő a nevek olvasásakor, hogy nagyon erős átfedések vannak a posztokat tekintve, amivel többek között azt szeretném elérni, hogy menet közben ne kelljen játékost behívni, mint tavaly. Azt is figyelembe kellett vennem, hogy a csapat részletekben fog kiegészülni, mert biztos, hogy négy játékos - a két rijekai és a két reccói - az első edzésen nem lesz jelen. Ők két lépésben fognak csatlakozni, tehát ahhoz, hogy a felkészülés elején teljes értékű munkát tudjunk végezni, szükséges volt az eredetileg elgondolt tizenhét-tizennyoccal szemben a tizenkilences létszám, mert ez a valóságban menet közben lesz csak tizenkilenc" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Kemény Dénes két játékosra, a meghívottak között régen szerepelt világbajnok Varga II. Zsoltra és a műtét előtt álló egri centerre, Kis Gáborra külön is kitért: "Zsoltról azt látom, hogy szemben az előző évvel, sokkal stabilabban és megbízhatóbban, egyenletesebben teljesít. Ő tényleg több helyen is használható, a kapusposzton kívül mindenhol, védőként, bármelyik szélső vagy hátsó poszton, és centerben is, tehát nem csak a centertudása számít" - fogalmazott a kapitány, aki Kis Gáborról azt mondta: "Aki látta, hogy mit produkált a bajnoki döntőben, az szerintem azon csodálkozna, hogy ha nem számítanék rá. A műtéte ugyanúgy halasztható, mint ahogy halasztható volt eddig is."